25 / 04 / 2024

İstanbul, konutta en fazla kazandıran kent!

İstanbul, konutta en fazla kazandıran kent!

Bu şehire yapılan konut yatırımı hep kazandırıyor. İstanbulda konuta yatırım kaybettirmiyor. Türkiyede yatırım kendisini en hızlı şekilde İstanbulda amorti ediyor



Amortisman süresi İstanbulda 15.9 yıl olurken, bu süre Ankarada 17.3 yıl, İzmirde 18.1 yıla kadar çıkıyor. Reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaelideki konutlara yönelik hazırlanan 2011 Temmuz ayı raporu yayımlandı.

Fiyatlarda artış hızlandı

Gayrimenkulde yatırımların hangi ilde ne kadar geri sürede kendisini amorti ettiğini gösteren bölümde de İstanbulda yatırım yapmanın hiçbir zaman kaybettirmediği ortaya çıktı. Çünkü Türkiyede yatırım kendisini en kısa zamanda İstanbulda amorti ediyor. Adanada bir yatırımın kira gelirleri ile kendisini amorti etme süresi 16.3 yılken, bu süre Ankarada 17.3 yıl, Antalyada 16.5 yıl, Bursada 16.7 yıl, İzmirde 18.1 yıl,Kocaelide 16.9 yıl seviyesinde. İstanbulda ise amortisman süresi 15.9 yıl olarak hesaplanmış. Bir başka ifadeyle standart bir konuta yapılan yatırım, kiraya verildiği zaman kendisini 15.9 yılda amorti ediyor.Konut fiyatlarındaki artış da hızlanıyor. Temmuzda yeni konut satış fiyatları yüzde 1.20 oranında arttı. Yıllık bazda artış yüzde 7.29 olarak hesaplandı. İkinci el konut fiyatlarında aylık artış yüzde 0.83, yıllık artış yüzde 5.38 oldu. İstanbul, ikinci el konut fiyatlarında yüzde 1.05lik artışıyla fiyatların en fazla yükseldiği il oldu. Artış oranı  Ankara  veKocaelide yüzde 1.02 , İzmirde yüzde 0.84, Bursada yüzde 0.66, Antalyada yüzde 0.64 ve Adanada yüzde 0.32 seviyesinde gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri fiyatlara yansıdı

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, yenikonutlarda gerçekleşen artışın son dönemdeki en yüksek aylık artış oranıolduğunu belirtirken, Bu durum bize, seçim öncesi inşaat maliyetlerinde oluşan artışın fiyatlara yansımaya başladığınıgösteriyor. Bankaların da kredikullanmak isteyenlere karşı daha ihtiyatlıdavrandığı söylenebilir dedi.
Bugün/Selma Şenol


Geri Dön