25 / 04 / 2024

İstanbul mega projeleriyle dünyanın gözdesi oldu!

İstanbul mega projeleriyle dünyanın gözdesi oldu!

Ülkemizin hatta dünyanın da en yoğun araç ve yaya trafiğine sahip olan İstanbul her geçen gün dev projelere start veriyor. Bu projeler sayesinde hızla büyüyen kent, dünyanın en gözde mekanı halini alıyor.



Firmaların ihale alabilmek için hali hazırda birbirleriyle kıyasıya yarışan dev projeler ve İstanbul'u bekleyen birçok yapılması beklenen proje bulunuyor. 3 milyar dolara mal olan ve 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve arkasından bir dev proje daha olan Avrasya Tüneli'nin faaliyete geçmesi İstanbullularını ve ülkemizi ziyaret eden turistlerin ilgi odağı haline geldi. Geçtiğiz ayda İstanbul trafiğini rahatlatacak bir müjde daha verildi, ihalesine altı firmanın katıldığı projenin 'Havaray'lı çözüm için düğmeye basıldı. İstanbul trafiğini rahatlatmayı amaçlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sefaköy- Halkalı-Başakşehir Havaray ihalesini yaptı. 17 istasyondan oluşacak 'Havaray' Sefaköyden başlayan ve Başakşehir’e kadar uzanacak olan hattın toplam uzunluğu ise 15 kilometre olacak, hat Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinden geçecek. İstanbul'da yapılan projeleri bir araya getirdiğimizde bu kadar proje 'şaşkınlığımızı' gizleyemedi. İşte sizin için toparladığımız en ilgi çeken dev projeler:


3 KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ BAŞ DÖNDÜRÜYOR


Tünel sayesinde Avrupa Yakasında Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakasında Çamlık Kavşağına karayoluyla yaklaşık M dakikada geçilecek. Projenin bir ayağı,. Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirliden başlayan ve İstanbul Boğazından geçerek Anadolu Yakasında Söğüflüçeşme'ye kadar uzanıyor. Yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakasında TEM Ota yolu aksında Hasdal Kavşağından başlayan ve İstanbul Boğazından geçerek Anadolu Yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden ve Çamlık Kavşağına bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak. Hattan günde 6,5 milyon yolcunun yararlanması bekleniyor. Projede etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesi yapıldı. Süreç devam ediyor.


KANAL İSTANBUL PROJESİNDE İKİ ŞEHİR KURULACAK

Projenin temelinin gelecek yıl atılması bekleniyor. "Çılgın proje" olarak nitelendirilen Kanal İstanbul'da yer alacak proje Boğaza benzeyecek ve ikinci bir Haliç yer alacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul projesine dönük finansman modeli ile güzergâh çalışmalarında son aşamaya geldi. TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda da projeye ilişkin çalışmalar hızlandı.


Kanal İstanbul'un her iki yakasına toplam 100 bin konut yapılacak, Bölge, yaklaşık 500 bin kişinin yaşayacağı şehir haline dönüşecek. 6 köprünün yer alacağı proje kapsamında daha önce 1 milyon 900 bin nüfuslu iki şehir düşünülüyordu. Karşılıklı olarak 250-250 bin veya 300-200 bin nüfuslu iki şehir kurulacak. Kanal kapsamında oluşturulacak şehrin, spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezleri de olacak. Kanal İstanbul'un etrafında ekolojik turizm alanı da olacak. Terkos Gölü'nün çevresinin de bu amaçla kullanılması planlanıyor. Bu bölgede, bungalov tipi evlerle doğa turizmi yapılacak. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'na benzeyecek. Bu amaçla kanalda ikinci Haliç yer alacak. Konutlar, zemin artı beş kat olarak yapılacak. Konutlar ve binalar kanalın hemen yanından başlamayacak. Projenin bitirilmesi için hedeflenen tarih 2023 olarak belirlendi.


DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANINA HIZLI TREN GELİYOR


76 milyon 500 bin metrekarelik dev inşaat alanını kapsayacak ve tamamlandığında yıllık 200 milyonun üzerinde yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. 1 5 Temmuz'da yaşanan darbe grişiminden sonra çalışmalara hız verildiği Havalimanı 90 milyon yolcu kapasiteli olacak, ilk etap için şu ana kadar 2 milyar avro harcanırken, şu anda 17 bin 500 kişinin çalıştığı havalimanı inşaatında çalışan sayısı 30 bine ulaşıyor. Havalimanının 26 Şubat 2018de hizmete girmesi planlanıyor.


HAVALİMANINA 'HIZLI TREN' GELİYOR

Yine bir dev proje karşımıza çıkıyor. 3. havalimanına ulaşım için Yavuz Sultan Selim Köprüsünden hızlı tren geçecek. Ulaştırma Bakanlığı'nın yeni rotasında olan, 3.Köprü- 3.Havalimanı- Halkalı Hızlı Tren Hattı için çed sürecini geçildi. Toplam uzunluğu 62,5 Km olan hattın 1 8 ayda tamamlanması bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Demiryolları işletmesi Genel Müdürlüğü, 3. Köprü - 3. Havaalanı - Halkalı Demiryolunun nihai proje tanıtım dosyasını yayınladı. ÇED süreci başlayan 3. Köprü - 3. Havaalanı - Halkalı Demiryolu, Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy, Başakşehirve Küçükçekmece ilçelerini birbirine bağlayacak. 1 8 ay içerisinde tamamlanması hedeflenen 3. Köprü - 3. Havaalanı - Halkalı Demiryolu Hattı'nın 19 adet tünelinin uzunluğu 34 kilometre, 16 adet viyadükün uzunluğu ise 7 kilometre şeklinde belirtilirken, projenin toplam uzunluğu 62,5 kilometre şeklinde belirlendi.


SABİHA GÖKÇEN'E GİTMEK ÇOK KOLAY OLACAK


İstanbul'da trafiği rahatlatmak amacıyla çok sayıda proje yürüttüğünü ve bunlardan birininde Sabî-ha Gökçene ulaşımın zor olduğu -bilinmekte. Bununda çözümü olarak Kadıköy-Kartal metrosuna raylı sistemle bağlanacak. Projenin -2018’in ilk çeyreğinde bitmesi bekleniyor. İstanbul'da ulaşımı rahatlatacak projelerden biri olan Kaynarca-Sabiha Gökçen Havalimanı arasında inşa edilecek metro hattı için çalışmaların başladığı belirtildi. Söz konusu hattın 7.4 kilometre uzunluğunda olacağını ve 3 adet delme tünel, 1 adet aç-kapa olmak üzere 4 istasyondan oluşacağını belirten Bilgin, sözleşmeye göre metro hattının Mart 2018'de tamamlanacağını bildirildi, işin bitimiyle Kaynarca'dan Sabiha Gökçen Havalimanı'na 13 dakikada ulaşılacak. Kadıköy-Kartal-Kaynarca, Kaynarca- Tuzla, Kaynarca-Pen-dik metro hatlarının Sabiha Gökçen Havalimanı'na bağlanacak.


Bizim Gazete


Geri Dön