28 / 03 / 2024

İstanbul Mimarlar Odası ve İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası, Dubai Kuleleri'ne dava açabilecek!

İstanbul Mimarlar Odası ve İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası, Dubai Kuleleri'ne dava açabilecek!

İstanbul Mimarlar Odası ve İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası'nın, Şişli'deki İETT garajı arazisine yapılması planlanan Dubai Kuleleri projesinin iptali için açtığı dava, 7 yıl sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararıyla kabul edildi...



İSTANBUL Mimarlar Odası ve İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası'nın, Şişli'deki İETT garajı arazisine yapılması planlanan Dubai Kuleleri projesinin iptali için açtığı dava, 7 yıl sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararıyla kabul edildi. Aynı dava, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından "İki meslek odası ihalede taraf değil, dava açma ehliyeti yok" denerek iki kez reddedilmişti. Danıştay ise "Davacı, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu ve menfaati var" dedi. Karar, mimar ve mühendis odalarının çevre ve şehircilik ilkeleri adına açacağı davalar için içtihat niteliğinde. 


KAMU YARARINA AYKIRI RAPORU 


İki Oda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı tarafından Mayıs 2006'da onaylanan 1/5000 Nazım İmar Planı değişikliğinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Başvuruda, yeşil alan, park, ilkokul, sağlık tesisi gibi alanların yetersiz olduğu bir bölgede, nadir kamu alanlarından biri olan arazinimhukuk, planlama, şehircilik ilkeleri, kamu yararma aykırı olarak uluslararası gayrimenkul tekellerinin hizmetine sunulduğu öne sürüldü. Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti de dava konusu değişikliğin yasa ve yönetmeliklere, şehircüik ilkeleri ile kamu yaraIrına uygun olmadığını bildirdi. 


YENİ BİLİRKİŞİ ATADILAR 


Ancak mahkeme yeni bilirkişi atadı ve ilk raporun tam aksi yönde görüş alarak 2008'de davayı reddetti. Danıştay, mahkemenin kararını "telafisi güç ve imkânsız zararların doğacağı ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle bozdu. Fakat mahkeme eski kararında ısrar edince, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gitti. Daireler Kurulu son sözü söyledi ve yerel mahkemenin kararını bozdu. 


Ali DAĞLAR/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön