20 / 04 / 2024

İstanbul Ofis Pazarı 2014 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı!

 İstanbul Ofis Pazarı 2014 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı!

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2014 Üçüncü Çeyrek raporu yayınlandı.



Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2014 Üçüncü Çeyrek raporu yayınlandı. Rapor Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve PROPIN’in gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor. Propin hazırladığı raporda, İstanbul Ofis Piyasası’nda 2014 üçüncü çeyrek döneminin, önceki dönemlere göre sakin geçtiğini iletti. 2014 ilk iki çeyreğinde hareketli olan piyasanın, Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yaz dönemi olması dolayısıyla göreceli olarak yavaş bir dönem geçirmiş olduğu ifade edildi. Kurumsal firmaların taleplerine göre yer arayışlarının sürdüğü ancak kiralama ve satın almada büyük hacimli bir işlem gerçekleşmediği vurgulandı. Devam eden kiralama ve satın alma işlemlerinin çoğunun son çeyreğe sarktığı belirtildi. Propin, hazırladığı raporda 2014 Üçüncü Çeyrek Dönem’de ofis piyasasında yaşanan gelişmeleri şöyle özetliyor;


• Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı % 23’e yükseldi. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %6,4 seviyesinde gerçekleşti. 

• MİA’da ofis binalarının kira ortalaması A sınıfı ofis binaları için 32,7 ABD Doları /m² /ay iken  MİA’daki B sınıfı ofis binalarında 16,9 ABD Doları /m² /ay olarak belirlendi.

• MİA Dışı-Avrupa’daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranı % 13,7 seviyesine yükseldi. A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması 19 ABD Doları /m² /ay oldu. 

• MİA Dışı-Asya’daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranı % 14,5 seviyesine gerilerken A sınıfı ofis binalarındaki genel kira ortalaması 21,4 ABD Doları /m² /ay’dır.

• Talep edilen en yüksek kira bedeli, Levent’te 45 ABD Doları /m² /ay olarak kaydedildi.



Ofis stokunda bölge bazlı belirgin büyümeler tespit edildi…

Propin raporunda, ofis stokunda bölge bazlı belirgin büyümeler tespit edildiğini iletti. İstanbul genelinde yaklaşık 240.000 m² ofis alanının kullanıma hazır hale geldiği dönemde, MİA’nın payı %40, MİA Dışı–Avrupa’nın %19, MİA Dışı– Asya’nın %33 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nin [Kağıthane, Bomonti–Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] payı ise %8 olarak hesaplandı.Levent bölgesinde 2014 ikinci çeyrekte stok artışından dolayı %2,1’den %20,5’e fırlayan A sınıfı ofis binalarıboşluk oranlarının, bölgeye olan yüksek talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte düşmeye başladığı ifade edildi. Bu çeyrek için boşluk oranının % 14,3 olarak tespit edildiği belirtildi. Yeni nesil ofis binalarının liste fiyatlarının bölge ortalamasının üzerinde olmasıyla MİA kira ortalamasının 32,7 ABD Doları/ m²/ ay’a yükseldiği iletildi.Özellikle Maslak bölgesinde, önümüzdeki dönemlerde bölge stokuna katılacak yeni nesil ofis binalarıylabirlikte, MİA kira ortalamasının daha da artmasının beklendiği aktarıldı.Kozyatağı bölgesinde yer alan Rönesans Tower’ın, LEED Platinium sertifikasını almayı başaran İstanbul Ofis Pazar’ındaki ilk kule olduğu vurgulandı. Yeşil bina kriterlerine en yüksek seviyede sahip olunduğunun göstergesi olan bu sertifikanın, pazara yeni girecek A sınıfı ofis kuleleri için rekabet çıtasını yükselten bir kıstas olacağının bir habercisi olduğu belirtildi.


MİA ve MİA Dışı- Avrupa’da boşluk oranları artarken, MİA Dışı-Asya’da boşluk oranları azaldı.

Raporda, İstanbul Ofis Pazarı’nın genel boşluk oranları incelendiğinde, hızlı stok artışının olduğu MİA’da2014’ün ikinci çeyreğinde artmış olan boşluk oranının, üçüncü çeyrekte hafif bir artışla seyrinin devam ettiği belirtildi. Maslak bölgesinde inşaatı biten binaların işletmeye açılmasıyla birlikte ofis stokunda artış olduğu vurgulandı. Son iki çeyrekte olduğu gibi talebin, MİA Dışı-Avrupa’ya oranla MİA Dışı-Asya’ya daha yoğun yöneldiğinin gözlendiği; bunun bir sonucu olarak MİA Dışı-Asya’daki genel boşluk oranlarında azalma tespit edildiği iletildi.


En yüksek kira bedelinin talep edildiği bölge yine Levent oldu!

Propin’in hazırladığı raporda, 2014 üçüncü çeyrek dönemde en yüksek kiranın talep edildiği bölgenin önceki dönemlerde olduğu gibi yine Levent olduğunu iletti. Bölgede talep edilen en yüksek liste kira rakamı; 45 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildiği söylendi. Ayrıca Zincirlikuyu- Esentepe- Gayrettepe bölgesindeki yeni işletimde olan ofis binalarının, bölgede talep edilen en yüksek kirayı 40 ABD Doları /m²/ay seviyesine taşıdığı belirtildi.



Geri Dön