24 / 04 / 2024

İstanbul Ofis Pazarı 2016 4. çeyrek raporu yayınlandı!

İstanbul Ofis Pazarı 2016 4. çeyrek raporu yayınlandı!

İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2016 Dördüncü Çeyrek Raporu yayınlandı. 2016 dördüncü çeyrek döneminde en yüksek kiranın talep edildiği bölge, MİA'da yer alan Levent oldu.



İstanbul’da ofis binalarının yoğunlaştığı on iki ofis bölgesi bulunuyor. Rapor kapsamında, ofis bölgeleri lokasyon ve kullanıcı profilleri dikkate alınarak oluşturulmuştur.


İstanbul’un MİA’sı, Barbaros Bulvarı’ndan başlayarak, Büyükdere Caddesi boyunca devam eder ve Maslak’la son bulur. MİA olarak tanımlanan bu aks; Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe ve Beşiktaş-Balmumcu bölgelerini kapsar.


Bu alanlar dışında kalan ofis bölgeleri, MİA Dışı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul’un coğrafi yapısından da kaynaklanan nedenlerle MİA Dışı bölgeler, Asya ve Avrupa olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır.


Bu doğrultuda MİA Dışı-Avrupa; Taksim-Nişantaşı, Şişli-Fulya-Otim ve Havaalanı bölgelerini kapsar.


MİA Dışı-Asya ise; Kozyatağı, Altunizade, Kavacık ve Ümraniye bölgelerinden oluşmaktadır. Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri, hem Asya hem de Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. MİA Dışı-Avrupa’da Kağıthane ve Bomonti-Piyalepaşa bölgeleri bulunurken, MİA Dışı-Asya’da Kartal-Maltepe ve Batı Ataşehir bölgeleri yer almaktadır.


İSTANBUL OFİS PAZARI GENEL BAKIŞ 2016 DÖRDÜNCÜ ÇEYREK


İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2016 Dördüncü Çeyrek Raporu yayınlandı. 2016 dördüncü çeyrek döneminde en yüksek kiranın talep edildiği bölge, MİA'da yer alan Levent oldu.


Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %25,7’ye; B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranıysa %13,3’e yükseldi. MİA’da kira ortalaması, A sınıfı ofis binalarında 27,6 ABD Doları /m² /ay iken B sınıfı ofis binalarında 15,1 ABD Doları /m² /ay olarak gerçekleşti. 


MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının %24,2; kira ortalamasınınsa 17,1 ABD Doları /m² /ay olduğu görüldü. 


MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %19,7 seviyesinde oldu. A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 18,5 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildi. 


2016 dördüncü çeyrek dönemde en yüksek kiranın talep edildiği bölge MİA’da yer alan Levent oldu. Geçtiğimiz üç çeyrek dönemde olduğu gibi dördüncü çeyrekte de Levent’te talep edilen en yüksek kiranın 45 ABD Doları /m² /ay olduğu gözlendi. 


İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 2016 dördüncü çeyrek raporu için tıklayın



Geri Dön