29 / 03 / 2024

İstanbul otelleri krizde fiyat artırdı

İstanbul otelleri krizde fiyat artırdı

Beş yıldızlı oteller krize rağmen 2009 yılı fiyatlarını yüzde 5 ile 10 arasında artırdı.



Avrupa'da gelir artışında üçüncü olan İstanbul otelleri, aralıkta başlayan doluluk düşüşüne karşı fiyat indirmemekte kararlı.
Küresel ekonomik krizle birlikte seyahat eğilimlerinin azalması İstanbul otellerini de olumsuz etkiledi. Özellikle işadamı ve toplantı trafiğinin yavaşlaması dolulukları düşüşürdü. Bu olumsuz tabloya rağmen İstanbul otelleri yıla fiyat artışlarıyla girdi. Özellikle aralık ayındaki düşüşlere rağmen, oteller promosyon dönemleri dışında 2009 için öngördükleri fiyat artışında pek değişikliğe gitmedi. Çırağan Kempinski İstanbul Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Kartal Timer, beş yıldızlı otellerin bu yıl yüzde 7-10 arasında fiyat artışı yaptığını belirterek, fiyat kırmanın şu anda gereksiz olduğunun altını çizdi.

LÜKS DESTİNASYON OLDU

İstanbul'un lüks seyahatlerin yapıldığı bir destinasyon haline geldiğine dikkat çeken Timer `2009 yılında çok zorlanacağız ama bu yılı fiyat değiştirmeden geçebilirsek çok iyi olur. İmajı yerle bir etmemek gerekir' diye konuştu. The Marmara Hotels&Residences Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan da, 2009 yılında hedeflerinin yıllık yüzde 80 doluluğu korumak olduğunu belirterek `Fiyatlarımızı yüzde 5 artırarak yıllık ciromuzu da yüzde büyüme şeklinde belirledik. Enflasyona karşı durumumuzu korumaya yönelik bir fiyat artışımız olacak' dedi. Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımçılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da `Fiyatı düşürmek herşeyi kabul etmek demektir. İstanbul'u çok zor bir noktaya getirdik. O yeri muhafaza etmek gerekir' diye konuştu.

Oda başı gelir ortalama 120 Euro

Deloitte'un raporunda, İstanbullun ilk dokuz ayda oda başına gelirini yüzde 18 artırarak 120 Euro düzeyine çıkardı belirtilmişti. Deloitte'un 2008 yılı üçüncü çeyreği itibariyle Avrupa ülkelerinin turizm performansını ele aldığı `Turizm ve Eğlence Sektörü Avrupa Performans Değerlendirmesi' Türkiye'nin ve özellikle İstanbul'un iyi bir performans gösterdiğini, küresel mali krizin ise 2008'in üçüncü çeyreğinde otel gelirlerini azalttığını ortaya koymuştu. Rapora göre Avrupa'da ortalama oda doluluğunda yüzde 1.9 azalma oldu. Oda başına ortalama gelir ise yüzde 1.5 azalma ile 76 Euro'ya indi. İlk dokuz ayda İstanbul'daki oteller ise etkileyici bir performans gösterdi.

Star

Geri Dön