19 / 04 / 2024

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Gezi Parkı ilanı verdi!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Gezi Parkı ilanı verdi!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Taksim Gezi Parkı ile ilgili gazeteye ilan verdi...



İSTANBUL SMD


Birbirimizi Dinleme Zamanı 


İstanbul'un kent planlamasında yaşanan çarpıklık,  yeni bir kent siyasetinin oluşumunda etkileyici oldu.


Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nı korumak isteyen gençler, bu yeni siyasetin mesajının taşıyıcıları oldular. Bu mesajı da yeşil alanlarına, kent tarihine ve kimliğine sahip çıkarak vermekteler.


Keyfi ve tek yönlü kararlarla, İstanbul kentini yeniden biçimlendirme hamleleri kentin yeşili, yerleşik dokusu, tarihi ve kültürel çevresini giderek yok etmektedir.



Doğal ve fiziksel çevre hepimizindir. Karar alıcı kamu yöneticileri bunun bilincinde olmalıdır. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği olarak bizler, çevreye yönelik kararların alınma sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulama sorumluluğunu hissediyoruz.


Kamu yönetimi katılımcı ve şeffaf olmalı, yerel yönetimler dışlanmamalıdır.


Kentin doğal ve kültürel değerlerinin korunması ve geleceğe ilişkin planlama sürecinde, kamu yönetimi, kamusal ya da özel tüm sektör oyuncularını demokratik bir platformda buluşturmalıdır. Karar aşamasından uygulamaya kadar olan süreç, STK'lar ve meslek örgütleri dahil, tüm kesimlerin katılımıyla, şeffaf olarak yürütülmelidir. Her aşamada kamuoyu bilgilendirilmeli, iletişimin çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir. Kamu yönetimi bu süreci yönlendirmemeli, sadece yönetmelidir.


Yaşadığımız çağa özgür mimarlık üretme sorumluluğu taşıyoruz.


Evrensel bir meslek olan mimarlık, yaşam alanlarının ve çevrenin düzeninden, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına ve yapıların ayrıntılarına değin her alanda vardır. Bizler tarihi, kültürel varlıklara ve geleneğe saygımızı sürdürürken, yaşadığımız çağa katkımızı özgün projeler üretme sorumluluğunu taşırız.



Bir araya gelme ve birbirimizi dinleme zamanı.


Binlerce yıldan damıtılan ve tarihinde nice kültürler barındırmış İstanbul'umuza, geri dönüşü olmayan projelerle daha fazla hasar vermeden, yöneticiler, şehir plancılar, mimarlar, STK'lar ve kentlilerin temsilcileri olarak İstanbul için bir araya gelmeye ve birbirimizi dinleme zamanıdır.



İstanbul Serbest Mimarlar Derneği


Geri Dön