19 / 04 / 2024

İstanbul Sur-u Sultani restore edilecek!

İstanbul Sur-u Sultani restore edilecek!

Kültür Bakanlığı’ndan İstanbul Surları için mega proje! Roma İmparatorluğu döneminden kalan 22 km’lik surlar restore edilecek. Çalışmalara Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra inşa ettirdiği “Sur-u Sultani”den başlanacak.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünya tarihinde sadece Fatih Sultan Mehmet’in geçmeyi başardığı, 1600 yıllık İstanbul Surları’nın restorasyonu için hazırladığı mega projeyi başlatıyor. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen 22 kilometre uzunluğundaki surlar ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Topkapı Sarayı ile yaptırdığı 4 km'lik “Sur-u Sultani” aslına uygun restore edilecek. 

Arkeolog ve tarihçilerin de içinde yer aldığı özel ekip, Fatih’in 1478'de yaptırdığı “Sur-u Sultani” surlarını, inşa edildiği dönemde kullanılan malzemelerle restore ederek yeniden eski ihtişamına kavuşturacak. 


Bir yıl içinde bitecek

“Sur-u Sultani” surlarını tarihi dokusu korunarak ayağa kaldıracak proje, bu ay başlatılacak ve bir yıl sürecek titiz bir çalışmayla tamamlanacak. “Sur-u Sultani” surları için hazırlanan proje, rölöve, restitüsyon ve restorasyon olmak üzere 3 etapta gerçekleşecek. 


KADEMELİ OLARAK SÜRECEK

Bu proje tamamlandıktan sonra İstanbul surlarının, Haliç bölümünde bulunan 5.5 kilometrelik kısmı ile 7.5 kilometrelik Kara Surları ve 9 kilometrelik Marmara Surları, kademeli olarak restore edilecek. 


Sur-u Sultani Fatih’in eseri 

Osmanlı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında inşa edildi. Ahırkapı’dan başlayan 4 kilometre uzunluğundaki Sur-u Sultani, 28 ayrı kuleyle destekleniyor. Surlarda bulunan Demir Kapı, Bab-ı Hümayun, Otluk Kapı olarak adlandırılan 3 büyük kapı ve 3 küçük kapı ile 70 hektar büyüklüğündeki saray alanına giriş yapılabiliyor. 


Akşam / Yelda Gökdağ 


Geri Dön