16 / 04 / 2024

İstanbul Surları'nın tahrip edildiği iddiaları TBMM'de!

İstanbul Surları'nın tahrip edildiği iddiaları TBMM'de!

İstanbul Surları'nın belediyeye ait sosyal tesis alanının genişletilmesi nedeniyle tahrip edildiği iddiaları meclis gündemine taşındı. Konu hakkında CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş soru önergesi hazırladı..



İstanbul Surları nın tahrip edildiği iddiaları TBMM de!


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş , İstanbul Surları'nın belediyeye ait sosyal tesis alanının genişletilmesi nedeniyle tahrip edildiği iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı.


CHP'li Yarkadaş sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti. Önergesinde "İstanbul'daki en eski yapılardan biri olan ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alman 1600 yıllık tarihi İstanbul Surları ülkemizin en değerli tarihi ve kültürel varlıklarından biridir.


Fatih Belediyesine ait Topkapı Sosyal Tesisinin Dış Surlarla İç Surlar arasında kalan bölge çeşitli toplantılar ve düğünler için halka hizmet vermektedir. Bu alanın (1. Toplantı bölgesi) üstünün seyyar malzeme ile kapatıldığı ve düğün alanını genişletmek için hareketli çatı kurulduğu görülmüştür." şeklinde açıklamalarda bulunan Yarkadaş, "Dış surların kenar duvarlarının yıkılarak yeni malzemelerle dekoratif bir şekilde yapılması, tarihi ve kültürel mirasın aslından koparılması anlamına gelmektedir. Sosyal tesislere girmeden otoparkın orta kısmında yine surların arasında bulunan kısmın da değişikliğe uğradığı ve alanın son bölümünün de bir duvarla ayrıldığı yine gözlemlenen ayrıntılardan biridir." diyerek bu çerçevede 6 soru sordu.


Yarkadaş'ın soruları

1- 1600 yıllık tarihi İstanbul Surları'nda yaşanan tahribat için bir soruşturma başlatılmış mıdır?


2- Yapılan değişlikler evrensel koruma ilkelerine uygun mudur?


3- Surlarda meydana gelen tahribatın düğün salonu alanını genişletmek için yapıldığı doğru mudur?


4- Surların bitişiğinde bulunan sosyal tesis için inşa edilen hareketli çatı kaldırılacak mıdır?


5- UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne de alınan tarihi ve kültürel mirasımıza verilen önem bu mudur?


6- 26.09.2016 tarihli (TBMM Başkanlığına geliş) ve 7/8062 Esas numaralı soru önergeme tarafınızdan cevap verilmemesinin gerekçesi nedir? Bu yolla kültürel soykırıma ortaklık etmiş olmuyor musunuz?





Geri Dön