24 / 04 / 2024

İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak! İstanbul Tahkim Merkezi ne demek?

İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak! İstanbul Tahkim Merkezi ne demek?

İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İstanbul'da, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak.



İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.


Yasaya göre İstanbul'da, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak. Merkez, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlayacak.


Tahkim Merkezi; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, Milli ve Milletlerarası Tahkim Divanları ile Genel Sekreterlikten oluşacak.


Genel Kurul üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin seçeceği 6, baro başkanlarının seçeceği 3, Türkiye İhracatçılar Meclisinin seçeceği 2, Adalet Bakanlığının seçeceği 1, Türkiye Bankalar Birliğinin seçeceği 1, Sermaye Piyasası Kurulunun seçeceği 1, Borsa İstanbul Ananonim Şirketinin seçeceği 1, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun seçeceği 1, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun seçeceği 1, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin seçeceği 1, en fazla üyeye sahip olan işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarından birer temsilci olmak üzere 25 üyeden oluşacak. Üyeler, mesleğinde en az 10 yıl tecrübeye sahip olanlar arasından seçilecek. Yönetim Kurulunu, Genel Kurul belirleyecek.  


Kurum, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili tanıtım ve yayın yapacak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik edecek, destekleyecek, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapacak.






Geri Dön