28 / 03 / 2024

İstanbul Taksi projesi tanıtıldı! Proje Şubatta devreye girecek!

İstanbul Taksi projesi tanıtıldı! Proje Şubatta devreye girecek!

Dünyada 92 şehirde kullanılan ve şubatta devreye girecek Taksi Sistemi Projesi, 2 yıl içinde 18 bin taksiyi kapsayacak.Proje kapsamında taksilerin yolcu ve sürücü bölümünde iki ayrı panik butonu olacak.



Dünyada 92 şehirde kullanılan ve şubatta devreye girecek Taksi Çağrı Merkezi ve Yönetimi (İstanbul Taksi) Projesi, 2 yıl içinde 18 bin taksiyi kapsayacak. Proje kapsamında taksilerin yolcu ve sürücü bölümünde iki ayrı panik butonu olacak, istenmeyen durum anında, taksici ya da yolcu butonları kullanarak yardım çağırabilecek.


Proje, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen TRANSİST 2014 Ulaşım Teknolojileri Fuarı'nda, İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik tarafından tanıtıldı.


Fuarda İstanbul için bir ilk olan Taksi Çağrı Merkezi'nin örnek taksisini tanıttıklarını ifade eden Çevik, taksinin sarı renkte olacağını söyledi.


Şoförün ve vatandaşın güvenliği noktasını öne aldıklarına dikkati çeken Çevik, takside panik butonu olduğunu söyledi. Sisteme ilk etapta 100, 2 yıl içinde de 18 bin taksiyi dahil edeceklerini anlatan Çevik, şu bilgileri verdi:


"Takside güvenlik sistemi sayesinde şoför ve müşteri tarafında panik butonu var. Bu butona basıldığında uyarı direkt merkezimize iletiliyor ve emniyetle bağlantı kurma noktasına getiriliyor. Vatandaş gittiği yeri navigasyondan da takip ederek, aldatılmadığını görecek. Sistemle herhangi bir eşya unuttuğu zaman hangi araçta olduğu tespit edilecek. Ayrıca taksiye binen yolcularımız İngilizce, Fransızca, Çince, İspanyolca, Arapça dahil 6 dilde, içerideki plazmaya dokunarak, istediği gibi irtibat kurabilecek."


Çevik, sistemin taksici esnafının günlük 20-22 müşteri kapasitesini 40'a kadar çıkaracağını belirtti.


- 18 bin taksi tek çatı altında toplanacak


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPARK ile ihaleyi kazanan Verifon işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile kentte hizmet veren 18 bin taksi tek çatı altında toplanacak.


Projeyle sürücü ve yolcu güvenliğinin artırılması, trafik kaynaklı stres ve gürültü kirliliğinin azalması, yakıt maliyetlerinin düşmesi ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. 


İstanbul genelinde modern taksi durakları kurularak pilot çalışmaları başlatılan İstanbul Taksi Projesi, Taksi Çağrı Merkezi ile entegre edilerek hizmet verecek. 134 numaralı çağrı merkezi ile yollarda beklemeye son verilecek.


Taksi Çağrı Merkezi uygulaması, hem İstanbullulara hem de taksicilere büyük kolaylıklar sağlayacak. Vatandaşlar 134'ü aradıklarında istedikleri yere kısa zamanda taksi yönlendirilecek. Yolcuyu bırakan taksi ise en yakınındaki durağa sevk edilerek, trafikte dolaşması önlenecek.


İnternet ve telefon uygulamaları gibi yenilikler yolcuların hizmetinde olacak. Vatandaşlar taksi çağırma butonlarının yanı sıra akıllı sistemleri kullanarak taksi isteyebilecek, rezervasyon yapabilecek. İstenilen noktaya en yakın yerden yönlendirilecek taksi GPRS sistemiyle takip edilerek, yolcu ve sürücü güvenliği kontrol edilecek.


Yolcular seyahat rotasını ve taksimetre ücretini de önündeki cihazdan kontrol edebilecek. Taksilerin yolcu ve sürücü bölümünde iki ayrı panik butonu olacak. İstenmeyen bir durum anında taksici ya da yolcu panik butonlarını kullanarak yardım çağırabilecek. Böylece taksici esnafının en büyük sorunu olan gasp ve hırsızlıkların da önüne geçilecek.


Proje ile taksiciler reklam geliriyle ek kazanç elde edecek. Parmak izi uygulamasıyla şoförler taksileri kullanabilecek. Sürücüler taksilerde sigortalı olarak çalışacak. Modern ve teknolojik donanımlı taksilerde isteyen sürücüler kredi kartı ile ödeme alabilecek.


- Fuarda nostaljik otobüsler sergilendi


Örnek taksinin tanıtıldığı fuarda İETT'nin nostaljik otobüsleri de görücüye çıktı. 


İETT, bu yıl iki farklı nostaljik otobüsü fuarda ziyaretçiler ile buluşturdu. Fuarda 1927 model Renault Scemia, 1951 model Bussing ve 1968 model Leyland otobüsler sergilendi. Yeni yılda hizmete girecek olan otobüslere vatandaşların ilgisi büyük oldu.


AA



Geri Dön