29 / 03 / 2024

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği bölümü açılıyor!

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği bölümü açılıyor!

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde, inşaat sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak yeni bir bölüm açıldı. İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2016-2017 döneminde ilk kez öğrenci kabul edecek.



İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde, inşaat sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak yeni bir bölüm açıldı. İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2016-2017 döneminde ilk kez öğrenci kabul edecek.

 

Türkiye’de giderek büyüyen kamu ya da özel sektör yatırımları ile hızla gelişen gayrimenkul sektörü, inşaat mühendislerine olan talepte de patlama yaşanmasına yol açtı. Kentsel dönüşümün de ivme kazandırdığı sektörde faaliyet gösteren firmalar hızla büyüyor ve nitelikli mühendislere her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuyor. Büyüyen inşaat firmalarının yurt dışında giderek daha fazla ihale kazanması da inşaat mühendisi açığını tetikliyor. Bu gelişmeleri ve sektörden gelen talepleri dikkate alan İstanbul Ticaret Üniversitesi, ilk kez 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul edecek olan İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü açtı.


TEMEL MÜHENDİSLİK DALI


İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalı olarak tanımlanıyor. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro gibi hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen kişilerden sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kişi olması bekleniyor. Her bilim dalında olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gerekiyor.


ZORUNLU VE SEÇMELİ DERSLER


İstanbul Ticaret Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğrencilerin mezun olduklarında kendilerinden beklenenleri karşılayabilmek için lisans eğitimi boyunca mesleki bilgi ve beceri kazanmak amacıyla zorunlu ve seçmeli dersler alacak. Öğrenciler, yaz aylarında da kazanmış oldukları bilgi ve becerilerini uygulama ile pekiştirmeleri için staj yapacaklar.


ÇALIŞMA ALANLARI


İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilse de bir bölümü uygulama alanında yürütülür. Bu nedenle, inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev alırken, bir kısmı ise serbest çalışır.


Ticaret Gazetesi


Geri Dön