19 / 04 / 2024

İstanbul Turkcell Veri Merkezi Haziran'da açılacak!

İstanbul Turkcell Veri Merkezi Haziran'da açılacak!

İstanbul'daki Turkcell Veri Merkezi’ni Haziran’da açacaklarını belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, şirketlerden veri merkezine yoğun talep nedeniyle müteaahhitler gibi maketten yer sattıklarını söyledi.



Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, İstanbul’da yapımı devam eden Turkcell Veri Merkezi’ni Haziran’da açacaklarını bildirdi. 

 

Türkiye’nin en büyük ve en teknolojik veri merkezine maketten yoğun talep geldiğini belirten Erkan, “Teknoloji zirvesine koyduğumuz makete şirketler büyük ilgi gösterdi. Maketten konut satan müteahhitler gibi biz de veri merkezinden yer sattık” dedi. Erkan, İstanbul’a talebin yüksek olması üzerine  Ankara  ve İzmir’e de veri merkezi yapma kararı aldıklarını ifade etti.  

 
Bağış değil

 

Erkan, gazetecilerle yaptığı değerlendirme toplantısında, 2015’te toplam fiber yatırımın yüzde 45’inin Turkcell tarafından yapıldığını vurgulayarak, “Dünyanın en güçlü 4.5G şebekesi için 2015’te 7.7 milyar liralık yatırım yaptık, 2018’e kadar ise 18 milyar liralık yatırım yapacağız” dedi. Türkiye’nin ihtiyacı olan kapasiteye ulaşması için yaklaşık 17 milyar dolarlık yatırım gerektiğini ve ortak bir şirket kurulduğunda bu ihtiyacın 4 milyar dolarlık yatırım ile karşılanabileceğini ifade eden Erkan, şöyle devam etti:

 

“Bütün şirketler ortak şirket kursun ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kapasiteyi hızla hayata geçirsin istiyoruz. Maliyet düşüklüğü de bu şekilde tüketiciye yansıyacaktır. Bu katılımcı yapıda kim yapıya ne kadar  koyarsa yeni oluşan şirketten o kadar hisse sahibi olacak. Kimse bir yere bağış yapmayacak.” 

 

İnternetin baronlarını Türkiye’ye getirdik

 

Murat Erkan, “İpek yolunu fiber yoluna çevireceğimiz söylemiyle yola çıktık. İnternetin baronları diye bilinen dünyanın en büyük servis sağlayıcılarını Türkiye’ye getirdik. En önemli telekom operatörlerini çektik” dedi. 

 

Erkan, yılsonuna kadar ücretsiz olan SIM kart değişiminin muhtemelen yılbaşından sonra ücretli olacağını kaydetti.


Vatan


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


Ankara, İstanbul ve İzmir’de dev veri merkezleri kuracaklarını belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “Talep öyle yoğun ki maketten konut satan müteahhit gibi veri merkezinden yer sattık” dedi

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, 2 önemli veri merkezi yatırımı yapacaklarını, Ankara ve İstanbul’a, ardından da İzmir’e dev veri merkezleri kuracaklarını söyledi. Gazetecilerle sohbet toplantısında buluşan Erkan, fiberle Türkiye’yi bölgenin internet merkezi yapacaklarını kaydetti. “Avrupa’nın veri başkentlerine kendimizi bağladık. İnternetin baronları olan dev firmalarla anlaşma yaptık” diyen Erkan, şu bilgileri verdi: “Veriler Türkiye’ye uğramadan gidiyordu. Artık İran internetinin yüzde 40’ı bizim üstümüzden giriyor. Türkiye’nin daha fazla veri merkezi ihtiyacı var. Verilerimiz artık dışarıya gitmesin. İstanbul’da 22 bin metrekarelik bir veri merkezini haziranda açacağız. Ankara ve İzmir’de de benzer bir veri merkezi kurulacak. Kamunun da bu yönde ihtiyaçları var. Depreme dayanıklı ve dünya standartlarında olacaklar. Talep öyle yoğun ki maketten konut satan müteahhitler gibi biz de veri merkezinden yer sattık.” Erkan, terör nedeniyle AVM’ler ve cadde mağazalarına giriş-çıkışların azaldığını anımsatırken, bunun kendi mağazalarındaki trafiği de düşürdüğünü bildirdi.

MAĞAZA GIRIŞI DÜŞTÜ ‘NET’ KULLANIMI ARTTI

İnsanların sokağa çıkmaya başlamasıyla trafiğin de artmasını beklediklerini söyleyen Erkan, operasyonların gerçekleştiği bölgelerde her firma gibi sorun yaşadıklarını kaydetti. Erkan, bölgede insanların eve kapanması nedeniyle internet kullanımının arttığını da sözlerine ekledi.

GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ESKİLERİ TOPLUYOR

4.5G kampanyaları ile çok sayıda 2G ve 3G uyumlu telefon topladıklarını belirten Erkan, bu telefonların geri dönüşümü için de uluslararası bir firma ile çalışacaklarını söyledi. Erkan, hurda telefonların içindeki değerli metalleri alacaklarını, diğerlerini de henüz 2G altyapısı kullanan ülkelere ikinci el olarak göndereceklerini kaydetti.

Habertürk


Geri Dön