25 / 04 / 2024

İstanbul Üniversitesi’nin Roma'daki daireleri lojman mı oldu?

İstanbul Üniversitesi’nin Roma'daki daireleri lojman mı oldu?

İstanbul Üniversitesi’ne Türk öğrencilerin kalması için İtalyan vatandaşın bağışladığı Roma’daki 3 daire, büyükelçilik lojmanı oldu. Diğer bağışlanan para mücevher, tablolar da ortada yok.




İÜ’ye Türk öğrencilerin kalması için İtalyan vatandaşın bağışladığı Roma’daki 3 daire, büyükelçilik lojmanı oldu. Diğer bağışlanan para mücevher, tablolar da ortada yok


Sayıştay, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile ilgili hazırladığı raporda üniversiteye bağışlanan para ve gayrimenkullerin amacına uygun olarak kullanılmadığını tespit etti. Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre Margherita Monkhtar Pazzaglia isimli vatandaş Roma'da vefatı ardından 1997'de açılan vasiyetnamesinde 3 adet apartman dairesini İÜ'ye bağışladı. Vasiyetnamede 3 dairenin lise mezunu olup Roma veya Perugia üniversitelerinde hukuk, yüksek mimar veya güzel sanatlar akademisinde öğrenim yapmak isteyen bir veya iki Türk öğrencisine burs sağlamak amacı ile İstanbul Üniversitesi'ne bırakıldığı belirtildi. Ancak Roma'daki 3 daire 2008 yılında yapılan ve 2013 yılında uzatılan 5 yıllık protokol ile Roma Büyükelçiliği personeline bedel almadan lojman olarak kullandırılmak amacıyla  tahsis edildi. Sayıştay bu tahsisi uygun bulmadı. Sayıştay raporunda “Söz konusu apartman daireleri şartlı bağış yoluyla üniversiteye bırakılmış olup mevcut kullanım durumu yapılan bağışla örtüşmemektedir” denildi.

DURUM YÖK'E BİLDİRİLECEK

Raporda, Margherita Monkhtar Pazzaglia'nın 3 daire dışında hesabındaki ve kasasındaki para ve bonoları, emekli maaşını, sahibi olduğu tablo-mobilya ile mücevherleri de üniversiteye bağışladığı bilgisine yer verildi. Raporda İÜ yönetiminin amacına aykırı tahsis işlemi ile ilgili açıklama yapmadığı, bağışlanan para ve mücevherlerle ilgili de “bir belge bulunamadığı” yönünde bilgi verdiği aktarıldı. Bağışlanan değerli eşyaların akıbetinin belli olmadığı vurgulandı. Durumun Yükseköğretim Kurumu'na bildirilmesine karar verildi.




Özlem Güvemli/Sözcü


Geri Dön