29 / 03 / 2024

İstanbul Valiliği binası restore edilecek!

İstanbul Valiliği binası restore edilecek!

Osmanlı Devletinin ilk kamu binası olma özelliği taşıyan ve 1924ten bu yana İstanbul Valililik Binası olarak kullanılan Cağaloğlu'ndaki tarihi yapı, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek



Osmanlı Devletinin ilk kamu binası olma özelliği taşıyan ve 1924ten bu yana İstanbul Valililik Binası olarak kullanılan Cağaloğlu'ndaki tarihi yapı, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından restore edilecek. İstanbul Valiliğinin, devlet başkanlarını, yabancı iş adamlarını ve büyükelçileri ağırladığı Vilayet Konağını (Bab-ı li) aslına uygun olarak restore edilmesi için hazırlanan projeler Bölge Koruma Kurulundan çıkacak onayı bekliyor.

Valilik binasının restorasyonu için hazırlanan rapora göre tamamı ahşap olan ve binanın yapılışından buyana altı kez yanma tehlikesi geçiren çatı sistemindeki hasarlar giderilecek. Restorasyonla birlikte olası yangınlara karşı önlemler de arttırılacak. Bunun yanısıra kabul salonunda tespit edilen çatlamalar da iyileştirme çalışmaları yapılacak. Bazı odalarda ise tavan süslemeleri yenilecek ve kapı kanatları, pencereler gibi genel üslûba uymayan niteliksiz bazı parçalar değiştirilecek.

Osmanlı Devletinin ilk kamu binası olma özelliği taşıyan ve 1924ten bu yana Valililik Konağı olarak kullanılan yapı, şimdiye kadar 23 valiye ev sahipliği yaptı. Vilayet Konağı, 1756 yılında Sultan III. Osman tarafından Bâb-ı li olarak kullanılmaya başlandı. O dönemde Bâb-ı li yani Yüksek kapı, Yüce kapı olarak kullanılan bina, altı kez yanma tehlikesi geçirdi. Cumhuriyet tarihinden itibaren Vilayet Konağı olarak kullanılmaya başlanan ve yapı üzerindeki neoklasik bezemeler kaldırılarak yalın bir biçimde sıvanan Vilayet Konağı, 1980lerin sonlarında ve 1997 yılında yeniden eski görünümüne kavuşturulmak üzere bir dizi restorasyondan geçirilmişti.

www.mynet.com


Geri Dön