25 / 04 / 2024

İstanbul ve Ankara konut kredilerinin yarısını alıyor!

İstanbul ve Ankara konut kredilerinin yarısını alıyor!

Türkiye'de konut kredisi hacminin yarısı İstanbul ve Ankara olmak üzere sadece iki ilde toplanıyor. 2010 Eylül itibariyle bir önceki yıla göre konut kredisi hacim büyümesi Türkiye'nin her bir ilinde yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşti



Konut kredilerinin yağısı İstanbul ve

 

Türkiye'de konut kredisi hacminin yarısı İstanbul ve  Ankara  olmak üzere sadece iki ilde toplanıyor. 2010 Eylül itibariyle bir önceki yıla göre konut kredisi hacim büyümesi Türkiye'nin her bir ilinde yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşti. 2011 yılında da artışın devamı öngörülüyor. Enuygun. com'un BDDK verileri ile derlenmiş anali zine göre 2010 Eylül itibariyle Türkiye'de toplam 55 milyar TL'ye ulaşan konut kredisi hacmi bulunuyor. İstanbul yüzde 36,3 ile bu hacimde en önemli paya sahip iken yüzde 13,8 ile Ankara ikinci sırada yer alıyor. Bir diğer ifadeyle İstanbul ve Ankara'daki konut kredisi hacmi, sektör toplamının yarısmı oluş ¬turuyor. Konut kredisi hacmi İstanbul'da 20 milyar TL'ye, Ankara'da 7,6 milyar TL'ye, İzmir'de ise 4 milyar TL'ye ulaşıyor. 1 ile 2 milyar TL arasmdaki hacim ile bu illeri sırasıyla Antalya, Bursa, Kocaeli,  Adana  ve Mersin takip ediyor. Diğer illerdeki konut kredi hacmi ise 1 milyar TL'nin altmda seyrediyor.

Yüzde 32 büyüdü

2010 Eylül ayı itibariyle Türkiye'de konut kredisi hacminin bir önceki yıla göre yüzde 32'büyüdüğünü söyleyen enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, 'Bu büyümenin yüzde 66'sı 8 büyük il tarafından gerçekleştirildi. Geriye kalan 73 ildeki konut kredisi kullanımı ise kredi hacmini aynı dönemde yüzde 34 artırdı. I Büyümeye yüzde 1 ve üzerinde I katkı sağlayarak hacim artışma f 8 büyük ilden sonra en çok etki eden iller sırasıyla Konya, Kayseri, Gaziantep, Hatay, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Eskişehir, Aydın ve Diyarba kır oldu' diye konuştu.


Her ilde artış var
V ENUYGUN.com Başanalisti Betül Sungurlu, 2010 Eylül itibariyle bir önceki yıla göre 81 ilin kullandığı konut kredilerinin kendi içindeki büyümesine bakıldığında ise Muğla (yüzde 7) hariç bütün illerin büyümesinin yüzde 20*nin üzerinde gerçekleştiğini belirtiyor. Sungurlu, '8 büyük il arasında yüzde 49 büyüme ile Adana ilk sırada, Bursa yüzde 43 büyüme ile ikinci sırada, Kocaeli ise yüzde 40 büyüme ile üçüncü sırada yer alıyor. Aynı dönemde istanbul'daki konut kredisi hacim artışının ise yüzde 23, Ankara'da yüzde 37, İzmir'de de yüzde 29 olarak gerçekleşmiş bulunuyor. Konut kredüerindeki düşük faiz oranlarından her üde bir miktar faydalanma olduğunu görmek sevindirici. 2011 yılında da büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz' dedi.
Hürriyet  


Geri Dön