25 / 04 / 2024

İstanbul yeni konuta doymuyor!

İstanbul yeni konuta doymuyor!

En kalabalık şehir İstanbul,   yeni konuta doymuyor Sadece geçen yıl 47 markalı   proje başladı. Bu yıl yapılması kesinleşenlerin sayısı ise 30'a yaklaştı. Bu sayı yılın ikinci yarısı artacak          



Türkiye'nin en kalabalık nüfusa sahip şehri İstanbul'da konut inşaatları hız kesmiyor. Sadece geçen yıl 47 markalı proje tanıtıldı, bu yıl kesinleşen proje sayısı 30'a yaklaştı. Seçim döneminin sorunsuz atlatılmasına bağlı olarak sayı yılın ikinci yansında artacak. Markalı konutların öncelikli tercihi İstanbul'da bu yıl da projeler hız kesmeyecek.

Üretim ikiye katlandı

Epos Gayrimenkul'ün araştırmasına göre 2009 yıknda İstanbul'da görücüye çıkan konut sayısı 18 bin 150 idi. 2010 yıknda ise sayı 30 bin 400 oldu ve sektör 2009 yılını neredeyse ikiye katladı. Geçtiğimiz yıl toplam 30 bin konutluk projelere start verilirken en fazla proje Esenyurt'ta yapıldı. Bölgede 7 prestijli proje tanıtılırken, toplam konut adedi 4 bini aştı. En fazla proje üreten şirket ise 6 projeyle Teknik Yapı, 5 projeyle Dumankaya olurken, en fazla konut hacmine sahip firma ise 3 bin 800 konutla Ukra İnşaat ve 3 bin 600 konutla Özyurtlar İnşaat oldu.

İstanbul pazarının durumunu değerlendiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, şehirde yılda 120-130 bin konut satıldığını, bu konutların üçte birini markalı projelerin oluşturduğunu belirterek 'Aslında inşaatçıların işi zor, çünkü rekabet kızıştı' dedi. Elmas 2009 yılında Anadolu yakasmda 7 bin konut üretilirken Avrupa'da sayının 11 bin olduğunu belirterek '2010 yıknda Anadolu'da 10 bin üretim varken, Avrupa'da üretim 20 bin seviyesine çıktı. Toplam 30 binlik bir üretim sözkonusu' dedi

Dumankaya Halkalı ve Esenyurt'ta, Varyap Alaşehir'de, Ant Yapı 3 ayrı yerde, Sur Yapı çekmeköy'de konut ve AVM, Artaş inşaat Atakent'e 2 bin 300 konut, Sinpaş Halkalı, Samandra ve Bomonti'de üç proje, DAP Yapı Maltepe'ye ofis ve konuttan oluşan bir proje. Teknik Yapı Tuzla'da 5 bin konutluk iki proje, Eroğlu grubu Büyükçekmeceye konut, Özdilek Levent'te konut ve AVM projesi, Eria Partners-Pramerica ortaklığı, Levent'te rezidans, İnanlar İnşaat Feriköy'de konut projesi, İhlas Grubu Esenyurt'a 5 bin konutluk Kristalşehir, Bahadır İnşaat Kağıthane'ye konut, ofis, Doğa şžehircilik Gürpınar'a 104 daire, çukurova Gayrimenkul Kartal'da 32 katlı bir kule, Mar Yapı Güneşli'de residence,  Kiptaş  çatalca'da bin 500 konutluk Erguvan Kent'i yapacak. Ayrıca Fiyapı da 25 bin konutluk projeler açıklayacağını duyururken Ukra inşaat Beylikdüzü ve Bahçeşehir'de proje hazırlıkları yapıyor.
Bugün

 


Geri Dön