19 / 04 / 2024

İstanbul'a gelen batılı turist sayısı azaldı!

İstanbul'a gelen batılı turist sayısı azaldı!

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2015 yılına ait, ilk 5 ayı içeren raporu önemli bir bulguya işaret ediyor.




İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2015 yılına ait, ilk 5 ayı içeren raporu önemli bir bulguya işaret ediyor. 2014 yılının aynı dönemi ile kıyaslanarak incelendiğinde İstanbul’a gelen yabancı sayısı %7 oranında artarken; bu turistler milliyet bazında incelendiğinde ciddi bir değişim göze çarpıyor.

 

İran ve Arap ülkelerinden gelen turistlerde yüksek oranda bir artış yaşanırken; batı ülkelerinden gelen turistlerde ciddi bir azalma gözleniyor ve bu tablo İstanbul turizmindeki eksen kaymasını gözler önüne seriyor.


İstanbul, şehre gelen turist profilinde büyük bir eksen kayması yaşanmaktadır. Bu profil değişimi, artan toplam turist oranına ragmen, otelcileri tedirgin ediyor. İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre 2014 – 2015 yılları ilk 5 ayı incelendiğinde Avrupalı ve batılı turist oranında ciddi bir değişim göze çarpıyor. 


Mayıs ayına kadar olan 5 aylık döneme göre; geçtiğimiz seneye oranla İtalyan turistlerde %17, İspanyolda %8, Rusya Federayonu’ndan gelen turistlerde ise %16 oranında bir azalma var. Bunların yanı sıra geçen seneden bu yana %35’lik bir artışla İran ve %18lik artışla Cezayir, Mısır, Ürdün, Sudan, Katar gibi Arap Ülkeleri öne çıkıyor. Tüm bu veriler ışığında turist profilinde ciddi bir değişim yaşandığı gerek İstanbul sokaklarında, gerekse otellerde rahatlıkla gözlemlenebiliyor. 


Batılı turist alarm vermeye başladı


İstanbul’a gelen turist profilindeki eksen kayması ile ilgili Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, tedirginliğini dile getirdi:

“Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında azalma devam ediyor ve bu durum katma değeri yüksek, butik otel anlayışındaki otelcileri ciddi bir riskle karşı karşıya bırakıyor. Bakanlığımız tarafından açıklanan 2015 yılının ilk 5 ay verileri; bu riski net bir şekilde yansıtsa da, aslında gözden kaçırılan bir nokta da var. Ülkemize gelen yabancılar turist sayısı olarak hesaplanıyor ve dolayısıyla dünyanın her tarafında konaklanan gün olarak hesaplanan bu verinin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Konaklama olarak baktığımızda, Arap ülkelerinden gelen turistler, burada batılı turistlerin neredeyse iki katı daha fazla zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla ülkemize gelen Arap turistlerin oranı, yüzdelik olarak esasında çok daha yüksek bir payı kaplıyor. Bu durum, turist profilinde ciddi bir değişimi ifade etmektedir ve bu değişimden turizmciler kaygı duyuyor.”


Arap ülkelerinden gelen yabancıların, konaklama tercihi olarak da; ev-apart kiralama gibi yöntemlere başvurduğunu söyleyen Faruk Boyacı, genel resme bakıldığında küçük otellerin sezonu geçtiğimiz yıllara oranla %10-%20 oranlarında daha düşük geçirdiğini ve gidişat konusunda ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Faruk Boyacı, “Hedef profile yönelik doğru pazarlama hamleleri ile kaybetmekte olduğumuz turistin tekrar ilgisini çekmemiz gerekiyor.” diye konuştu. 





Geri Dön