25 / 04 / 2024

İstanbul'a güneş enerji santralleri inşa edilecek!

İstanbul'a güneş enerji santralleri inşa edilecek!

Günde ortalama 3 milyon metreküp su tüketen İstanbul'da su kaynakları güneş enerjisi santralleriyle korunacak. Melen, Istrancalar ve Darlıkta enerji ölçüm işi ihale edildi.



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, İstanbul'un su kaynaklarını güneş enerjisi santralleriyle korumayı düşündüklerini açıkladı. İSKİ'nin 1. Genel Kurulu'nda faaliyetlerini anlatan Altay, su kaynakları, arıtma tesisi ve isale hatları çevrelerini enerji üretim amaçlı kullanmayı planladıklarını söyledi. Melen suyunun İstanbul'a ulaştırılması için 189 kilometre uzunluğundaki isale hattını yapılaşmaya karşı korumak için rüzgar santralleri kuracaklarını da vurgulayan Altay. "Yani İSKİ olarak inşallah hem Melen'den su taşımış hem de bu hat üzerinde enerji üreterek ülkemize katkı sağlamış olacağız. Melen'le birlikte Istrancalar ve Darlık'ta da enerji ölçüm işi ihale edildi " dedi. 


Su kaynaklarına santral koruması Altay sözlerini şöyle sürdürdü. "Tesislerimizde bulunan havuzların üzerleri, çatılar ve çevredeki uygun arazilerden de güneş enerjisi elde etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Yakında İkitelli Arıtma Tesisleri'mizde güneş ışınımı ölçümleri tamamlanacaktır. Bu ölçüm sonuçları ile tesislerimizin güneş enerjisi potansiyelini öğreneceğiz ve buna göre güneş santralleri kuracağız. İSKİ olarak artık yüzer güneş enerjisi sistemleri üzerine de çalışmalara başlamak istiyoruz. Yüzer güneş enerjisi sistemleriyle hem üstü kapatıldığı için su kaynağında buharlaşma azalmakta hem de güneş enerjisi panelleriyle enerji üretilmektedir. 


Biz şimdi bu teknolojinin İstanbul'un su kaynaklarında uygulanabilirliğini ölçmek ve fayda maliyet analizleri yapmak için çalışmalara başladık ve ihale aşamasına geldik." Dursun Atilla Altay, İstanbul'un su kaynaklarını güneş enerjisi santralleriyle koruma altına almak için yeni projeler ürettiklerini ifade etti Yeni kaynaklar devreye giriyor Meleıı suyunun İstanbul'un güvencesi olduğunu vurgulayan Altay, "Melen projesi 2016 yılında tamamlanarak İstanbul'un su kaynakları iki katına çıkartılacaktır. Ayrıca, Asya yakasında İsaköy (Osmaııgazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakasında ise Istrancalar'da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalar yapıyoruz. Rezve Deresi'ııdeıı (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküp su almayı planlıyoruz. 


Bu kapsamda, oradaki eşsiz tabiata zarar vermemek için 4 metre çapında 41 kilometre uzunluğunda bir tünelle suyu taşıyacağız. Zemin etüdü çalışmaları devam eden projemizin tamamlanmasıyla inşaat ihalesine çıkacağız. İstanbullulara su ulaştırmak için çeşitli ilçelerde su depoları inşa ediyoruz" şeklinde konuştu. 





Milat


Geri Dön