23 / 04 / 2024

İstanbul'da 1 milyon yapıda mühendislik hizmeti eksik!

İstanbul'da 1 milyon yapıda mühendislik hizmeti eksik!

Bayındırlık bakanlığı raporuna göre İstanbul'da 1 milyon yapıda eksik mühendislik hizmeti var ve deprem halinde yıkılabilir



Bayındırlık Bakanlığı faaliyet raporunda Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem kuşağında yer aldığı, bu nedenle doğal afetlerin kaçınılmaz olduğu ve depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesinin zorunlu hale geldiği açıklandı. Özellikle İstanbul'a vurgu yapılan raporda, şöyle denildi:

Kamu tamam, sıra özelde

"Sadece İstanbul'da 1 milyon civarında yapının denetimsiz olduğu, bunun 400 bininde hiçbir mühendislik hizmenin bulunmadığı, diğer yapılarda da mühendislik hizmetinin yeterli olmadığı yapılan çalışmalarda belirlenmiştir. Afet risklerinin azaltılması için öncelikle problemli yapı stoku belirlenmeli ve rehabilite edilmelidir. Kamuya ait yapıların envanteri büyük ölçüde tamamlanmıştır, ancak özel yapılara ait envanterin de çıkarılması gerekmektedir."
Bakanlık yetkilileri, mühendislik hizmeti bulunmayan yapıların ruhsatsız binalara oranla daha büyük bir risk altında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

Kafalarına göre yapmışlar

"Bu binalar kaçak olarak inşa ediliyor. Vatandaşlar, birçoğu Hazine arazisinde olan bu yapıları, kafalarına göre inşa etmiş. Yani bina yapımının hiçbir aşamasında mühendislik çalışması yok. Yapıların resmi bir kaydı da yok. Bu nedenle İstanbul'daki mühendislik hizmeti olmayan bina sayısı da kısmi bilgilerle ortaya çıkarıldı. Gecekondu da var, apartman binası da var." Bayındırlık, İstanbul'da riskli binaların elden geçmesinin zorunluluğu olduğunu, yeni yapılacak konutlara da sıkı denetim getirilmesinin planlandığını açıkladı.
Gazete Habertürk


Geri Dön