18 / 04 / 2024

İstanbul'da 480 acil toplanma alanının 270'i imara mı açıldı?

İstanbul'da 480 acil toplanma alanının 270'i imara mı açıldı?

17 Ağustos depreminden sonra belirlenen 480 acil toplanma alanının 270'i imara açıldı. Olası bir afet ya da deprem durumunda İstanbul'da yaşayanların yüzde 84'ünün barınacak yerinin olmadığı ortaya çıktı.



17 Ağustos depreminden sonra belirlenen 480 acil toplanma alanının 270'i imara açıldı. Olası bir afet ya da deprem durumunda İstanbul'da yaşayanların yüzde 84'ünün barınacak yerinin olmadığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyeleri, olası İstanbul depremine yönelik çadır ve toplanma alanlarının büyük çoğunluğuna AVM ve lüks konutlar inşa edildiğini ileri sürdü. 


Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42 si birinci derece deprem bölgesinde. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin çoğu büyük deprem riski tehdidi altında. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği 1999 Marmara depreminin ardından 2001 'de İstanbul Büyükşelıir Belediyesi Afete Yönelik Acil Eylem Planı hazırlandı. Plan, olası depremde halkın toplanacağı alanları, çadır kentlerin yerlerini, helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini, acil ulaşım yollarını gösteriyordu. Planda, İstanbul'da olası bir depremde toplanma ve çadır kurulacak 4"0 nokta belirlendi, 562 cadde ve sokak * 1 "iııci Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu' ilan edildi. 


HALKIN HABERİ VAR MI? 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li üyelerin imzasıyla verilen önergede, depremde toplanma ve çadır alanlarının büyük çoğunluğuna AVM ve lüks konutlar inşa edildiğine dikkat çekildi. Önergede, "İstanbul'da l'inci Derece Af et-Acil Ulaşım Yolu uygulaması halen devam etmekte inidir? Yeni acil ulaşım yolları nereler olacaktır? İstanbul'da yeııi deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir? Halkın bundan haberi var mıdır? Biten ve halen devam etmekte olan hastane, okul ve viyadük gibi kamu veya özel binaların yüzde kaçı depreme hazır hale getirilmiştir?" diye soluklu. 


HANGİ YETKİYLE İMARA AÇILDI? 

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki acil durumlar için tüm toplumun faydalanması ve sağlıklı hareket edebilmesi için belirlenen toplanma noktalarını imara açıldığını belirtti. 


Olası bir depremde 'toplanma alanı' olarak belirlenen yerlerde şimdi gökdelenler yükseliyor. 


Mahruki şu bilgileri verdi: "Depremden sonra 480 farklı nokta toplanma alam ilan edildi. Bu alanların yarısından fazlasını imara açtılar, AVM, rezidaııs, bina diktiler. Birilerinin bunlardan dolayı yargı önüne çıkıp hesap vermesi gerekir. Bu kadar toplanma alanını siz hangi yetkiyle imara açtınız? Kamuya, millete, devlete ihanet edildi, ceplerini doldurdular." 


KAÇACAK YER YOK 


İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi 'ııde 2001 yılında belirlenen 480 çadır ve toplanma yerinin yarısı artık yok. Yapılaşmaya açılan bazı toplanma alanları şunlar: Ali Sami Yen (Şişli), Ağaoğlıı MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytiıibunıu), Oııaltı Dokuz (Zeytinbuınıı), Ora AVM (Bayrampaşa), Foııun İstanbul (Zeytinburnu),  Kiptaş  ünalan Evleri (Üsküdar),  TOKİ  Avnıpa Konutları (GOP), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş). 


RANTA KURBAN EDİLDİ

İstanbul'da 39 ilçede belirlenen 367 alana 230 bin 315 çadır kurulacağı ve buralarda sadece 1 milyon 151 bin 575 kişinin kalabileceği ortaya çıktı. İstanbul'da depreme dayanaklı okul, spor tesisi ve sosyal tesis filanlarında toplam 1 milyon 75 bin 115 kişinin daha geçici olarak barınma olanağı bulunduğu bildirildi. İstanbul'mı 2014 yılı resini nüfusu ise toplam 14 milyon 377 bin 18 kişi. Büyük bir depremde İstanbullular'ın ancak yüzde 16.41 "i için geçici barınma planı yapıldığı gerçeğinde kentte yaşayanların yüzde 85'e yakınının tehlikede olduğu ortaya çıkmış oldu.

 

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe 1999 depreminden sonra belirlenen acil toplanma alanları sayısının 493 olduğunu belirtti. Gökçe, "Marmara Forum AVM, İstanbul Forum AVM, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğünün yeri, 46 dönümlük İETT arazisi. Kadıköy'de eski Otosan fabrikasının bulunduğu yer, bugün gökdelenlerin ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu. eski meteoroloji binasının olduğu alan toplanma alam olarak belirlenmişti. Ama ne yazık buralar gibi mevcut yerler ranta kurban edildi" dedi. 


Şişli, Bahçelievler, Zeytinbunıu. Üsküdar. Tuzla, Maltepe, Esenler, Bağcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa ilçelerindeki acil toplanma alanlarına 5 AVM, 5 rezidans ve 8 lüks site inşa edildi. 


Yenigün Gazetesi


Geri Dön