19 / 03 / 2024

İstanbul’da 758 yeni otobüsün hizmete alım töreni gerçekleştirildi!

İstanbul’da 758 yeni otobüsün hizmete alım töreni gerçekleştirildi!

758 yeni otobüsün hizmete alım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Sayın Başbakanımızın belediye başkanı olduğu dönemde başlatmış olduğu hizmet anlayışını bugün de bizler devam ettiriyoruz” dedi.




Kayışdağı'ndaki İETT Anadolu Garajı’nda düzenlenen 758 otobüsün hizmete alım törenine Başkan Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul Milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ve İETT'ye ulaşıma yaptıkları yatırımlardan dolayı teşekkür eden Başbakan Erdoğan, bugün hizmete alınan 758 otobüsle birlikte yeni hizmete alınan otobüs sayısının 1393 olduğunu ve Kasım ayında bu sayının 1705’e çıkarılacağını söyledi.


İstanbul’a kazandırılan yeni otobüslerin tamamının yerli üretim olduğunu ve maliyetinin de 930 Milyon lira olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Başta sürücülerimiz olmak üzere tüm çalışanlara tüm yolculara kazasız yolculuklar diliyorum” dedi. Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul nüfusunun 8.5 milyon olduğunu hatırlatan Başbakan konuşmasına şöyle devam etti: “Şu anda İstanbul’un nüfusu 15 milyon. Nüfus bu kadar hızlı artarken araç sayısı da çok ama çok hızlı artıyor. Türkiye’de 17 milyon motorlu araç var. İstanbul’daki sayı 3 milyon 65 bin adet. Türkiye’deki her 6 araçtan bir tanesi İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da günde bin motorlu araç İstanbul trafiğine katılıyor. Bu çok  hızlı büyümeye rağmen trafiği rahatlamak için çok büyük yatırımlar yaptık ve yapıyoruz.”


Son günlerdeki İstanbul trafiğine de değinen Başbakan Erdoğan, Kurban Bayramı öncesinde yük ve yolcu taşımacılığı trafiğinin çok arttığını ve bunun geçici bir trafik sıkıntısı olduğunu söyledi. 


Başbakan Erdoğan trafik alışkanlığının da değiştirilmesinin gerektiğini belirterek, “Bakıyorsunuz 1-2 kilometrelik yola vatandaşımız atlıyor otomobiliyle gidiyor. Bazı hatlar otobüs metro boş giderken binlerce araçla yol almaya çalışanları görüyorsunuz. Biz bu kadar zengin bin ülke değiliz. Özellikle akaryakıt konusunda zengin bir ülke değiliz. Dışarıdan ithalat yapıyoruz,. İstanbullular olarak çok daha hassas olmamız gerekiyor” diye konuştu. 


Hizmete alım töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a Türk otomotiv sektörüne güvendiği için teşekkür ederek, "Bunun bir tanesi; yapılan bu yatırımlar, beklenti ve ihtiyaçlara cevap veriyor mu? Yani halkı daha konforlu, daha kısa sürede yerine ulaştırıyor mu? Bir diğeri de yapılan bu yatırımlar, Türkiye'nin yerli ekonomisine, yerli sanayisine bir katma değer sağlıyor mu? Yapılan bu yatırımlar, çevreye hassas, çevreye duyarlı mı? Bilhassa bu anlamda, bugün törenini yaptığımız 758 otobüsü Türkiye'de Türk firmalarına yaptırmakla İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 400 milyon liranın Türkiye içinde kalmasını sağlamış ve böylelikle ithalat yapmamıştır. Bu üretimi yapanları, emeği geçen mühendislerimizi ve çalışanlarımızı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.


Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta, İstanbul ulaşımında daha konforlu, daha güvenli hizmet sunma adına çalıştıklarını söyledi. Büyükşehir ve İETT’nin ulaşımdaki yatırımlarını buna göre yaptığına dikkat çeken Başkan Topbaş, “Günümüz dünyasında şehirlerin nüfusu giderek artmakta. İstanbul’un nüfusu da 15 milyonlara dayandı. Şehirde yaşayan insanların da yönetimlerden en büyük beklentisi sorunsuz, konforlu ve güvenli ulaşım” diye konuştu. 


Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde başlattığı hizmet anlayışını devam ettirdiklerini ifade eden Başkan Kadir Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde İstanbul ulaşımına kattığı yeşil otobüsler hamlesini bizler de bugün yeni otobüsleri İstanbul ulaşımına dahil ederek devam ettiriyoruz. Göreve geldiğimiz gün İstanbul’un master ulaşım planlarını yaparak İstanbul’un ne gibi ulaşım ağlarına ihtiyacı olduğunu belirledik ve adımlarımızı buna göre attık. İstanbul ulaşımında bir yandan lastikli ulaşım araçlarını modernleştirişken bir yandan da metro ağlarıyla İstanbul’u birbirine bağlıyoruz.” 



İstanbul’un hizmete doymadığını ve İstanbul’a hizmet etmenin gurur verdiğini söyleyen Başkan Topbaş, “Bazı bölgeler var ki metro dahi hayal edilemezdi.  Metro yatırımlarımız bu bölgelere a başladı ve devam ediyor. Özellikle ulaşım sistemlerindeki kavşak ve yol düzenlemelerimize paralel olarak sistemleri doğru kurmak adına bütün sistemleri devreye alacak bir çalışma yaptık. Sizin de şuanda kullanımınızda olan tek bilet sistemiyle ileride minibüsleri de sisteme dahil edecek bir arayış ve çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’a ve Hükümete Yerel Yönetim anlayışında yapmış oldukları değişiklik ve dönüşümü öngören yasal düzenlemelerden dolayı teşekkür eden Başkan Topbaş, “Böylece İstanbul dünyanın en yoğun, en büyük ama en modern kentler arasına girme çalışmalarını hızla sürdürmektedir” dedi.


Amaçlarının İstanbul’da yaşayan insanlara sıkıntı çektirmemek olduğunu belirten Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Evet trafikte bir yoğunluk var, bunu görüyoruz. Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız sürmekte. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki ekonomik göstergelerdeki iyileşmeler yani sadece iş, aş derdinin ötesine geçen kentlerde kentteki günlük hareketlilik kent nüfusunun 3 katına çıkmakta. İstanbul şuanda 23 milyonlara yakın günlük hareketlilik yaşamakta. Yakın gelecekte günlük hareketliliğin 45 milyona erişeceğini görmekteyiz. Buna göre önlemler alıyor buna göre çalışmalar yapıyoruz. İnşallah Aralık ayına kadar İETT’mizin gençleştirme projesi içerisinde 1705 yeni otobüs alımı tamamlanmış olacak ve artık eskiyen otobüslerden İstanbullu kurtulacak. Özel Halk Otobüsleri de yenileniyor. Şehir Hatları da aynı şekilde, diğer ulaşım sistemleri de aynı şekilde yenileniyor. Burada arzu ediyoruz ki her yerde bu sistemleri tercih edenler rahat ve konforlu bir ulaşımı yaşamış olsun.”


Törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Erdoğan'a nostaljik tramvay maketi hediye etti. Daha sonra 758 yeni İETT otobüsünün hizmete alımıyla ilgili kurdela kesildi.  Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş yeni hizmete alınan otobüslerden birini yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Erdoğan daha sonra da otobüslerden birinin şoför koltuğuna oturarak bir süre otobüsü kullandı.


İBB


Geri Dön