29 / 03 / 2024

İstanbul'da arsa metrekare birim fiyatları ne kadar arttı?

İstanbul'da arsa metrekare birim fiyatları ne kadar arttı?

Emlak vergisinin ilk taksidinin ödenme süresi olan 2 Haziran'a günler kala geç yayımlanan yeni değerlere göre İstanbul'daki arsa metrekare birim fiyatları artışı yüzde 20 binleri geçti.




Hükümet büyükşehirlerde rant vergisini gündeme getirmeye hazırlanırken belediyeler imar hamlesi ile oluşan rantı çoktan vergilendirdi. Emlak vergisi hesaplanırken kullanılan ve 4 yılda bir belirlenen arsa metrekare birim değerleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı. Emlak vergisinin ilk taksidinin ödenme süresi olan 2 Haziran'a günler kala geç yayımlanan yeni değerlere göre İstanbul'daki arsa metrekare birim fiyatları artışı yüzde 20 binleri geçti. Örneğin Etiler'de yapılan Le Meridian Oteli'nden pay almak isteyen belediye bu otelin bulunduğu sokaktaki arsa değerini 950 liradan 20 bine çıkardı. Böylece bu otelin ödeyeceği vergi de bu orana yakın artacak. Özellikle eski İstanbul olarak adlandırılan bölgede artışlar yüzde 300'ü bulurken yeni projelerin bulunduğu alanlardaki artışlar şehir merkezini solladı.


FİNANS MERKEZİ ZAMMI % 233


Arsa metrekare birim fiyatlarındaki artışlarda Beşiktaş en dikkat çeken belediye oldu. Bu bölgede bulunan alışveriş merkezleri ile lüks konut projelerinin bulunduğu alanlardaki artışlar yüzde 200'ün üstünde oldu. Beşiktaş Belediyesi sınırlarında olan Zorlu Center'in metrekare değerini 50 bin lira olarak belirleyen belediye bu merkezin değerini yüzde 1.329 yükselterek vergisini yeni değer üzerinden hesapladı. Akmerkez'in birim değeri de yüzde 251'lik artış ile 13 liraya kadar zıpladı. 

Şişli Belediyesi de Trump Towers'ın metrekare değerini yüzde 217, Metrocity'nin değerini yüzde 669 artırdı. Yeni konut projelerinin bulunduğu Ataşehir'de artışlar yüzde 230'u geçti. İçerenköy Yeşilvadi'deki değer yükselişi yüzde 655'i buldu. Konut projelerinin yoğunlaştığı bölgelerden vergi konusunda en insaflı davranan ise Avcılar belediyesi oldu. İspartakule konut alanının bağlı olduğu Avcılar'daki değer yükselişi yüzde 134'te kaldı. 


Arsa metrakare birim değerleri açısından Türkiye'nin en çok değer biçilen ve dolayısıyla en fazla vergiyi ödeyecek olan caddeleri Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Bakırköy gibi ilçelerin bilinen caddeleri oldu. Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki birim değer 18 bin liradan 22 bin liraya çıktı. Yine bu ilçedeki Zafer Takı Caddesi'nde değer 30 bin lira oldu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda değer 2 bin liradan 6 bin liraya ulaştı. 


Bankalara yüzde 350 zam

Banka genel merkezlerinin toplandığı Levent Dereboyu Caddesi'nde arsa metrekare birim değerini yüzde 350 artışla bin liradan 4 bin 4500 liraya çıkaran belediye yeni dönemde bankalardan önemli gelir elde edecek. 


BAŞBAKAN'IN VERGİSİ YÜZDE 55 ARTTI


İstanbul'un fazla hareketli olmayan bölgelerindeki artışlar da yüzde 50 ile 100 arasında değişti. Bu bölgelerdeki vergi artışları yüzde 25 ile 50 arasında değişecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunun bulunduğu Üsküdar Kısıklı Caddesi'deki artış da yüzde 55'te kaldı. 


Galatasaray Ada'da çarpıldı


Vergi artışlarından Galatasaray da nasibini aldı. Galatasaray Adası'ndaki metrekare birim değeri 3 bin 100 liradan 20 bin liraya yükseltildi. Böylece değer yüzde 545 artarken kulübün ödeyeceği emlak vergisi de bu tutara yakın artmış olacak.



İstanbul da arsa metrekare birim fiyatları ne kadar arttı?



Rahim Ak/HaberTürk




Geri Dön