26 / 04 / 2024

İstanbul'da arsa nerelerden alınmalı?

İstanbul'da arsa nerelerden alınmalı?

''3. Havaalanı çevresindeki arsa fiyatlarını yüzde 100 artırdı'' Açıklama, Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkan Yardımcısı Makbule Yönel Maya'dan geldi.



İşte Maya'nın İstanbul arsa piyasasındaki son durumu da gözler önüne seren dikkat çekici tespitleri: 



-İstanbul’da inşaat çalışmaları devam eden üçüncü havaalanı ve birlikte hayata geçirilmesi planlanan yeni şehir projesi, Avrupa yakasındaki Arnavutköy ilçe sınırları içerisinde yer almasının planlanıyor.


 



- Arnavutköy'ün Karadeniz kıyısında yer alan ve Yeniköy’den Akpınar’a doğru uzanan taş ocakları mevkii havaalanı projesine ev sahipliği yapacak, yenişehir proje alanlarının ise havaalanının güneyine doğru uzanması planlanıyor.


 



-Yer seçiminde bu bölgenin tercih edilmesinin en önemli nedeni üçüncü boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyoludur.Yeniköy’ün bir bölümü, Tayakadın, Baklalı, Boyalık köyleri ve Hadımköy’ün bir bölümünü içerisine yer alan proje, çevresindeki Karaköy, Durusu gibi bölgelerin de gayrimenkul piyasasını etkiliyor.


 



-Söz konusu bölgelerde arsa satışlarında geçen yıla oranla yüzde 30-40 seviyelerinde artış yaşandı. Proje alanı içerisinde yer alan bölgelerde bu artış yüzde 100 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Üçüncü havaalanı projesiyle gelişmesi beklenen Yenişehir projesi için Arnavutkoy-Kayabaşı bölgesi ve kuzeyindeki üçüncü havalimanı bölgesi seçildi.


 


-Üçüncü havaalanının etrafındaki bölgede arsa fiyatları havaalanı projesinden önce de rutin bir artış gösterdi, ancak son bir yılda yüzde 50 seviyelerinde artış gerçekleşti, Baklalı, Boyalık ve Yassıören bölgeleri için iki yıl önce metrekare başına 60 lira istenen tarla nitelikli gayrimenkuller için bugün 200 lira civarlarında fiyat talep ediliyor.


 


-Tayakadın ve Arnavutköy merkezinde arsa nitelikli parsellerde ise fiyatlar 1.500 lira civarlarında. Bugün yüksek fiyat artışlarından dolayı satışlarda azalma yaşanıyor ancak buna karşın istenen seviyelere gerileme olmadı.


 


-Yeniköy mevkiinin yaklaşık yüzde 70’lik bölümü havaalanı proje alanı içerisinde yer alıyor. Bölgede imarı olmayan ancak parselasyonu yapılmış tarlalar yer alıyor.


 


-Yapılaşma hakkı bulunmamasına rağmen bu tarla vasıflı taşınmazların satış fiyatları iki yıl önce metrekare başına 450-500 lira iken bugün satış bedelleri 700-800 liraya yükseldi.


 


-Durusu Gölü (Eski Terkos Gölü) çevresindeki bölge havaalanı proje alanına bitişik, bölgenin kısmen imar planı da yok. Planlı kısım gölün kuzey kısmında yer alıyor. 1.500 metre kare parsel büyüklüğü sınırlaması bulunuyor. En küçük parsel alanı 1.500 metrekare olacak şekilde bu parsellere yüzde 18 inşaat emsali ve üç kat yükseklik hakkı veriliyor. Söz konusu parseller için iki yıl önce metrekare başına 250-300 lira seviyelerinde satış bedeli isteniyordu. Günümüzde bu bedel 450-550 lira seviyesine ulaştı. Bölgede mevcutta imarsız parsellerin metrekaresi 2 yıl önce 70-100 lira bedelle satılırken, günümüzde fiyatlar 200-250 lira seviyelerine ulaştı. Bölgenin havza sınırları içerisinde yer alması nedeniyle ileride de imara açılması konusunda kısıtlar bulunuyor. Bu nedenle havza dışında kalan yatırım yapmaya müsait arsa arzı çok yok.


 



-Proje alanı içerisinde yer aldığı için Tayakadın bölgesi planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacağını ifade ederek, "Bölgede havaalanı projesinin kesinleşmesinden sonra arsa fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelse bile yatırım yapma konusunda riskli olarak görülüyor. Bölgedeki imarsız tarla vasıflı taşınmazlar için istenen satış fiyatlarının metrekaresi iki yıl önce 150-200 lira iken günümüzde 300-400 liraya yükseldi. Fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 50 artış gösterdi.


 


-Üçüncü havaalanı üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kanal İstanbul projelerinin güzergahlarının kesiştiği lokasyonda hayata geçirildi ve İstanbul’a kurulması planlanan iki yeni şehir projesinden birinin Karaburun'da olacak, Kuzey Marmara Otoyolu’nun kısa sürede tamamlanması durumunda ana bağlantı noktaları olan Silivri, Çatalca, Boyalık, Göktürk ile Zekeriyaköy gibi merkezler önem kazanacak.


Bu bölgelerde fiyatlarda yaklaşık yüzde 25-30 oranlarında artışlar görülecek.


 


-Üçüncü köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedeflenen proje Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3.500 hektarlık bölgeye yapılacak ve 6 pisti bulunacak. Bu bölgelerde daha önceki havaalanı örneklerinde olduğu gibi özellikle otel, ofis ve alışveriş merkezi yatırımları öne çıkacak.


Yeni Akit


Geri Dön