29 / 03 / 2024

İstanbul'da arsası değerli olan okullar satılacak

İstanbul'da arsası değerli olan okullar satılacak

İstanbul'daki tarihi okulların satılmayacak, sadece arsa değeri yüksek okullar "takas" yöntemiyle satılacak



İstanbul İI Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'daki tarihi okulların satılmayacağını, arsa değeri yüksek okulların "takas" yöntemiyle satılacağını bildirdi.

İstanbul'daki satılık okullar konusunda yanlıştan dönülüyor. Aralarında Kabataş, Kandilli, Çamlıca ve Pertevniyal gibi tarihi liselerin de bulunduğu 45 okulun satılarak 5 milyar dolar gelir elde edilmesi projesinin tepkilere neden olması üzerine, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Tarihi okulları sattırmam" diye açıklama yapmıştı.

İstanbul'un gözde semtleri Etiler, Levent, Teşvikiye ve Nişantaşı'nda yer alan 10 okı arazisi değerli olduğu için satılacak. Bu okulların arazilerinin toplam büyüklüğü 126 bin 651 metrekareyi buluyor.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, konuyla ilgili şunları söyledi: Okul sayısı net değil ama bir çalışma başlattık. Ankara'da 2 hafta önce bu konunun değerlendirilmesiyle ilgili bir toplantı vardı. Tarihi okullarımızın dışında kalanların takas yöntemiyle devri üzerinde duruluyor."

ARSASI DEĞERLİ
Arsa değeri yüksek, ancak gökdelenler ve iş merkezleri arasında kalan okullar bulunduğunu kaydeden Muammer Yıldız, "Elimizde tabii ki bir liste var. Bu listeyi güncelleştiri şu okulları satabiliriz diye çalışmamız var. Aslında satmak kelimesi de doğru değil. 'Trampa' (takas) yönteminden yararlanılabilir" diye konuştu.

TAKAS NASIL OLACAK
Örneğin; okula talip olan kişiyle Valilik bir protokol imzalayacak. Bu kişi, devraldığı okulun arsa değerine göre 5 veya 100 yeni okul yapmayı göze alacak. 10 yıl önce Gedikpaşa İlköğretim Okulu, İstanbul'da satılan ilk okul oldu. 25.5 milyon TL'ye satıldı. Yerine ise 10 yeni okul yapıldı.

SATILACAK 10 OKUL
Zeytinburnu Adile Mermerci Anadolu Lisesi 53.693 m2
Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi   18800 m2
Fenerbahçe Lisesi      15651 m2
Kadıköy İlhami Ahmet Örnekal İÖO   15650 m2
Levent Kız Meslek Lisesi    10.000 m2
Etiler Lisesi       9620 m2  
Paşamandıra İÖO      8344 m2    
Kağıthane İÖO      5905 m2
Kağıthane Çağlayan İÖO    2302 m2
Nişantaşı Sait Çiftçi İÖO    776 m2

Sultan Uçar/Habertürk

 

 

 


Geri Dön