20 / 04 / 2024

İstanbul'da aylık oda kiralamak evden daha ucuz!

İstanbul'da aylık oda kiralamak evden daha ucuz!

Turizm krizi İstanbul’daki otel fiyatlarına da yansıdı. Kentin en merkezi noktasında günlük 17 liraya bir otel odasında kalmak mümkün. 3 yıldızlı otellerde aylık oda kiralamak ev kiralamaktan ucuza mal oluyor



Turizm krizi İstanbul’daki otel fiyatlarına da yansıdı. Kentin en merkezi noktasında günlük 17 liraya bir otel odasında kalmak mümkün. 3 yıldızlı otellerde aylık oda kiralamak ev kiralamaktan ucuza mal oluyor


Türkiye’nin en fazla turist çeken şehri İstanbul’da otelcilik sektörü zor durumda. Artan terör olayları turist sayısında azalmaya sebep olurken otellerde doluluk ve fiyatlar da dip yapmış durumda. Kentteki çoğu otel turist sayısındaki azalış sonrası oda fiyatlarında ciddi bir indirim yapmak zorunda kaldı. Galata’da 3 ranzanın bulunduğu 6 kişilik bir hostel odasında gecelik 17 lira ödeyerek megakentte konaklanabiliyor. 38 metrekarelik alana sahip oda için ödenen fiyatın içerisinde tek kişilik yatak ücreti, ortak mutfak, klima, ücretsiz internet ile özel banyo ve tuvalet gibi hizmetler de yer alıyor. Galata Kulesi’ne 350 metre mesafede olan otel, tramvay ve metro istasyonlarına da yakınlığıyla dikkat çekiyor.


Evden daha cazip


Otel odalarındaki fiyat düşüşü farklı kalite standartlarındaki oteller için de geçerli. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan 3 yıldızlı bir otelde günlüğü 70 liradan tek kişilik bir odada konaklamak mümkün. Uzun süreli konaklamalarda günlük ücret üzerinden indirim yapılan otelde aylık bin 750 TL gibi bir ücrete kalınabiliyor. 


Otelde kahvaltı dahil olmak üzere klima, TV, ücretsiz internet ve özel banyo gibi hizmetler bulunuyor. Otel odalarında yaşanan bu büyük düşüş, semtteki kiralık emlak fiyatlarıyla karşılaştırıldığında otel odalarının ekonomik açıdan daha cazip olduğu görülüyor. 


Beyoğlu’nda tarihi mekanlara yakınlığı, deniz manzarası ve büyüklüğüne göre eşyasız 1+1 kiralık daireler bin 300 ile 2 bin 500 TL arasında değişen fiyatlarla kiralanıyor. 40-70 metrekare arasında olan dairelere elektrik, su ve doğalgaz faturaları ile aidat ve depozito gibi masraflar da eklenince kişinin aylık masrafı en az 2 bin lira civarında.


‘Yüzde 15 düştü’


İstanbul’un tarihi semtlerinden olan Eminönü’nde de otel fiyatlarında farklı bir durum söz konusu değil. Semtte bulunan otellerdeki odalar düşen fiyatlarıyla müşterilerini bekliyor. Tarihi mekanlara yakınlığı olan bir otelde günlüğü 45 liradan aylık bin 350 liraya, kahvaltının da dahil olduğu tek kişilik bir odada konaklamak mümkün. Oysa ki semtte 1 aylık ev kirası masraflarla birlikte 2 bin lira. Yalnız yaşayan birinin aylık olarak bir otel odasında konaklaması ev kiralamasından daha cazip. 


Semtteki ev kiralarının yüzde 15 düştüğünü belirten emlakçı Mehmet Ali Kuruoğlu, “Kalorifer ve doğalgazlı 1+1 daireler eşyasız 800-1100 TL arasında değişiyor. 45 ile 75 metrekare arasında değişen 1+1 dairelerden elimde sadece 1 adet var” dedi. Ayrıca semtte eşyalı kiralık daireler ortalama bin 500 liraya alıcı buluyor. Depozito, fatura ve aidat gibi ödemelerde eklenince Eminönü’nde 1 aylık ev harcaması toplam 2 bin liraya ulaşıyor. 


Milliyet


Geri Dön