27 / 04 / 2024

İstanbul'da Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulacak

İstanbul'da Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulacak

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, İstanbul'da Çağdaş Sanatlar Müzesi kurulması için kanun teklifi verdi



TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifine göre, İstanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olacak.

Müze, Türkiye'nin sanatsal yaratıcılığını kitlelere daha iyi ulaştırabilecek, kültürel kimliği uluslararası sanat ortamlarıyla paylaşacak, çağdaş sanat alanlarındaki üretimleri sanatseverlerin erişimine sunacak.

Müzede, geçmişin ve bugünün sanatsal birikimine sahip resim, heykel, fotoğraf, grafik sanatları, video gibi hareketli görsel sanat eserleri sergilenecek.

Teklifin gerekçesinde, müzelere; toplumun kültür seviyesini ve sanat zevkini yükselten, gelişen teknoloji karşısında kaybolmaya yüz tutan geleneksel kültürü, yabancı etkilerden korumaya yardımcı olmaları nedeniyle her zaman ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

İstanbul'un, bir çok açıdan Avrupa şehirleriyle yarışsa da kültür ve sanat alanında, bu ülkelerle arasındaki açığı henüz kapatamadığı anlatılan gerekçede, şöyle denildi:

"İstanbul gibi bir dünya kentinde, bu zamana kadar bir çağdaş sanatlar müzesinin olamaması önemli bir eksikliktir. Bu açıdan, Türkiye'nin yeni bir kültür politikasına ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Yaklaşık 4-5 yıldır hayatımızda olan özel müzelerin devreye girmesiyle, İstanbul'da nelerin eksik olduğu gözler önüne serilmiştir. Çok zengin ve güzel bir koleksiyonumuz olmasına rağmen, bunu ülkemizde ve uluslararası boyutta iyi pazarlayamamış olmamız üzücüdür. Eserlerin bulunduğu depoların iyileştirilmesi ve envanterlerinin dijitalleştirilerek, bilimsel arenaya açılması ile koleksiyonlarımız ve arşivimiz tüm dünya tarafından takip edilebilir duruma getirilebilir. İstanbul'da, her eserin fotoğraflanıp, kimliklendirildiği, hem fiziksel hem de dijital erişimi
sağlayacak bir çağdaş sanatlar müzesinin kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır."

Gerekçede, müzelerin sadece görsel ve sanatsal bir etkinlik olarak düşünülmemesi gerektiği, dünya çapında bilinen bir müzenin, ekonomik anlamda büyük getirileri olacağı vurgulandı.

Farklı kültürlerin, farklı ulusların ve Türkiye'den farklı illerde yaşayan vatandaşların, sanat aracılığıyla birbirine ulaşmasının, kültürel zenginliğe neden olacağına işaret edilen gerekçede, kurulacak bir müzenin buna da yarar sağlayacağı kaydedildi.
AA

 


Geri Dön