29 / 03 / 2024

İstanbul'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı darbesi!

İstanbul'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı darbesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son yasal düzenleme ile elde ettiği sınırsız imar yetkileriyle İstanbul'un tozunu attırıyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin izin vermediği birçok plan değişikliği isteği Bakanlık tarafından tek tek onaylanıyor



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı son birkaç ay içinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hilafına, büyük imar rantı yaratan 15 plan değişikliğini onayladı. Büyükşehir Belediyesi, 'Bölge Parkı' olarak planladığı ancak Bakanlık tarafından imara açılan Çırpıcı Çayırı'ndaki 103 dönüm araziyi, park bütünlüğünü koruyabilmek için Bakanlıktan 196 milyon TL ödeyerek satın almak zorunda kaldı. 


TOPBAŞ YETKİSİNİ KAYBETMEK ÜZERE 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un planlanmasında yetkisini tamamen kaybetmek üzere. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın onayı ile yürürlüğe sokulan plan değişiklikleri İstanbul'u kevgire çevirdi. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin planlara 'Bölge Parkı' olarak işlediği Çırpıcı'daki 103 dönüm arazi geçen yıl, Emlak Konut GYO tarafından satın alındı. Belediyenin park yapmak istediği araziyi Emlak Konut'un neden satın aldığını kimse sorgulamadı. Emlak Konut'un satın aldığı araziyi, plan yapma konusunda geniş yetkilerle donatılan Şehircilik Bakanlığı yeni baştan planlayarak imara açtı. 


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE DARBE 

Aslında bu Büyükşehir Belediyesi'ne vurulmuş büyük bir darbeydi. Bakanlık, imara açtığı araziyi daha sonra, gelir paylaşımı esasına göre ihaleye çıkarttı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin kasasından 196 milyon TL ödeyerek araziyi satın almak zorunda kaldı. 


Topbaş'ın, bir zamanlar 'Semazen Heykeli' dikmeyi planladığı Sivriada için de Bakanlık plan yaptı. Yassıada ve Sivriada turizm yatırımları için yeniden düzenlenecek. Ancak İstanbul'u yöneten Topbaş bu konularda pek konuşamıyor. 


YAĞMA, BAKANLIK ELİYLE YÜRÜTÜLÜYOR 

Konuyu değerlendiren, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü, yüksek mimar Mehmet Yıldız, "İstanbul'un tüm değerleri ve geleceği yağmalanıyor" dedi. Planlama ilkeleri, yasa, yönetmelik ve hiçbir kural tanımayan AKP'li yöneticilerin, İstanbul'a "rant gözlüğü" ile baktığını belirten Yıldız şu tespiti yaptı: "Yıllardır İBB eli ile yürütülen imar yağması şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eli ile yürütülüyor".

 

AKP İSTANBUL'A EL KOYDU 

Hazine ve belediye arazilerinin "tahsis" adı altında üniversite, hastane, sosyal kültürel tesis yapılmak üzere yandaş vakıflara hem belediye hem de merkezi iktidar eli ile devredildiğini vurgulayan Yıldız, bu amaç için belediye ve Hazine mülkü; yeşil alanlarm, spor tesisi ve kat otoparkı alanlarının, yüksek yoğunlukta inşaata açıldığını söyledi. 


AKP'nin İstanbul'u yönetmediğini, adeta İstanbul'a el koyduğunu belirten Yıldız daha sonra şunları söyledi: "İstanbul'un değerlerine sahip çıkmadı, o değerlerin sahibi olmaya çalıştı. AKP ve yandaşları kazanırken İstanbul kaybetti." Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm İstanbul'la ilgili plan onaylamasının Anayasaya aykırı olduğunu belirten Yıldız, Bakanlığın plan onamasına ilişkin Yönetmelik hakkında CHP Grubu adına Danıştay'da dava açtıklarını söyledi. 


BAKANLIĞIN İSTANBUL GOLLERİ 

BAKANLIK, Kartal 2505 ada 2-3-7-1415-16-17-18-19 ve 20 nolu parsellerle ilgili yeni planı onayladı. İBB daha önce söz konusu arazi ile ilgili plan değişikliğini 3 kez reddetmişti. 


• Bakanlık, Yeşilyurt Hava Harp Okulu'nun karşısındaki askeri lojmanların bulunduğu arazi ile ilgili yeni planları 29 Temmuz 2013 tarihinde askıya çıkardı. Yeni planla askeri alanın en az 2.500 metrekarelik kısmı dini tesis alanı olarak ayrıldı. 


• Bakanlık, Sarıyer 440 ada 38 ve 51 nolu parsellerle ilgili yeni planları onayladı. 


Bir kooperatife ait arazi ile ilgili plan değişikliği talebi birçok kez İBB'ye gelmiş ancak uygun görülmemişti. 


• Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bir zamanlar Semazen Heykeli dikmek istediği Sivriada'yı (Hayırsızada) Turizm Tesis Alını'na alan planı onayladı. İBB'nin görüşü dahi sorulmadı. 


• Bakanlık, çok yüksek ranta sahip Ali Sami Yen Stadı'nın bitişiğindeki eski Likör Fabrika arazisi ile ilgili plan değişikliğini onayladı. Quasar İstanbul proje inşaatının devam ettiği yerle ilgili olarak İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yürütmeyi durdurma kararı ile inşaatın durmaması için Bakanlık, mahkeme kararını baypas eden yeni bir planı devreye soktu.

 

• Bakanlık, İstanbul Levent'te bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 40'ını yeşil alan olarak planladığı arazinin tamamını otel alanına alan planı onayladı. 


• Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 22 yıldır park ve dinlenme alanı olarak kalması için direndiği Beykoz Paşabahçe 248 ada 9 parselle ilgili yeni planı onayladı. 28 bin metrekarelik arazi imara açıldı. Söz konusu plan değişikliğini İBB daha önce 3 kez reddetmişti. 


• Bakanlık, ünlü Yassıada'yı turizm tesis alanına alan yeni planı onaylarken İBB'nin hiç sesi çıkmadı. Adaya otel, bungalov gibi turistik tesislerin yapılmasının önü açıldı. 


CHP'li Adalar Belediyesi, kendi ilçe sınırları içinde olan Ada için kendilerine bir şey sorulmadığını, olayı tesadüfen öğrendiklerini söyledi. 


• Bakanlık, Bakırköy ve Zeytinburnu ilçe sınırlarında bulunan Çırpıcı Çayırı ile ilgili planları onayladı. İBB söz konusu araziyi, astronomik bir rakamla, 196 milyon TL ödeyerek satın aldı. 


• Bakanlık, Sultanbeyli Aydos Ormanı içindeki 25 bin metrekarelik bölümü, 'Mesleki Eğitim Tesisi' yapılmak üzere imara açtı. Ağaçları yok edilen orman alanına Bakanlık da imar planı yaparak son darbeyi vurdu. 


• Bakanlık, Etiler Polis Meslek Yüksek okulu arazisi ile ilgili yeni planları onayladı. 


Yüksek yoğunluklu imar hakkı tanıyan ve inşaat yüksekliğini serbest bırakan plan değişikliği için de İBB'nin bir itirazı olmadı. 

Yurt Gazetesi


Geri Dön