29 / 03 / 2024

İstanbul'da ev almanın püf noktaları!

İstanbul'da ev almanın püf noktaları!

Herkesin hayalidir ev almak, ama İstanbul’da daha bir hayal… Her geçen gün daha da pahalaşan ev fiyatları, hayatı gittikçe daha da zorlaştırıyor. İşte İstanbul'da ev almanın püf noktaları...



Ev almanın ilk şartı birikim yapmaktır. Her ay elinize geçen paranın bir kısmını birikim olarak yastıkaltı yapın, ancak birikiminizi TL cinsinden değil döviz olarak saklayın. Kar etmese bile zarar etmezsiniz. Ayrıca o birikiminizi harcamamak için döviz olması daha sağlıklı. İnsanlar döviz bürosuna çok ihtiyacı olmadığı müddetçe para bozdurmaya gitmez. “Ben evde para tutamıyorum” diyorsanız bankalardan altın, döviz hesabı açtırmanız lazım. Hesap işletim ücreti kesmeyen bir banka planınız için uygun olur. Birikimleriniz çeşitli ücretler adı altında eritilmemeli.


BORSA’YA GİRİN; ANLAMIYORSANIZ BULAŞMAYIN! 

Eğer borsadan anlıyorsanız düzenli temettü veren hisseleri de biriktirebilirsiniz. Her ay alım yaparak biriktirmeye devam edin. Hisselerin de primlendiğini hesaba katarsak 5-10 yıl içinde ev almaya oldukça yaklaşabilirsiniz .


KLASİK AMA MAKUL YÖNTEM: KREDİ ÇEKMEK 

Ev satın almak için kredi çekmek makul bir yöntem, ancak ipin ucu kaçarsa kabusunuz olur. Her saat başı telefonunuza borçla ilgili gelen SMS’ler, müşteri hizmetlerinden gelen telefonlar… Kredi çekecekseniz öncelikle finansınızı iyi planlayın. Yüklü kredi kartı borçlarınız varsa talep bile etmeyin. Borçlarınızı kapatıp finans düzeyinizi sağlama almadan kredi çekmeyin.


ZAMANI İYİ KOLLAYIN 

İstanbul’da ev fiyatları dalgalı kur gibidir. Aynı evi farklı bir dönemde 20-30 bin liralık farkla ile satın alabilirsiniz. Birikiminizi yaptıktan sonra doğru zamanı kollamakta fayda var. Ev fiyatları tavan yapmışken değil; tepe noktasından düşmeye başladıktan sonra almanız sizin faydanıza olur.


Hürriyet/Ali Ağırbaş


Geri Dön