26 / 04 / 2024

İstanbul'da hangi yapıların restorasyonu sürüyor?

İstanbul'da hangi yapıların restorasyonu sürüyor?

İstanbul’da tamamlanmayan tarihi mekanlardaki çalışmaların en kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Eyüp’teki Murad-ı Münzeyi Külliyesi ile Kaşgari Dergahı’nda yıllardır devam eden restorasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanması isteniyor.



İstanbul’da restorasyonu uzun süre önce başlayan ancak hala tamamlanmayan tarihi mekanlardaki çalışmaların en kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Onlardan biri Eyüp’teki Murad-ı Münzeyi Hazretlerinin türbesi bir diğeriyse yine aynı bölgedeki Kaşgari Dergahı. Çeşitli nedenlerden dolayı ikisinin de restorasyonu tamamlanamadı. Restorasyonları devam eden Şeyh Murad ve Kaşgarı Dergahı’ndaki çalışmaların ne zaman biteceği ise henüz bilinmiyor.


ŞEYH MURAD DERGAHI


Eyüp Nişancası’nda, zengin tarihi hüviyeti, değişik mekanları, zengin süslemeli mezar taşlarıyla dolu haziresi, çevresindeki eski mahalle mektebi, ahşap evleri, yanı başında bir Sinan eseri olan Nişcancı Mustafa Paşa Camii ile birlikte eski şahsiyetini muhafazaya çalışan sokakların kesiştiği meydancığa bakan dergah, Şeyh Murad Efendi Dergahıdır. Şeyhülislam Damad-zade Ahmet Efendi tarafından Buharalı Şeyh Murad Efendi adına medrese veya darü’l-mesnevi olarak yaptırılmıştır. Bir Lale Devri yapısıdır. Şimdi yerinde bulunmayan kitabesi 1715 tarihlidir.


İLK ÇALIŞMA 1980’LERDE BAŞLADI


Aslında ilk olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1980’lerde başlatılan ve yarım kalan külliye onarımı daha sonra Hakyol Vakfı tarafından o günün şartlarına göre yine 80’li yıllarda tamamlandı. Yıllar diğer tarihi mekanlarda olduğu gibi Şeyh Murad Külliyesi’ni de yordu. Ve 2013 yılının Ekim ayında külliye için restorasyon çalışmaları yeniden başladı. Bu önemli görev Hassa Mimarlık’a verildi. Bu kez herkes umutluydu. Çalışmalar hızlı başladı. Restorasyonu devam ederken beklenmedik bir gelişme oldu. Şantiye durduruldu. Çünkü zeminde çökmeler oldu. Can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesiyle Anıtlar Kurulu restorasyonu 1 yıl boyunca durdurdu. Bu süre zarfı içinde hiçbir çalışma yapılamadı. Sağlamlaştırma projeleri hazırlandı. Bu projeler incelenip onaylandıktan sonra Anıtlar Kurulu yeniden restorasyon çalışmaları izin verdi. Bu yöndeki yazı hazırlandıktan sonra çalışmalar yeniden başladı. Ve zaman tamamlanacağı henüz belli değil. Yıllardır restorasyonu tamamlayan bir diğer tarihi ve önemli mekansa yine Kaşgari Dergahı. Haliç’in kuzeyinde, yükselen Eyüp sırtlarındaki Kaşgâri Dergâhı, bugün cami olarak hizmetine devam eden, fakat 1925’e kadar tekke statüsünde vazifesini idame ettirmiş, daha sonra tekkelerin kapatılmasıyla, din, ilim ve kültür abidesi olarak varlığını sürdürüp zamanımıza kadar ulaşmıştır.


RESTORASYONA DEVAM 


Ramazan aylarında, kalabalık bir cemaatle teravih namazlarının kılındığı ve hemen namazdan sonra dış avluda çayların ikram edildiği bu mübarek mekânda uzun süre önce restorasyon çalışmaları başlatıldı.Ve bir türlü tamamlanamayan diğer dergahlar gibi Kaşgari Dergahı da çeşitli nedenlerden dolayı bir türlü bitirilemedi.Yapılan projelerin ardından dergahın restorasyonu şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde. En kıza zamanda bitirilmesi bekleniyor. 


Star


Geri Dön