26 / 04 / 2024

İstanbul'da her dört evden biri sigortalı!

İstanbul'da her dört evden biri sigortalı!

Olası depremde İstanbul'da hasar görecek bina sayısının 300 bin olacağı, 20-30 bin kişinin de hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor



Afet Sigortalar Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası yaptırma oranının yüzde 25 olduğunu, bu sigortanın bilinirlik oranının yüzde 70'i bulduğunu söyledi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik halihazırdaki teknoloji ile İstanbul depreminin kesin tarihinin bilinemeyeceğini ancak olası 7 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'da 20 bin binanın tamamen yıkılacağını, 300 bin binanın hasar göreceğini, 20- 30 bin nin de hayatını kaybedeceğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanenesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün kurduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı", 16- 22 Ağustos tarihlerinde Taksim Meydanı'nda sergilenecek. 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçeleşen Marmara depreminin 11. yıldönümü kapsamında yurttaşın deprem ile zorunlu deprem sigortasına ilişkin bilincini arttırmay amaçlayan "Deprem TIR'ı" kapsamında önceki gün basın mensupları ile bir araya gelen yetkililer, Türkiye'nin deprem algısı ile olası istanbul depremi hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası yaptıran yurttaş oranının yüzde 25 olduğunu, sigortanın bilinirlik oranının yüzde 70'i bulduğunu söyleyen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, en büyük risk altındaki bölgelerin sırasıyla Bolu, Sakarya ile Düzce olduğunu söyledi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Mustafa Erdik istanbul'da 7 büyüklüğündeki depremin bekleniyor olmasına karşın ne zaman gerçekleşeceğinin bilinemeyeceğini belirterek "İstanbul'da deprem olma ihtimali her yıl yüzde 2 oranında. Ancak halihazırdaki teknoloji ile depremin ne zaman olacağım bilmemiz mümkün değil. Buna karşın İstanbul'da 7 şiddetinde bir deprem bekliyoruz. Böyle bir depremde 20 bin binanın yıkılacağını, 300 bin binanın ise hasar göreceğini, hasar görecek binalar arasında ağırlıklı olarak apartman konutlarının bulunduğunu   tahmin ediyoruz. Pek iç açıcı değil ama 20-30 bin kişinin ölmesi bekleniyor" diye konuştu. Yetkililerin açıklamalarının ardından "Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı" içerisinde deprem simülasyonu gerçekleştirildi.
Cumhuriyet


Geri Dön