19 / 03 / 2024

İstanbul'da kaç tane havaalanı var?

İstanbul'da kaç tane havaalanı var?

hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanan alanlar, havaalanı olarak adlandırılıyor. Peki İstanbul'da kaç tane havaalanı var? 2017 yılında tamamlanması planlanan havaalanı projesinin detayları nelerdir?



İstanbul'da kaç tane havaalanı var? 

İstanbul'da Atatürk Havaalanı ve Sabiha Gökçen Havaalanı olmak üzere 2 adet uluslararası çalışan havaalanı bulunuyor. 2017 yılında ise İstanbul'da havaalanı sayısı 3 olacak. 2017'de açılması plananan 3. havaalanı Karadeniz sahiline; Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 ha'lık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasındaki alanda yapılacak.


İstanbul'un Arnavutköy'deki Hazarfen Havaalanı ise yalnız, özel havaalanı olarak hizmet veriyor.  


Atatürk Havaalanı:

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanı. 1900’lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Atatürk Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde adı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı verilerek, Atatürk Uluslararası Havalimanı olarak değiştirilmiştir.


2012 yılı istatistiklerine göre dünyanın 20. en yoğun yolcu trafiğinin olduğu havalimanıdır [1], Türkiye'deki istatistiklerine göre ise toplam yolcu trafiği bakımından birinci havalimanıdır. Günlük ortalama 1100[2] uçağın kullandığı havalimanı, Avrupa'nın en önemli transit yolcu havalimanları arasında bulunmaktadır.


Atatürk Havalimanı, İstanbul şehir merkezine (Taksim) 22 km, Mecidiyeköy'e 19 km ve Kadıköy'e 34 km uzaklıktadır. Havalimanına ulaşım; otobüs (HAVATAŞ ve İETT), taksi ve Aksaray-Havalimanı hafif metro hattı ile sağlanmaktadır.


Sabiha Gökçen Havaalanı:

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Pendik ilçesi sınırlarında inşa edilen İstanbul'un 2. havalimanı. Havalimanı ismini, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'den almıştır. 


Havalimanının temeli Şubat 1998 tarihinde atılmış, Ocak 2001 tarihinde bitirilen havalimanı toplam 550 milyon USD'ye mal olmuştur.


Havalimanı, Limak-GMR-MAHB konsorisyomu tarafından işletilmektedir. Yer hizmetleri, operasyon, kargo ve güvenlik işlemleri kısa adı ISG olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. tarafından yürütülmektedir.


İstanbul Hezarfen Havaalanı:

İstanbul Hezarfen Havaalanı, İstanbul'un Arnavutköy ilçesi sınırları içinde olup, Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinde, tam 500 dönümlük bir araziye sahiptir. 1992'den beri Türkiye’nin uluslararası tescilli ilk özel havaalanı olarak hizmet veriyor.



3. havaalanı nerede yapılacak?
İstanbul 3.havaalanı proje detayları!


Geri Dön