29 / 03 / 2024

İstanbul'da kira denetimi eve ziyaretsiz yapılacak

İstanbul'da kira denetimi eve ziyaretsiz yapılacak

İstanbul'da kira beyanı kontrolünün evler ziyaret edilmeden yapılacağını aktaran Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, bunun denetim yapılmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.



Doğru beyana ilişkin muhtelif çalışmaların devam ettiğini aktaran yetkililer, "Ancak bu çalışmalar, kesinlikle konut sahiplerinin evlerinde ziyaret edilerek tutanak tanzim edilmesi şeklindeki bir uygulamayı içermemektedir. Bize bağlı hiçbir personel, vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek kiraya verdikleri işyeri veya konutlarla ilgili bilgi-belge istemekle görevlendirilmemiştir." diye konuştu. Teknolojik imkânlardan yararlanılarak, kira gelirlerinin banka veya posta idareleri aracı kılınarak tahsil edilip edilmediği ve elde edilen kira gelirlerinin eksiksiz olarak ve zamanında beyan edilip edilmediğini kontrol etmeye yönelik her türlü önlemin alındığını kaydetti.

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında 500 lirayı aşan konut ve her türlü işyeri kiralarının bankaya ödenmemesi durumunda her bir işlem için ayrı ayrı ceza kesilecek. Geçen yıl en az 320 lira olan ceza, bu yıl 350 Türk Lirası olarak tahsil edilecek. Örneğin aylık 500 TL ve üzerinde kira alan birinci sınıf bir tüccar, kira bedelini elden aldığının tespit edilmesi durumunda bin 600 liradan az olmamak üzere usulsüzlük cezası ödeyecek. Kira bedelinin yüksek olması durumunda ise para cezası katlanacak. Toplam miktarın yüzde 5'i kadar ceza verilecek.

Zaman

Geri Dön