17 / 04 / 2024

İstanbul'da kiraya öğrenci zammı!

İstanbul'da kiraya öğrenci zammı!

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala kiralık ev piyasası hareketlendi. 50 üniversitenin bulunduğu İstanbul'da öğrenci kaynaklı talep, kira fiyatlarına yüzde 12 zam olarak yansıdı. İşte ayrıntılar...



Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala kiralık ev piyasası hareketlendi. Yurtları tercih etmeyen öğrenciler ev aramaya başladı. Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 29'unun bulunduğu 50 üniversiteli İstanbul'da öğrenci kaynaklı talep kira fiyatlarına yüzde 12 zam olarak yansıdı.


Yeni eğitim öğretim yılı Kurban Bayramı'nın ardından başlıyor. Başka şehirlerdeki okulları kazanan öğrenciler, üniversite eğitiminden önce kalacak yer arayışına başladı. Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 29'unun bulunduğu İstanbul'da 9'u devlet üniversitesi olmak üzere 50 üniversite faaliyet göstermesi sebebiyle en büyük hareketlilik ise İstanbul'da. Nitekim İstanbul'daki üniversitelere İstanbul dışından gelen binlerce öğrenci kayıt yaptırdı, şimdi ise yeni öğretim yılı öncesinde kiralık ev ve yurt bulma telaşında. Velilerin ilk tercihi daha güvenli ve düzenli bir hayat sunulan yurtlar. Ancak İstanbul'da 351 yurt bulunuyor. Bu yurtların ise yüzde 48'ini kız öğrenci yurtları oluşturuyor. Emlak sektörü ise özellikle kiralık hareketlerinin en yoğun olduğu sonbahar dönemini, eğitim öğretim yılı arefesindeki öğrenci hareketliliği ile geçiriyor.


KİRA FİYATLARI YÜZDE 12 ARTTI


Fiyatların Anadolu yakasında Göztepe, Maltepe, Tuzla; Avrupa yakasında ise Avcılar, Beşiktaş, 4, Levent, Beylikdüzü bölgelerinde tavan yaptığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bu dönemde kira fiyatlarının İstanbul genelinde ortalama yüzde 12 oranında artış gösterdiğine dikkat çekiyor. “Bu artış Beşiktaş gibi köklü merkezlerde yüzde 20'ye varıyor. Avcılar'da 2+1 büyüklükte bir dairenin kira bedeli 900 TL'den başlarken Beşiktaş'ta bu bedel minimum 2 bin 200 TL'ye çıkıyor. Öğrencilerin lokasyon tercihlerinde ulaşım büyük önem taşıyor. Bu nedenle öncelikle okula yakın evler tercih ediliyor. Çünkü aileler zaten artan kira maliyetine katlandıkları için yol masrafından tasarruf ederek maliyeti dengede tutmayı hedefliyor.”


EV SAHİPLERİ TEREDDÜTTE


Hızla tırmanışa geçen kira fiyatlarına rağmen ev sahiplerinin öğrencilere tereddütle yaklaştığını, evlerini kiraya vermekte çekindiklerini vurgulayan Erilkun, “Özellikle evin tahrip olması, borç bırakılarak tahliye edilmesi konularında sıkıntı yaşayan ev sahipleri, bina sakinlerinin rahatsız olmasından kaynaklanan bir sıkıntı da yaşamak istemiyor. Zira öğrenciler minimum 2 kişi birleşerek ev tuttukları için ev sahipleri evlerini aileye kiraya vermeyi tercih ediyor. Ancak öğrenci döneminin etkisi kira fiyatlarına mutlaka yansıyor.” dedi.


YILDA 200 BİN ÖĞRENCİ EV TAŞIYOR


İstanbul'da her yıl giden ve gelen yaklaşık 200 bin öğrencinin ev taşınma işlemleri ile sektörü hareketlendirdiğini, bu sebeple kira fiyatlarında artış yaşandığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Ancak bu sene kira fiyatlarını daha çok Suriyeliler artırdı. Bu sebeple artış ocak-şubatta başladı. Merkezî ilçe dediğimiz Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy gibi semtlerde artış yüzde 50 seviyelerinde gerçekleşirken, Bağcılar, Avcılar, Esenyurt, Hadımköy'de 300, 400, 500 lira olan kira fiyatları 600-1000 lira arasında değişmeye başladı. Kentsel dönüşümün de bunda etkisi oldu.” dedi.


Zaman




Geri Dön