24 / 04 / 2024

İstanbul'da konutların en hızlı satıldığı bölge Fikirtepe Merdivenköy oldu!

İstanbul'da konutların en hızlı satıldığı bölge Fikirtepe Merdivenköy oldu!

Konut sektöründe arz fazlası lüks projelerde birikirken İstanbul’da bazı ilçelerin satış hızına yetişilemiyor. Lokasyon, ulaşım kolaylığı ve konut kalitesiyle öne çıkan ilçelerde satışlar iyi gidiyor. Fikirtepe’de ortalama 1.2 günde bir konut satılıyor.



İstanbul’da son dönemde inşa edilen konut projeleri ağırlıklı olarak orta ve üst gelir grubuna hitap ediyor. Ancak konutların metrekaresi 5 bin liranın üzerine çıktıkça satış hızı yavaşlıyor ve stok artmaya başlıyor. Ancak İstanbul’un bazı ilçelerinde metrekare 5 bin liranın üzerine çıksa bile satışlar hız kesmiyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin “2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması” İstanbul’da konutların en hızlı satıldığı bölgeleri ortaya koydu. Araştırmaya göre, İstanbul’da en hızlı konut satılan bölge, kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe-Merdivenköy oldu. Bu bölgede, bir konut ortalama 1.2 günde satılıyor. İstanbul’da konut satışlarının en yavaş ilerlediği bölge ise Beykoz... Bölgede bir konut, bir ayı aşkın sürede, ortalama 40 günde satılabiliyor.

 


İstanbul da konutların en hızlı satıldığı bölge Fikirtepe Merdivenköy oldu!


 

Fiyat ve lokasyon

 

Konut satışlarını etkileyen birçok faktör var. Bunların başında öncelikle ‘fiyat’ geliyor. Fiyat ne kadar uygun olursa satış hızı da o kadar artıyor. Özellikle alt gelir grubuna hitap projeler, peynir ekmek gibi satıyor. Ancak İstanbul’da bu fiyatlara konut projesi bulmak neredeyse imkansız. İstanbul’da üretilen konutların yarısından fazlası metrekaresi 5 bin liranın üzerinde satışa sunuluyor. Durum böyle olunca, ev alabilen kitle ya orta ve üstü gelir grubuna sahip olanlar ya da yatırımcılar oluyor. Bu kitlenin konut alırken incelediği kriterlerin arasında lokasyon, kalite, ulaşım ve getiri öne çıkıyor.

 

Fikirtepe ilk sırada

 

Araştırmaya göre, geçen yıl İstanbul’un en hızlısı, bir konutun satış hızının ortalama 1.2 gün olduğu Fikirtepe-Merdivenköy oldu. Kentsel dönüşüm sayesinde arza katılan ve geçen yıl projelerin yavaş yavaş ruhsat almaya başladığı bölgede satışlar da hızlı gidiyor. İkinci sırada, ortalama 1.4 günde bir konut satışı yapılan Başakşehir-Kayabaşı bölgesi geliyor. Bu bölge, 3. havalimanı, 3. köprü gibi mega projeler sayesinde adından sıkça söz ettirir oldu. Bölgedeki yeni projeler de satışa çıktığı gibi tükeniyor.

 

Üçüncü sırada ortalama 1.5 günde bir konutun satıldığı Ispartakule-Bahçeşehir var. Geçen yıl tapu sorunuyla sarsılan Ispartakule, metro müjdesiyle yatırımcıların ilgi alanına girdi. Dördüncü bölge, 2 günde bir konutun satıldığı Küçükçekmece-Halkalı bölgesi oldu. Halkalı, markalı, temalı, sosyal alanı olan nitelikli konut projelerinin adresi olması nedeniyle ilk sıralarda bulunuyor. Listenin beşinci sırasına da E-5-Merter-Havaalanı aksı girdi. Ortalama 2.2 günde bir konutun satıldığı aksta son dönemde yeni projelerin devreye girmesi, satış hızını da artırdı.

 

Evin fiyatı yükseldikçe satış hızı da yavaşlıyor

 

KONUT satışının en yavaş olduğu bölgenin başında Beykoz geliyor. Bölgede bir konutun satılma hızı 40 güne kadar çıkıyor. Lüks konut projelerinin ve genellikle de yüksek fiyatlı villa projelerinin bulunduğu Beykoz’u benzer niteliklere sahip Şile takip ediyor. Şile’de bir konutun ortalama satış süresi 35.3 günü buluyor. Çekmeköy Merkez’de 28.1, Kemerburgaz’da 27.3 gün olan satış hızı, Büyükçekmece’de 20.7 güne yükseliyor. Bu durum, konut fiyatlarının yükseldikçe, satış hızının düştüğünü ortaya koyuyor.

 

Proje arzı satışı etkiliyor

 

İSTANBUL Markalı Konut Araştırması’nın bir önceki yılki sonuçlarına bakıldığında sıralamanın değiştiği göze çarpıyor. 2014 yılında en hızlı satış sırasıyla Küçükçekmece-Halkalı, Ispartakule-Başakşehir, Kağıthane-Seyrantepe, Tuzla, Sancaktepe-Sultanbeyli bölgelerinde gerçekleşiyordu. Bu yıl Küçükçekmece-Halkalı, Ispartakule-Başakşehir ilk sıralardaki yerini korudu. Listeye Fikirtepe, Kayabaşı, E-5 aksının girmesinde bölgede gerçekleştirilen yeni projeler etkili oldu. Bir gelişim aksında peşpeşe satışa çıkarılan projeler, sıralamadaki değişimi sağlıyor. Öte yandan, listede yerini koruyan bölgeler yatırımcıların tercihlerinde vazgeçilmez olduklarını da ortaya koyuyor.


Vatan


Geri Dön