28 / 03 / 2024

İstanbul’da lüks konut çok, sosyal konut az!

İstanbul’da lüks konut çok, sosyal konut az!

Konutder’e göre, İstanbul’da metrekaresi 1.263 liraya olan konutlara 72 bin ihtiyaç var ancak hiç üretim yapılmıyor. Fiyatlar 3 bin lirayı aştığında ise arz çok daha yukarı çıkıyor.



Türkiye’de alt gelir grubunun yıllık 72 bin konut ihtiyacı var. Ancak bu kesime üretim sıfır. Sektörde ağırlıklı olarak lüks konut arz ediliyor. Bu da yıllık 24 bin arz fazlasına neden oluyor. Bu durum özellikle 1+1 konutlarda balon tartışmasına sebep olurken, Türk inşaat sektörü oyuncuları balon konusunda Amerikalı ekonomistler kadar tedirgin değil. IMF Başkanı Christine Lagarde’nin Türkiye’yi konut fiyatları hakkında uyarması, ekonomist Nouriel Roubini’nin balona dikkat çekmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının konut fazlasının fiyat pahalılığından oluşmaya başladığını dillendirmesi sektör oyuncularına göre pek gerçekçi değil. 


Sektör temsilcilerine göre balon yok, sadece Esenyurt, Beylikdüzü gibi bazı bölgelerde arz fazlası var.

Ancak Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği’nin (Konutder) hazırladığı raporda balondan ziyade giderek büyüyen sosyal konut açığı dikkat çekiyor. Önceki yıllarda Toplu Konut İdaresi’nin bir nebze üretimi ile yardımcı olduğu düşük gelirli aileler şimdilerde ev satın almakta epey güçlük çekiyor. 


Konutder’e göre, İstanbul’da metrekaresi 1.263 liraya olan konutlara 72 bin ihtiyaç var ancak hiç üretim yapılmıyor. Metrekaresi 1.263 lira ile 2.074 lira arasında 8 bin konut ihtiyacı varken, üretim 10 bin 767. Burada 2.767 adetlik fazla meydana geliyor. Fiyatlar 3 bin lirayı aştığında arz çok daha yukarı çıkıyor. Bu rakamlar arasında 8 bin adet ihtiyaca karşılık, 63 bin 363 adet üretim yapılıyor. Arz fazlası 55 bin 363 oluyor. Metrekaresi 5 bin liraya kadar çıkan konutlarda da ihtiyaç 8 bin civarındayken, 31 bin 445 adet konut arz ediliyor. Burada da 23 bin 445 adetlik fazla üretim yapılıyor. Bu segmentte yıllık 72 bin adet kişi ev almaya hazır. Ancak rapora göre bu talebe yönelik hiç üretim yapılmıyor.  


Sektör, ağırlıklı olarak metrekaresi 3 bin ile 5 bin lira arasında değişen lüks konutlara imza atıyor. Son dönemde ortaya çıkan projelerin metrekaresi ise 7 binleri buldu. Artaş’ın büyük projelerinden Vadistanbul’un Satış ve Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, metrekaresi 7 bin gibi yüksek meblağlara ulaşan projelerde satışın hâlâ bitmediğine dikkat çekiyor.


Zaman




Geri Dön