19 / 04 / 2024

İstanbul'da Mart ayında konut metrekare fiyatları yüzde 20 arttı!

İstanbul'da Mart ayında konut metrekare fiyatları yüzde 20 arttı!

Dünyada 'mutlaka görülmesi gereken yerler' sıralamasının üst sıralarında yer alan, tarih boyunca gözde olan İstanbul'un taşı toprağı artık altından bile değerli..



Dünyada 'mutlaka görülmesi gereken yerler' sıralamasının üst sıralarında yer alan, tarih boyunca gözde olan İstanbul'un taşı toprağı artık altından bile değerli. Finans merkezi olma yolunda ilerleyen, kıtaların geçiş noktası, birçok ülkenin dünyaya açıldığı kapı olan İstanbul'da konut fiyatları büyük bir hızla yükselerek 'taşı toprağı altın' deyiminin hakkını fazlasıyla veriyor. Yapılan değerlendirmelere göre, bu yılın mart ayında konut metrekare fiyatları ortalama yüzde 20 artarken, Beşiktaş zirveye çıktı. Gayrimenkul şirketi Reidin verilerine göre, Beşiktaş'ta konut metrekare fiyatları yılda yüzde 24.7 artarak 5 bin 885 liraya ulaştı. Böylece Beşiktaş, söz konusu dönemde yüzde 10.6 değer kazanan altının getirisini 2'ye katladı. Altının gramı ise geçen yılın mart ayında 88,37 lira, bu yıl mart ayında ise 97,86 liradan satıldı.


EN UCUZU BİLE UÇTU

Mart ayında 5 bin 885 lirayla, İstanbul'un konut metrekare fiyatı en yüksek ilçesi olan Beşiktaş'ı 5 bin 236 lira metrekare fiyatıyla Sarıyer ve 5 bin 94 liralık metrekare fiyatıyla Kadıköy takip etti. Söz konusu 1 yıllık dönemde konut metrekare fiyatları Sarıyer'de yüzde 22 ve Kadıköy'de yüzde 10.7 artış kaydederek, altındaki fiyat artış oranından daha fazla getiri sağladı. İstanbul'da 887,7 lira ile konut metrekare fiyatlarının en düşük olduğu ilçe olan Sultanbeyli'de dahi bir yıllık fiyat artışı yüzde 17.8'e ulaştı. Sultanbeyli'nin ardından mart ayında metrekare başına en ucuz konutun bulunduğu ikinci ilçe Silivri olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Silivri'de metrekare fiyatları 1189,5 lira seviyesinde bulunurken, yıllık artış oranı yüzde 16.1 oldu. Esenyurt 1263 lira ile en düşük fiyatlı üçüncü ilçe oldu.


İSTANBUL'UN ORTA YERİ BEŞİKTAŞ

Konut fiyatlarındaki artışta İstanbul'un, ilçelerden de Beşiktaş'ın zirvede olması boşuna değil.?Beşiktaş İstanbul'un tam merkezinde.?Boğazın kenarındaki bu ilçe; üniversitesi, lüks otelleri ve iş merkezleriyle her kesimin gözdesi.


Yabancı en çok İstanbul'dan konut aldı

Her kesimin gözdesi olan İstanbul'da yabancıya konut satışı da patlama yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut sayısı, 2013 Ocak-2015 Mart dönemini içeren 27 ayda tam 35 bin 408'e ulaştı. Toplam konut satışının dağılımına bakıldığında, 13 bin 289'unun Antalya, 9 bin 418'inin İstanbul ve 2 bin 503'ünün Aydın'da bulunduğu dikkat çekti. 


3 AYDA HIZLI ARTIŞ

Yılın ilk üç ayında ise bin 268 konut alan yabancı, en fazla İstanbul'u tercih etti. İstanbul'da yabancılar, şubat ayında 466, mart ayında 548 konut aldı. Antalya'da ise şubatta 356, martta 451 adet konut, yabancıya satıldı. Böylece İstanbul'da yabancıya satılan konut sayısındaki artış yüzde 36'yı buldu. Geçen yıl ocak-mart döneminde yabancıya konut satışı 1022 iken, bu yılın aynı döneminde 1391'e ulaştı. Öte yandan yabancılar diğer illere de talebi artırdı. Geçen yılın ilk 3 ayında 100 konutun yabancıya satıldığı Yalova'da bu yıl aynı dönemde bu sayı 291'e çıktı ve artış yüzde 191'i buldu. Trabzon'da geçen yıl üç ayda 29 konut alan yabancılar bu yıl aynı dönemde 68 konut alımı yaptı. 


Türkiye


Geri Dön