19 / 04 / 2024

İstanbul'da ofis kiraları metrekare başına 30 avro!

İstanbul'da ofis kiraları metrekare başına 30 avro!

Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson, İstanbul"da ofis kiralarının arttığını, A sınıfı ofis kiralarının Avrupa yakası merkezi iş alanında aylık metrekare başına 30 avro, Asya yakasında 14 ile 20 avro arasında seyrettiğini bildirdi



Jones Lang LaSalle tarafından yayınlanan 'Üçüncü çeyrek Avrupa Ofis Saati Raporu'na ilişkin yapılan yazılı açıklamada, yılın üçüncü çeyreğinde A Sınıfı ofis kiralarının yavaş da olsa büyümeye devam ettiği belirtildi. Rapora göre, 2010"un üçüncü çeyreğinde 'Avrupa Ofis Saati'nde yer alan 34 ana pazardan 14"ü ya saat 6 üzerinde ya da ilerisinde yer alırken, pazarların çoğunluğu 'en alt seviye' kadranından ileri doğru hareket ediyor. Raporu değerlendiren Jones Lang LaSalle Pan-Avrupa Ofis ve Endüstriyel Pazarlar Başkanı Chris Staveley, ofis talebinin üçüncü çeyrekte kısmen düştüğünü, ancak net alım oranının pozitif seyretmesiyle birlikte talebin geçen yıla kıyasla yüzde 36 arttığını kaydetti. Gelir daralmasının sermaye değerlerini yükselttiği ve sermaye endeksinin üçüncü çeyrekte yüzde 4,7 oranında arttığının altını çizen Staveley, söz konusu çeyrekte Paris ve Moskova"nın da aralarında yer aldığı 24 Avrupa pazarından 13"ünde gelir daralmasının gözlendiğine dikkati çekti.Türkiye"deki ofis pazarını değerlendiren Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson da İstanbul pazarını üçüncü çeyrek Jones Lang LaSalle Avrupa Ofis Saati üzerinde saat 6 yönünde konumlandırdıklarını, pazarın tam değişim noktasında durduğuna inandıklarını ifade etti.Ekonomik kriz nedeniyle düşen kira oranlarının 2010"un başından bu yana İstanbul"da dengeye kavuştuğunu vurgulayan Robertson, kiracı talebi artması, İstanbul"un birçok yerinde yüksek kaliteli ofisler için sadece sınırlı sayıda seçenek bulunması ve yapım aşamasındaki alanların yetersizliği nedeniyle Avrupa yakası merkezi iş alanı başta olmak üzere bazı lokasyonlarda 2011 yılında arz yetersizliği yaşanacağını düşündüklerini bildirdi. Robertson, artan talep ve azalan arz senaryosunun kısa vadede kiraartışlarına neden olabileceğine dikkati çekerek, A sınıfı ofis kiralarının bugün Avrupa yakası merkezi iş alanında aylık metrekare başına 30 avro iken, Asya yakası ofis alanlarında aylık metrekare başına 14 ile 20 avro arasında seyrettiğini kaydetti.

Basında yer alan diğer haberler:
Avrupa"da ofis kiraları yükselişte
Jones Lang LaSalle tarafından yayınlanan œÜçüncü çeyrek Avrupa Ofis Saati Raporu yılın üçüncü çeyreğinde A Sınıfı ofis kiralarının yavaş da olsa büyümeye devam ettiğini ortaya çıkardı.

İstanbul"da ofis kiraları artıyor
Türkiye"deki ofis pazarını değerlendiren Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson yaptığı açıklamada, œİstanbul pazarını 3. çeyrek Jones Lang LaSalle Avrupa ofis saati üzerinde saat 6 yönünde konumlandırdık. çünkü pazarın tam değişim noktasında durduğuna inanıyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle düşen kira oranları 2010"un başından bu yana İstanbul"da dengeye kavuştudedi.

Kiracı talebinin artması ve İstanbul"un birçok yerinde yüksek kaliteli ofislerin sadece sınırlı sayıda olduğuna dikkat çeken Robertson, œSeçenek bulunması ve yapım aşamasındaki alanların yetersizliği nedeniyle Avrupa yakası Merkezi İş Alanı (MİA) başta olmak üzere bazı lokasyonlarda 2011 yılında arz yetersizliği yaşanacağını düşünüyoruz. Artan talep ve azalan arz senaryosu kısa vadede kira artışlarına neden olabilir. A sınıfı ofis kiraları bugün Avrupa yakası merkezi iş alanında aylık metrekare başına 30 Euro iken, Asya yakası ofis alanlarında aylık metrekare başına 14 ile 20 Euro arasında seyrediyor dedi.

Avrupa geçen yılın gerisinde
Öte yandan yayınlanan Üçüncü çeyrek Avrupa Ofis Saati Raporunu değerlendiren Jones Lang LaSalle Pan-Avrupa Ofis ve Endüstriyel Pazarlar Başkanı Chris Staveley de Avrupa"da ofis talebinin düşmesine rağmen geçen yılın yüzde 36 üzerinde kaldığını dile getirdi. Gelir daralmasının sermaye değerlerini yükselttiğini ve sermaye endeksinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.7 oranında artış gösterdiğine dikkat çeken Staveley, Paris ve Moskova"nın da aralarında yer aldığı 24 Avrupa pazarından 13"ünde gelir daralması gözlendi diye konuştu.
2010"un üçüncü çeyreğinde Avrupa Ofis Saatinde yer alan 34 ana pazardan 14"ü, ya saat 6 üzerinde ya da ilerisinde yer alırken, pazarların çoğunluğu œen alt seviye kadranından ileri doğru hareket ediyor. Bölgedeki birincil kiralar, 24 pazarın ağırlıklı performansına bağlı olarak hazırlanan ve üçüncü çeyrekte yüzde 0.7 artış gösteren Ofis Endeksi"yle birlikte ılımlı bir artış gösteriyor. Kiralardaki artış Moskova yüzde 6.3, Stockholm yüzde 5.4 ve Londra yüzde 2.9 olarak gerçekleşti. Endeks pazarlarındaki, İspanya şehirlerinden Madrid"de gözlenen yüzde 2.7 ve Barcelona"da gözlenen yüzde 2.5 düşüş dışında, diğer ülkelerde kiralarda değişim yaşanmadı. İngiltere, İrlanda ve bazı Hollanda pazarları başta olmak üzere birçok pazarda etkili teşvikler görülmeye devam etti ve net efektif kiralar birincil kiralardan ortalama yüzde 17 oranında düşüş gösterdi.

Hangi başkentte kiralar ne durumda
Moskova + 6.3
Stockholm + 5.4
Londra + 2.9
Madrid - 2.7
Barcelona - 2.5


Geri Dön