25 / 04 / 2024

İstanbul'da ofis pazarında öne çıkan bölgeler!

İstanbul'da ofis pazarında öne çıkan bölgeler!

Türkiye'deki toplam ofis arzının yüzde 80'ine sahip İstanbul, alt yapı yatırımlarıyla yeniden şekilleniyor. İşte iki yılda 2.5 milyon metrekare büyüyecek ofis pazarında öne çıkan bölgeler;



Dünyada 80 ülkede ticari gayri1 menkul üzerine danışmanlık U hizmetleri sunan JLL'in Türkiye 4 ofisi tarafından hazırlanan "Gayril menkul Pazarı Yeniden Şekilleniyor" başlıklı raporda ofis piyasası trendik leri ele alındı. Rapora göre, önümüzdeki dönemde 3. havalimanı, 3. köprü, İstanbul -  İzmir  Otoyolu, metro, organize liman bölgesi ve kruvaziyer limanları gibi yatırımlar ofis pazarında yeni geliştirme p ve yatırım fırsatları doğuracak. 




321 YENİ PROJE GELİYOR 

2014 sonu itibanyla, İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013 sonu ile kıyaslandığında, 680 bin metrekare artarak 4.1 milyon metrekareye ulaştı. İnşaat halindeki arzın tamamlanması ile  toplam A sınıfı ofis arzının 2017 sonunda 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. JLL'nin rakamlarına göre şu anda Avrupa Yakası'nda 189 projede  977 bin 961 metrekarelik, Asya'da ise ; 132 projede 1.6 milyon metrekarelik ofis alanının yapımına devam ediliyor. 



BÜYÜK METREKARE TALEBİ

 4.1 milyon metrekarelik A sınıfı ofis stoku sunan İstanbul, ülkeye giriş yapmak isteyen yatırımcılar ve ofis kıülanıcılan için listenin başmda yer alıyor. Avrupa Yakası'nda Levent, Kağıthane ve Seyrantepe, Asya Yakası'nda Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı ve Küçükyalı, Maltepe ile Kartal'ın ofis kullanıcıları taralından en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıkması öngörülüyor. 



JLL Türkiye'nin raporuna göre nitelikli iş gücünü hedefleyen şirketler için 'çalışacak en iyi yer' kavramı ofis pazarında öne çıkıyor ve bu nedenle metro hatuna yakınlık, akıllı lokasyon ve verimli kat alam gibi niteliklerin önemi ofis piyasasında belirleyici faktör olmaya artarak devam edecek. Son yıllarda kurumsal firmalar tarafından en çok, 1000 metrekareden büyük kiralanabilir alana sahip ofis alanları tercih edildiği gözlemleniyor. Bu kapsamda, dikey olarak tasarlanmış ofislerle kıyaslandığında, aynı orandaki kiralanabilir alanda daha fazla çalışanın yerleştirilmesine olanak tanıyan sağlayan yatay-açık ofislere olan talebin artması bekleniyor. 



SERTİFİKA ÖNEM KAZANACAK 

Özellikle uluslararası ofis kullanıcılarının bina seçim süreçlerinde 'sürdürülebilirlik' ve çevre politikaları gibi konulara daha fazla önem verdiği gözleniyor. LEED ve BREEAM gibi sertifikaları olan ofis binalarının yakın gelecekte daha çok tercih edilmesi bekleniyor. 1990'ların başmda inşa edilen ve günümüzde uluslararası standartların gerekliliklerini karşılayamayan eski ofis stokuna talep azalıyor. Yeni geliştirilen A sınıfı ofis binalarına yönelen kullanıcı taleplerindeki artışa bağlı olarak ofis piyasasmda yenileme ve yeniden geliştirme süreçlerinin gündeme gelmesi öngörülüyor. 



İstanbul'da yapımı süren ofis projeleri;

Torun Center

AND Plaza

Premier Kampüs

Vadistanbul

Akasya Park

Skyland İstanbul

Nidakule Ataşehir

Emaar Square

Derko Signature

Finans Merkezi



Sözcü-İsmail Şahin


Geri Dön