29 / 03 / 2024

İstanbul'da otellerin doluluk oranı yüzde 65'e geriledi!

İstanbul'da otellerin doluluk oranı yüzde 65'e geriledi!

Türkiye'nin en fazla turist çeken şehri İstanbul'da her köşe başına bir otel dikilmesi, oda fiyatlarının yanı sıra doluluk oranlarını da vuruyor. Megakent'te otellerin doluluk oranı yüzde 65'e geriledi.



İstanbul'da plansız turizm yatırımları bir taraftan konaklama tesislerinin fiyatını düşürürken, öte yandan doluluk oranlarım olumsuz etkiliyor. Avrupa'nın en nitelikli otellerinin İstanbul'da olmasına rağmen, sıra oda fiyatına gelince megakentte fiyatlar yerlerde sürünüyor. Booking.com, hotel.de gibi internet üzerinden otel rezervasyonu yapan internet sitelerindeki verilere göre İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde konaklamanın bedeli 170 TL'ye kadar iniyor. Oysa Avrupa'nın genelinde bu fiyata 3 yıldızlı otel bile bulabilmek zor. 



Yatak sayısı artıyor 

Gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & VVakefiled'ın 2014 yılı Türkiye gayrimenkul pazarı raporuna göre, İstanbul'da A sınıfı ofis arzı yüzde 30, kişi başına düşen AVM alanı yüzde 7, konut satışı ise geçen yıla kıyasla yüzde 2 artarken, otellerin doluluk oranı azaldı. 



Ziyaretçi sayısını yüzde 12 artıran İstanbul'da otellerin doluluk oranı ise yüzde 65'e geriledi. Genel olarak otel arzının artması ile uzun süreli konaklamalar için tercih edilen 'extended stay' adı verilen otellere talebin artması gerilemenin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Zira bu tip otellerin doluluk oranları istatistiklere yansımıyor. Rapor, yeni otel yatırımlarına da değiniyor. Buna göre; 2014 yılı içinde 57 şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 275'e, yatak sayısı yaklaşık 73 bine yükseldi. Megakentte toplam A sınıfı ofis arzı yılsonu itibariyle 4.2 milyon metrekareye erişerek yıllık bazda yüzde 30 artış gösterdi. Böylece Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı kaydetti. Ofis pazarına gelecek 2 yıl içinde, özellikle Ataşehir ve Ümraniye bölgelerinde olmak üzere 2.1 milyon metrekare yeni arzın eklenmesi, 2015 yılı sonunda toplam A sınıfı ofis arzının 5 milyon metrekareyi aşması ve kiraların genel anlamda sabit kalması bekleniyor. 




Yabancıya yaklaşık 19 bin konut satıldı 

Rapora göre; 2014 sonu itibariyle geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 2 artışla yıllık 1 milyon 16o bin adet konut satışı gerçekleşti. Toplam konut satışların yüzde 34'ü ipotekli satış oldu. Yabancıya konut satışı geçen yıla kıyasla yüzde 56 arttı. Toplam 18 bin 959 konut yabancıya satıldı. 


Yeni Mesaj


Geri Dön