25 / 04 / 2024

İstanbul'da suya zam geldi!

İstanbul'da suya zam geldi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Tarife Komisyonu'nun önerdiği yüzde 8.5'luk zam oranını oy çokluğu ile kabul etti



Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı. Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Vergi zamlarının arkası kesilmiyor

Vergi gelirlerinden doğan açık dolaylı vergilerle finanse edilmeye çalışılırken, zorunlu ihtiyaç maddelerine de zamların arkası kesilmiyor. Sigara, değerli kağıtlar, akaryakıt ve turizmin ardından dün de şeker ile suya zam yapıldı

Bütçede vergi gelirlerinden doğan açığı kapatmak vatandaşa düştü. Geçtiğimiz ay tütünden alınan maktu özel tüketim vergisini 50 kuruş artıran, ardından da değerli kağıtların ücretine yüzde 50 zam yapan hükümet, önceki günde akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve tu-rizmdeki Katma Değer Vergisi'ni (KDV) yükseltti. ÖTV tutarı benzinde 20 kuruş, motorinde 15 kuruş zamlandı. Bu da ortalama yüzde 7.8 zam olarak açıklandı. Maliye'nin bu ÖTV artışı da pompa fiyatlarına benzinde 23, motorinde 18 kuruş zam olarak yansımış oldu.

VATANDAŞA TATİL SÜRPRİZİ...
Maliye'den tatilcilere yaz ortasında kötü haber geldi. Maliye turistik tesislerin yeme içme bölümlerinde KDV'yi 10 puan artırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre, birinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanan KDV oranı, yüzde 8'den yüzde 18'e çıkarıldı. Daha bu zamların şokunu atlatamayan vatandaşa bir kötü haber de dün geldi. İstanbul'da su fiyatları ve şekere de zam geldi.

BOYKOT ÇAĞRISI
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin 'Maliyeti 1 lira olan benzinin 3 liranın üzerinde satılmasını' soygun olarak niteledi ve tüketicileri boykota çağırdı. Çetin, Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Temmuz itibariyle benzin ve mazot fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zammın fahiş, haksız ve keyfi olduğunu bildirdi.

Su ve şeker fiyatları arttı
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonu suya önerilen yüzde 8.5'luk zam oranını oy çokluğu ile kabul etti. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı. Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi. Öte yandan Akaryakıt fiyatlarının Çarşamba günü gerçekleştirilen ÖTV artışı ile yüzde 7 artmasının ardından şeker fiyatına da yüzde 5 oranında zam geldi.

Peki ya tamamı yansımış olsaydı?
Maliye Bakanlığı yetkilileri, akaryakıt ürünlerinde ÖTV, restoranlarda ise KDV artışıyla beraber yapılan zamları değerlendiren açıklamada bulundu. Buna göre TÜFE artışı yüzde 43,48 iken vatandaşa yarısı yansımış. Akaryakıt ürünlerinde yeni özel tüketim vergisi sisteminin uygulandığı son 4,5 yılda, TÜFE'de yüzde 43,48 oranında artış meydana geldiği, buna karşılık son düzenlemeye dahil ÖTV artışının yüzde 22,5 olarak gerçekleştiği belirtildi. Maliye Bakanlığı değerlendirmesinde, KDV artışının da, halkın günlük olarak gittiği normal lokantalar, kebap, pide salonları ve alış veriş merkezlerindeki günlük yeme içme yerlerini kapsamadığı ifade edildi.

Zamlar eğitim ve gıda ürünlerine kayacak
Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, akaryakıt, sigara, pasaport ve ehliyet harçları ile lokanta ve otellerdeki yemeklere gelen vergi zamlarının,değişik sektörlere yönelik devam edeceğini söyledi. Yılmaz, vatandaşları, lüks tüketimden kaçınarak tasarruf yapmaları konusunda uyardı. Bütçe açığının kapatılması ve mali disiplinin sağlanması amacıyla kısa süre içinde değişik kalemlerde önemli vergi zamlarının yapıldığını belirten Yılmaz, önümüzdeki süreçte vergilerin daha da artacağını, 'zam yağmurunun' ulaşım, eğitim ve gıda olmak üzere her türlü ürün için başlayacağını öne sürdü.
Yenişafak

İstanbul'da su fiyatına yüzde 8.5 zam geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, CHP ve SP'lilerin "red oyuna" karşın, AKP'li üyelerin "evet" oyuyla yüzde 8.5 oranındaki su zammını kabul etti.

CHP Grup Başkanı Gürsel Tekin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, partisinin il başkanlığı döneminde, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen'in yaptığı su zammını protesto için belediye önüne çadır kurarak eylem yaptığını hatırlattı. Halk Evleri ise belediye binası önünde zammı protesto etti.
Şenol Demirci/Milliyet

İstanbul'da suya yüzde 8.5 zam     
  
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ'nin yüzde 15'lik su zammı talebini yüzde 8.5 olarak oy çokluğuyla onayladı.

Büyükşehir Belediye Meclisinde dün İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı. Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'e çekilmesine karar verdi. Meclis toplantısında da komisyonun önerdiği yüzde 8.5 zam oranı, oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamada CHP ve Saadet Partili üyelerin ret oyu kullandığı öğrenildi. Yeni tarifeye göre, 1 Ağustos'tan itibaren konutlarda 10 metreküpe kadar su kullanım bedeli 2.13 liradan, 2.31 liraya, iş yerlerindeki su kullanım bedeli de 4.58 liradan 4.96 liraya çıkarıldı. Toplantıda, CHP Meclis Grubu, İSKİ'nin kar eden bir kuruluş olması ve barajların doluluğu nedeniyle 0-10 metreküpe kadar su kullanımının ücretsiz olmasını istedi. 
Şenol Coşkuner/Hürriyet

İSKİ, suya yüzde 8 buçuk zam yaptı 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), suya yüzde 8 buçuk zam yaptı. Zam sonrasında 10 metreküpe kadarkullanımda suyun metreküp fiyatı 2,31 lira, 10 metreküple 20 metreküp arası kullanımda 3,47 lira, 20 metreküp ve sonrası kullanımda ise 4,62 lira oldu. CHP, su zammını yargıya taşımaya hazırlanıyor. 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), suya yüzde 8,5 zam yaptı. Zam sonrasında 10 metreküpe kadar kullanımda suyun metreküp fiyatı 2,31 lira, 10 metreküple 20 metreküp arası kullanımda 3,47 lira, 20 metreküp ve sonrası kullanımda ise 4,62 lira oldu. İBB Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) suya yüzde 15'lik zam teklifini görüştü. CHP ve Saadet Partili meclis üyelerinin muhalefeti altında gerçekleştirilen oylama sonrasında suya yüzde 8,5 zam yapıldı. Zam kararı sonrası İstanbullular 10 metreküpe kadar kullanımda suyun metreküpüne 2,31 lira, 10 ile 20 metreküp arası kullanımda 3,47 lira ve 20 metreküpten fazla kullanımda ise 4,62 lira ödeyecek. İşyerlerinin tüm kullanımlarında ise metreküp fiyatı 4,96 lira olacak.

Bu arada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Gürsel Tekin, İstanbul'da suya yapılan zammı yargıya taşıyacaklarını söyledi. Halkevleri'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı "Su zammına hayır" eylemine destek veren Tekin, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın, seçim öncesi verdiği indirim sözünü tutmasını istedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü'nün suya zam yapılmasının zorunlu olduğu yönündeki açıklamaları ve zam konusunun belediye meclisinde görüşülüyor olması Halkevleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Pazartesi gününden bu yana belediye önünde "Su zammına hayır" diyerek eylem yapan Halkevleri'ne dün CHP'li meclis üyeleri ve İstanbul Tabip Odası da destek verdi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve diğer CHP'li meclis üyeleri, basın açıklaması yapan grubun arkasında yer aldı. "Aklınızdan bile geçirmeyin, suya zam istemiyoruz" yazılı pankartın arkasında duran CHP'li Gürsel Tekin, daha sonra bir konuşma yaptı. Tekin, Başkan Topbaş'ın yerel seçimler öncesi "Eğer barajlar dolarsa su fiyatı indirilecek." şeklinde bir söz verdiğini hatırlatan Tekin, Topbaş'ı verdiği sözü tutmaya davet etti.
Sait Edige/Zaman

İstanbul'da suya yüzde 8.5 zam geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ'nin suya zam teklifini oy çokluğu ile kabul etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı. Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi. Meclis toplantısında da CHP ve Saadet Partisi gruplarından zam yapılmamasına ilişkin gelen teklifler reddedilerek, komisyonun önerdiği yüzde 8.5 zam oranı, oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis görüşmeye geçmeden önce basın mensuplarıyla biraraya gelen CHP İstanbul İl Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde su zammını protesto etmek için İSKİ'nin önüne çadır kurduğunu anımsatarak, "Sayın Başbakanın belediye başkanı olduğu dönemden bu yana onlarca kez zam geldi belli ki. Öncelikle yüzde 15 zam önerileri vardı, bizim mücadelemiz sonucu yüzde 8.5-9 gibi bir orana getirdiler. CHP olarak biz de Sayın Topbaş'ın seçim öncesi vermiş olduğu bir söz var, sözünü yerine getirmesini talep ediyoruz. Sayın Topbaş, 'Barajlar dolduğu zaman su fiyatlarını indireceğim' demişti. Şimdi biliyorsunuz, barajlar doldu. Sayın Topbaş'tan su zammı değil, biran önce fiyatların düşürülmesini istiyoruz" diye konuştu.

CHP olarak kendilerinin de bir öneri sunacaklarını açıklayan Tekin, "Bizim teklifimiz, 10 metreküp bedava ve yüzde 5-10 gibi bir indirim talebimiz var. Talebimizi bugün meclise önereceğiz. Uygun görürler mi, görmezler mi bilmiyorum. Ama çoğunluk onlarda belli ki bu zam yapılacaktır. Bu zammın karşısında gerek yargı yolunu, gerekse her türlü eylemleri başlatmış olacağız" dedi. Tekin, bugünkü bir gazetede yer alan "Başkanın İmar Çalımı" başlıklı haberi de değerlendirerek, "Ne yazık ki, bir bakanımızın oğlunun arazisiydi. 2005'te araziyi alıp, imar planı yaptıktan sonra başka bir işadamına satmıştır. Keşke Sayın Topbaş bu yatırımlar için yapılan plan tadillerinde yaratılan rantları İBB kasasına aktarabilseydi, bugün herhalde bu zamlar da tartışılmamış olurdu" dedi.

Tekin 3. köprü konusunu da değerlendirerek, konuya ilişkin birçok tartışma yaşandığını, ama kentin başkanının konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyleyerek, "Bugüne kadar 3. köprüyle ilgili meclise gelmiş herhangi bir plan söz konusu değil" dedi.
Radikal


Geri Dön