29 / 03 / 2024

İstanbul’da Uluslararası Finans Merkezi’ni güçlendirmek için 6 yeni bölge!

İstanbul’da Uluslararası Finans Merkezi’ni güçlendirmek için 6 yeni bölge!

İstanbul’da Uluslararası Finans Merkezi’ni güçlendirmek amacıyla 6 yeni bölge oluşturuluyor. Türkiye’yi finansta merkez haline getirecek proje kapsamında, sahada detaylı araştırma yapılacak.




Türkiye'de ekonominin en önemli merkezlerinin yer aldığı İstanbul'un altı farklı noktasında "Uluslararası Finans Merkezi" yapılanmasına hizmet etmesi amacıyla yeni bölgeler oluşturulacak. Hafta sonu Ümraniye'de temeli atılan finans merkezine yardımcı olacak İstanbul Finans Projesi kapsamında, kent içerisinde finansal hareketliliğin can damarı sayılan bölgelerin geliştirilmesi için özel çalışma yapılacak. Şehir içerisinde finansal hareketliliğin merkezlerinde çalışan ve yaşayan kişilerin beklentileriyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Beyaz Masa birimine o bölgelerle ilgili gelen şikâyet, öneri ve talepler de çalışmaya eklenecek.


CEO'LARLA MÜLAKAT

Dünya finans piyasalarında zirveye çıkmaya hazırlanan İstanbul'da belirlenen altı farklı merkeze, ticari ve finansal potansiyelin artırılması amacıyla yeni düzenlemeler yapılacak. Buna göre, Levent- Maslak, Ataşehir-Kozyatağı, Kartal, Ümraniye, Kağıthane- Cendere, Topkapı-Bayrampaşa olmak üzere toplam 15 bin hektar alan içerisinde altyapıya yönelik talep araştırması yapılacak. Bu bölgelerde bin 500 çalışan ve bin 500 yaşayan olmak üzere 3 bin kişiye altyapıya yönelik beklentiler sorulacak. Ayrıca Seul, Vancouver, New York, Londra gibi şehirler başta olmak üzere dünya örnekleri de araştırılacak. Çalışma kapsamında, İstanbul'daki üst düzey finans kuruluşlarının tepe isimleriyle derinlemesine mülakatlar yapılacak. Mülakatlar, 30'u İstanbul'da, 10'u ise yurtdışında yerleşik konusunda uzman toplam 40 kişiyle gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı uzmanlarla yapılacak görüşmelerde, İstanbul Finans Merkezi Programı'nın hedefine ulaşabilmesi için gerekli olan fiziki ve sosyal gelişmişlik düzenlemeleri hakkındaki görüşleri alınacak.


EKONOMİST VE SOSYOLOGLAR DA EKİPTE

Bir yıl içerisinde tamamlanacak çalışma sonucunda ulaşım, sosyal donanım, kamu hizmetleri, trafik yönlendirmesi ve şehir aydınlatması gibi temel çalışmaların yanı sıra, imar düzenlemelerinin eğilimi de belirlenecek. Çalışmayı yürütecek ekip içerisinde, dört şehir plancısı, üç ekonomist ve istatistikçi ile bir sosyolog yer alacak.


Sabah / Zeynel Yaman 



Geri Dön