18 / 04 / 2024

"İstanbul'da üzerine bina dikilmemiş toprak kalmayacak"


Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras bugünkü yazısında, TOKİ'nin Ataköy sahil şeridinde bulunan arsayı satışa çıkarmasına değindi...



Üç kuruş para için TOKİ, İstanbul'da ne kadar boş yer var ise satıyor. Dağ taş, bina oluyor.
Bu şehirde üzerine bina dikilmemiş bir karış toprak kalmayacak. Ne için? Para için? Ey İstanbul Belediyesi! Allah rızası için  TOKİ  ne kadar para istiyor ise, parasını verelim de İstanbul'u TOKİ'nin tasallutundan kurtaralım...
Çünkü bir boş alana bina dikildi mi, gitti gider... Bir daha o boş alanı ne bu kuşak ne de gelecek kuşaklar göremez.
Şehirlere orada yaşayanlar, onlar adına da belediyeler sahip çıkar... Maalesef, İstanbul'a sahip çıkan yok. Belki de bunun nedeni İstanbul'da gerçek İstanbulluların sayısının azalması. İstanbul'da yaşayanların çoğunun, İstanbul dışında doğan sonra İstanbul'a göç eden bu nedenle kendilerini bir türlü İstanbullu sayamayanlardan oluşması.

İstanbullu ses çıkarmıyor
İstanbul'un nefes alınacak her toprağı TOKİ tarafından satılır ve bu toprakların üzerine binalar dikilirken kimse sesini çıkarmıyor. "Bana ne" diyor.
Otoyolların yanındaki emniyet şeritlerini bile TOKİ sattı. İnekler otoyola çıkmasın diye ayrılan, yeşillendirilen emniyet alanlarına binalar dikildi. Otoyola sıfır lüks apartmanlar yapıldı.
Sıra geldi Ataköy sahillerine. Bakırköy-Eminönü arasındaki kıyı şeridi İstanbul'un en önemli rekreasyon-park alanıdır. 1960'larda Ataköy sahilindeki pilajlarda insanlar denize girerdi. 1965'lerde Turgut Özal DPT Müsteşarı iken bir Fransız firmasına Bakırköy-Eminönü sahil şeridi gelişme projesini hazırlattı. Bu projeye göre yol ile deniz arası halka ait olacak, yolun geri tarafına, alçak katlıdan yüksek katlıya doğru turistik tesisler ve oteller yapılacaktı.
Bu proje önce Marina'nın bitişiğine kıyı şeridine galeria, çarşı ve otel inşasına izin verilmesiyle yaralandı. Şimdi ise marina ve otelden Hava Harp Okulu arsasına kadarki kıyı şeridi parça parça satılıyor. Kıyıya binalar dikilecek.
TOKİ arsa rantını, müteahhitler bina rantını paylaşacak. İyi de bu gelişmeler İstanbul'a ne getirecek? İstanbulluya ne getirecek? İstanbul'u ve İstanbulluyu boğmaktan başka ne işe yarayacak?

Ümidimiz Sn. Erdoğan
24 Temmuz Cuma günü Milliyet'te Fehim Genç'in yazısı, Murat Öztürk'ün fotoğrafı yayımlandı. TOKİ, kıyı şeridinin bir bölümünü geçen yıl Sinpaş İnşaat firmasına satmıştı. Şimdi parça parça diğer bölümlerini satışa çıkarıyor.
İstanbul'un Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Topbaş'ın bu satışa karşı olması gerekir. Anlaşılıyor ki, onun yüreği veya bileği yetmiyor. O zaman İstanbul'a sahip çıkmakla övünen Sayın R.T.Erdoğan'dan başka gücü yetecek kalmadı demektir.
Sayın R.T.Erdoğan iyi bir Kasımpaşalı olarak, İstanbul'un Büyükşehir Belediyesi eski başkanı olarak, Başbakan olarak Ataköy sahilinin satışını engellemez ise, bu iş bitti demektir... Eski Ataköy plajlarının üzerinde beton rant abideleri yükselecek demektir. Bu rezalet önlenebilir ise şimdi önlenebilir. Arsalar satıldıktan sonra "geçmiş ola!"
Güngör Uras /Milliyet


Geri Dön