29 / 03 / 2024

İstanbul'da yalı sahipleri Tekne Park isyanında!

İstanbul'da yalı sahipleri Tekne Park isyanında!

İSPARK, İstanbul Boğazı’nda Tarabya ve İstinye’den sonra 4 noktaya daha Tekne Park yapmaya hazırlanırken, Boğaz’da dairesi olanlar ve yalı sahipleri, “Evimizin önüne marina yapılıyor” diye isyanda!



İstanbul Boğazı’ndaki kıyılara bağlanan tekne ve yatlardan yasadışı gelir elde edenlerin (Tonozcu) sayısı artınca İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) harekete geçti. 


İSPARK önce Tarabya ve İstinye sahiline Tekne Park inşa etti. Tekne sahiplerinden gelen talep artınca 4 yeni Tekne Park için düğmeye bastı. Ancak bu da “Boğaz’da marina olur mu” tartışmalarını beraberinde getirdi. 


Hürriyet gazetesinden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre, yalı sahipleri, “Evimizin önüne marina yapılıyor” diye şikayet ederken, İSPARK yetkilileri, “Tekne sahiplerinden çok talep alıyoruz. Tekne değnekçiliğinin önüne geçeceğiz” açıklamasını yaptı.



810 tekne kapasiteli


Deniz taşıtlarının düzensiz park etmesine çözüm üretmek amacıyla “Tekne Park” hizmetini devreye aldıklarını anlatan İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, şunları anlattı:

"İlk önce İstinye ve Tarabya’da 15 milyon TL yatırımla 388 kapasiteli tekne parkları hizmete açtık. Şimdi gelen yoğun talebi karşılamak ve kapasiteyi artırmak için harekete geçtik. İlk etapta Bebek’te 250, Beykoz’da 310, Kuruçeşme’de 85, Paşabahçe’de ise 165 olmak üzere toplam 810 kapasiteli tekne park yapımı için gerekli fizibilite çalışmalarını tamamladık. Yakın zamanda başlayacağımız 4 tekne park için de 50 milyon TL yatırım yapmayı hedefliyoruz."



150 milyon TL'lik hedef


4 noktada açılacak tekne parkların ardından Çubuklu, Kanlıca, Çengelköy ve Arnavutköy’de Tekne Parkların yapımına başlanacağını açıklayan Mehmet Çevik, "Bunların da hizmete girmesiyle 5 bin dolayında tekne ve yatın bağlanmasına imkan sağlanacak. İstinye ve Tarabya’da 1 yılda yaklaşık 5 milyon lira gelir elde edildi. Bu daha da artması bekleniyor. İstinye ve Tarabya’nın ardından yapılacak Tekne Parklar ile yasadışı toplanan gelirler kayıt altına alınarak yaklaşık 150 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor" dedi.



Tonozcu terörü bitecek


Tonozcu diye tabir edilen ve tekne sahiplerini rahatsız edip zorla para toplayan kişilerin önüne geçmek için böyle bir çalışma yaptıklarını anlatan İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, "Aralarında sanatçı ve iş adamlarının olduğu tekne sahipleri tonozculara gayri resmi ücret ödemek zorundaydı. Aksi halde teknelerinin ipi kesilip boğaza sürükleniyordu. Biz bunun önüne geçiyoruz" dedi.




Geri Dön