20 / 04 / 2024

İstanbul'da yapımı devam eden projelerde son durum!

İstanbul'da yapımı devam eden projelerde son durum!

Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'nde 4K telekonferans sistemiyle TÜRKSAT 4B uydusundan İstanbul'da yapımı devam eden dev projelerin şantiyelerine bağlanıldı.



Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinliği, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. 


Açılışta, dünyada ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapıldı. İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. 


MÜSİAD ve TÜRKSAT işbirliği ile 1 milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına yerli ekosistemin arandığı etkinliğin ilk gününde %100 yerlilik hedeflenen 6-A uydusunun geleceği, 4.5 G uygulamaları ve 5G vizyonu, KA Band ve uydu internetinin konumlandırılması gibi birçok önemli konu hakkında Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'nin açılış töreninde  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıklamalarda bulundu. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katılacaktı. Ancak katılamadı.


'TÜBİTAK'I YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ'

İlk olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işık; 'Türkiye teknoloji üretmelidir. TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracağız. ARGE'yi yaparak zaman kaybeden bir kuruluş olmaktan çıkaracağız. TÜRKSAT 6A'da bunun ilk adımını attık. Özel sektörün önünü açtık. TÜBİTAK'ı özel sektörün yapamayacağı araştırmalarda yoğunlaştırmak istiyoruz. İleri malzemeleri üretmek, ihracat yapabilmek için geliştiriyoruz' dedi.


'YÜZDE 90'I TAMAMLANDI'

Üçüncü köprü üzerinden yapılan 4K telekonferansındaki açıklamada yüzde 90'lık kısmın tamamlandığını belirtti. Segmentlerin 59'undan 42'sinin tamamlandığını ve kalan kısmın ise 20 Şubat'ta bitirileceğini ifade etti. 3. Köprü'nün yanı sıra 215 kilometrelik otoyol yapıldığı ve bunların da yüzde 90'lık aşamada olduğu belirtildi. 3. Köprü'nün açılışı ise Haziran 2016 olarak belirlendi.


'3. HAVALİMANI'NDA TAM TARİH 26 ŞUBAT 2018'

3. Havalimanı'ndan da 4K telekonferansı ile bağlantı kuruldu ve son durum hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. 2 bin 500 iş makinesinin çalıştığı 3. Havalimanı'nda günde 1.5 milyon metreküplük beton çalışması yapılıyor. Söz konusu havalimanında çalışmalar 3 bin kişiyle başlanmıştı. Bugün gelinen rakam ise 10.000 kişi. Bakan Yıldırım tam tarih olarak ise 26 Şubat 2018'i verdi.


Habertürk



Haber Pr ajansı tarafından şu şekilde servis edildi;


Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinliği, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın stratejik ortaklığında 11-12 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da aralarında olduğu çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte 1 milyar dolarlık milli uydu ekosisteminin oluşturulması, 4.5G- 5G teknolojilerine yerli katkı desteğinin sağlanması, e-devlet kapısının bölgesel bir marka haline getirilmesi gibi konular ulusal ve uluslararası katılımcıların katkısıyla ele alınıyor.


Uydu ve uzay teknolojileri alanında tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye’deki ilk ve tek etkinlik olan Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT’a 65 firma katılım gösteriyor. Etkinliğe Japonya, Amerika, İngiltere, Afganistan, Polonya, İsveç ve Hollanda gibi ülkelerden de firma veya konuşmacılar katılıyor.


4.5 G’ciler 5 G Vizyonunu Tartışacak

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikte eş zamanlı olarak 8 toplantı salonunda 20’yi aşkın panel, seminer ve konferans gerçekleştirilecek. Özellikle iki unsurun da bu etkinliğe değer katan ve Türkiye adına kazanımlar oluşturacak bir yapıya kavuşacağı öngörülüyor. Bunlardan birincisi TÜRKSAT’ın da yürütücüsü olduğu e-devlet kapısı, ikincisi ise 4.5G-5G vadisi.



Etkinliğin ikinci gününde Cumhurbaşkanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç’un ana konuşmacı olduğu 4,5G ve 5G vadisi de bu anlamda oldukça önemli bir çıktı olacak. 2 milyar euroluk frekans sözleşmelerinin ardından sektörde yerli katkı oranının belirlenmesi ve Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların bu teknolojilere destek vermesi konusunun bu etkinlikte önemli yer sağlayacağı öngörülüyor.



Öne çıkan tartışma ve vizyon konuları ise şu şekilde sıralanıyor; 4,5 G Uygulamaları ve 5G Vizyonu, KA Band ve Uydu İnternetinin Konumlandırılması, Uydu-Uzay Standartlarının Geleceği, 4K Uygulamaları.


Start-Up Vadisi Türkiye’ye Yeni Ekonomik Model Sunacak

Büyük ekonomilerin hareket kabiliyetlerinin zayıflaması gerçekliği ile özellikle yeni kalkınma modellerinde start-up firmalarının önemi bu etkinlikte de ağırlığını hissettirecek. Özel olarak kurulacak alanda; uydu, uzay ve bilişim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren start-up firmalar Türkiye’nin kalkınmasında yeni bir rol-model oluşturacak. Konularında uzman yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı yakalayacak start-up firmalar etkinliğin en gözde parçası olacak.




Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yüklenici firmadan 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi.


Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliği ile düzenlenen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri"nde, artık işin içine daha fazla "akıl teri"nin sokulması gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin doğal kaynakları bulunmadığına işaret eden Yıldırım, "Ancak mukayeseli üstünlük oluşturmak bizim elimizde" dedi.


Yıldırım, TÜRKSAT'ın bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, mili uyduyu TÜBİTAK'ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi.


TÜBİTAK'ın da maliyete katıldığını ve 170 milyon liralık kısmını karşılayacağını aktaran Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ise 370 milyon lirasını üstlendiğini, TÜRKSAT'ın da bir kısmını karşılayacağını belirtti.


Yıldırım, 6A Uydusu'nun 2019 sonu itibarıyla imal edileceğine dikkati çekerek, "Sayın Bakanımız Fikri Işık'tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019'un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız" diye konuştu.


Yeni uydulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk yarısında 5A ve 5B uydularının yapımı için gerekli adımları atacaklarını anlattı. 


- "TÜRKSAT teknoloji geliştirme şirketine dönüştü"

Yıldırım, 6A Uydusu'nun tamamen milli uydu olacağını belirterek, şunları kaydetti:


"Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi kurulması için 2009 yılında adım attık. Savunma Sanayii Müsteşarlığına giderek TAI'de böyle bir tesis kurmak istediğimizi dile getirdik. Bu merkezin, hastane ortamından 100 kat daha steril olması gerekiyor. Bu tesisin yapımı için iş birliği anlaşması imzaladık.


Orada da tabii TÜRKSAT'ın parası yok, gariban bir şirket. Öyle bir yol bulduk. Dedik ki 'Atacağımız uyduda size de şu kadar yer veririz. Askeri amaçlı bant ayırırız, bunu da şu kadar paraya sayalım, ortaklığı kuralım'. Onların paraları çok. Yaptık onu ama o sonra soruşturma konusu olmuş maalesef. Neyse onlar geldi geçti, bu test yerimiz de hazır. Özet olarak, TÜRKSAT aslında uydu işletmeciliği amacıyla başlayan bir şirket olmasına rağmen günümüzde artık teknoloji geliştirme şirketine dönüştü. Aynı zamanda e-Devlet uygulamaları, analog yayın, sayısal yayın, web üzerinden yayın, uydu üretim ve milli yazılım... O zaman TÜRKSAT'ın kanununa kritik kurumların yazılımlarını yapması için bir hüküm de koymuştuk."


- "1 ile 1'i alt alta toplarsak 2, yan yana koyarsak 11 olur"

Yıldırım, teknolojinin sonunun olmadığını vurgulayarak, "Hayal gücünüz nereye kadar uzanıyorsa bu teknolojiler, bu işler gidecek. Türkiye olarak kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. MÜSİAD ile diğer teşebbüslerimizle bir araya gelip özel sektör-devlet kurumu farklılığını da artık zihnimizden çıkararak, gelecek Türkiye'nin diyeceğiz. 1 ile 1'i alt alta toplarsak 2, yan yana koyarsak 11 olur. Onun için yan yana durulması, güçlerin birleştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Bugün e-Devlet'te 25 milyonun üzerinde vatandaşın işlem yapar hale geldiğini aktaran Yıldırım, bu rakamın yeterli olmadığını kaydetti.


Yıldırım, e-Devlet sistemine 135 belediyenin katıldığını, aslında belediye sayısının daha fazla olduğunu, bunların da sisteme dahil edilmesi için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.


İzmir'de 103 yaşında yaşayan bir vatandaşın e-Devlet'i kullandığını anlatan Yıldırım, bu kişiyi evinde ziyaret ettiğini, teknolojinin yaşının olmadığının altını çizdi.


Yıldırım, artık eleştirme döneminin geçtiğini, "e"leştirme döneminin başladığını vurgulayarak, "Eskiden evde anne, baba ve çocuklar vardı. Şimdi aile bireylerine cep telefonu da katıldı. O olmayınca sanki hayat duruyor. Bu güzel bir şey, bu nimetleri kullanalım ama insanlığımızı da unutmayalım" dedi.


Konuşmalardan sonra Yıldırım'a günün anısına Nail Olpak tablo, TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül ise uydu maketi hediye etti.


 

- "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk"

Daha sonra, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu'ndan ilk yayın yapıldı ve İstanbul'da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara'da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ne canlı bağlantı gerçekleştirildi.


Bağlantı esnasında Yıldırım'a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka eşlik etti.


Ardından ilk bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ile yapıldı.


Bağlantıda, Bakan Yıldırım'ın 3. köprü inşaatının nasıl gittiğini sorması üzerine Kartal, köprünün yüzde 90 seviyesinde bittiğini, yer yapım çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.


Kartal, köprünün haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını, köprü ile beraber 215 kilometrelik otoyol yaptıklarını da dile getirdi.


Söz konusu projenin bazı ilkleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Kartal, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.


Kartal, bu tür köprülerin yapımının dünyada 5 yıldan önce bitmediğine dikkati çekerek, ancak bu sürenin Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 3 yıl, Körfez Geçiş Köprüsü için ise 3,5 yıl olduğunu söyledi.


 - "3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesi gece gündüz çalışıyor"

Daha sonra ikinci bağlantı, inşası devam eden 3. Havalimanı'ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yanında bulunan İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ile gerçekleştirildi.


Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesinin gece gündüz çalıştığını, günlük beton dökümünün 5 bin metreküpe kadar yaklaştığını anlattı. 3 bin ile başlayan çalışan sayısının ise 10 bini geçtiğine işaret eden Yıldırım, günlük 1,5 milyon metreküplük toprak hareketi olduğunu aktardı.


Nihat Özdemir de söz verdikleri gibi 2018'in ilk çeyreğinde ilk uçağı indirerek yeni havalimanını Türk havacılık sektörüne hediye etmiş olacaklarını belirtti.


Bakan Yıldırım ise 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihi ile ilgili "Nihat Bey, 26 Şubat 2018" ifadelerini kullanırken, Özdemir de "Hayırlı uğurlu olsun" karşılığını verdi.


 


- "Nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacağız"

Üçüncü bağlantı da Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü Murat Gönenli ile yapıldı.


Gönenli, nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacaklarını söyledi.


Tabliyeleri şubat itibarıyla yerleştirmiş olacaklarını anlatan Gönenli, "Nisan ayında da tüm çalışmalarımızı tamamlayıp köprüyü trafiğe açacağız. Güzergahımız ile ilgili de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Altınova, Yalova, Bursa ve Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesimi önümüzdeki ay itibarıyla trafiğe açıyoruz, Bursa'ya kadar da 2016 sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Tüm güzergahtaki çalışmalarımızı 2018 sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 


Bakan Yıldırım ise eskiden projelerde ana yüklenicilerin yabancı, taşeronlar Türk şirketler iken, şimdi 3. Havalimanı, 3. köprü, İzmit Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nde ana yüklenicinin Türk firmaları, taşeronların ise yabancı olduğunun altını çizdi.


Son bağlantı da Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ndeki Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ile gerçekleştirildi.


Şeker, bağlantıda söz konusu merkez hakkında bilgi verdi, GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun 2016'nın ikinci yarısında yerini alıp hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.


AA



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, yüklenici firmadan 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi. Karayolları Genel Müdürü Kartal, Yavuz Sultan Selim Köprüsü haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yüklenici firmadan 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi.


Yıldırım, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliği ile düzenlenen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri"nde, artık işin içine daha fazla "akıl teri"nin sokulması gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin doğal kaynakları bulunmadığına işaret eden Yıldırım, "Ancak mukayeseli üstünlük oluşturmak bizim elimizde" dedi.


Yıldırım, TÜRKSAT'ın bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, mili uyduyu TÜBİTAK'ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi.


TÜBİTAK'ın da maliyete katıldığını ve 170 milyon liralık kısmını karşılayacağını aktaran Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ise 370 milyon lirasını üstlendiğini, TÜRKSAT'ın da bir kısmını karşılayacağını belirtti.


Yıldırım, 6A Uydusu'nun 2019 sonu itibarıyla imal edileceğine dikkati çekerek, "Sayın Bakanımız Fikri Işık'tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019'un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız" diye konuştu.


Yeni uydulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk yarısında 5A ve 5B uydularının yapımı için gerekli adımları atacaklarını anlattı.


"TÜRKSAT teknoloji geliştirme şirketine dönüştü"


Yıldırım, 6A Uydusu'nun tamamen milli uydu olacağını belirterek, şunları kaydetti:


"Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi kurulması için 2009 yılında adım attık. Savunma Sanayii Müsteşarlığına giderek TAI'de böyle bir tesis kurmak istediğimizi dile getirdik. Bu merkezin, hastane ortamından 100 kat daha steril olması gerekiyor. Bu tesisin yapımı için iş birliği anlaşması imzaladık.


Orada da tabii TÜRKSAT'ın parası yok, gariban bir şirket. Öyle bir yol bulduk. Dedik ki 'Atacağımız uyduda size de şu kadar yer veririz. Askeri amaçlı bant ayırırız, bunu da şu kadar paraya sayalım, ortaklığı kuralım'. Onların paraları çok. Yaptık onu ama o sonra soruşturma konusu olmuş maalesef. Neyse onlar geldi geçti, bu test yerimiz de hazır. Özet olarak, TÜRKSAT aslında uydu işletmeciliği amacıyla başlayan bir şirket olmasına rağmen günümüzde artık teknoloji geliştirme şirketine dönüştü. Aynı zamanda e-Devlet uygulamaları, analog yayın, sayısal yayın, web üzerinden yayın, uydu üretim ve milli yazılım... O zaman TÜRKSAT'ın kanununa kritik kurumların yazılımlarını yapması için bir hüküm de koymuştuk."


"1 ile 1'i alt alta toplarsak 2, yan yana koyarsak 11 olur"


Yıldırım, teknolojinin sonunun olmadığını vurgulayarak, "Hayal gücünüz nereye kadar uzanıyorsa bu teknolojiler, bu işler gidecek. Türkiye olarak kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. MÜSİAD ile diğer teşebbüslerimizle bir araya gelip özel sektör-devlet kurumu farklılığını da artık zihnimizden çıkararak, gelecek Türkiye'nin diyeceğiz. 1 ile 1'i alt alta toplarsak 2, yan yana koyarsak 11 olur. Onun için yan yana durulması, güçlerin birleştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Bugün e-Devlet'te 25 milyonun üzerinde vatandaşın işlem yapar hale geldiğini aktaran Yıldırım, bu rakamın yeterli olmadığını kaydetti.


Yıldırım, e-Devlet sistemine 135 belediyenin katıldığını, aslında belediye sayısının daha fazla olduğunu, bunların da sisteme dahil edilmesi için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.


İzmir'de 103 yaşında yaşayan bir vatandaşın e-Devlet'i kullandığını anlatan Yıldırım, bu kişiyi evinde ziyaret ettiğini, teknolojinin yaşının olmadığının altını çizdi.


Yıldırım, artık eleştirme döneminin geçtiğini, "e"leştirme döneminin başladığını vurgulayarak, "Eskiden evde anne, baba ve çocuklar vardı. Şimdi aile bireylerine cep telefonu da katıldı. O olmayınca sanki hayat duruyor. Bu güzel bir şey, bu nimetleri kullanalım ama insanlığımızı da unutmayalım" dedi.


Konuşmalardan sonra Yıldırım'a günün anısına Nail Olpak tablo, TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül ise uydu maketi hediye etti.


"Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk"


Daha sonra, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu'ndan ilk yayın yapıldı ve İstanbul'da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara'da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ne canlı bağlantı gerçekleştirildi.


Bağlantı esnasında Yıldırım'a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka eşlik etti.


Ardından ilk bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ile yapıldı.


Bağlantıda, Bakan Yıldırım'ın 3. köprü inşaatının nasıl gittiğini sorması üzerine Kartal, köprünün yüzde 90 seviyesinde bittiğini, yer yapım çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.


Kartal, köprünün haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını, köprü ile beraber 215 kilometrelik otoyol yaptıklarını da dile getirdi.


Söz konusu projenin bazı ilkleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Kartal, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.


Kartal, bu tür köprülerin yapımının dünyada 5 yıldan önce bitmediğine dikkati çekerek, ancak bu sürenin Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 3 yıl, Körfez Geçiş Köprüsü için ise 3,5 yıl olduğunu söyledi.


"3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesi gece gündüz çalışıyor"


Daha sonra ikinci bağlantı, inşası devam eden 3. Havalimanı'ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yanında bulunan İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ile gerçekleştirildi.


Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesinin gece gündüz çalıştığını, günlük beton dökümünün 5 bin metreküpe kadar yaklaştığını anlattı. 3 bin ile başlayan çalışan sayısının ise 10 bini geçtiğine işaret eden Yıldırım, günlük 1,5 milyon metreküplük toprak hareketi olduğunu aktardı.


Nihat Özdemir de söz verdikleri gibi 2018'in ilk çeyreğinde ilk uçağı indirerek yeni havalimanını Türk havacılık sektörüne hediye etmiş olacaklarını belirtti.


Bakan Yıldırım ise 3. Havalimanı'nın hizmete giriş tarihi ile ilgili "Nihat Bey, 26 Şubat 2018" ifadelerini kullanırken, Özdemir de "Hayırlı uğurlu olsun" karşılığını verdi.


"Nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacağız"


Üçüncü bağlantı da Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü Murat Gönenli ile yapıldı.


Gönenli, nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacaklarını söyledi.


Tabliyeleri şubat itibarıyla yerleştirmiş olacaklarını anlatan Gönenli, "Nisan ayında da tüm çalışmalarımızı tamamlayıp köprüyü trafiğe açacağız. Güzergahımız ile ilgili de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Altınova, Yalova, Bursa ve Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesimi önümüzdeki ay itibarıyla trafiğe açıyoruz, Bursa'ya kadar da 2016 sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Tüm güzergahtaki çalışmalarımızı 2018 sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.


Bakan Yıldırım ise eskiden projelerde ana yüklenicilerin yabancı, taşeronlar Türk şirketler iken, şimdi 3. Havalimanı, 3. köprü, İzmit Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nde ana yüklenicinin Türk firmaları, taşeronların ise yabancı olduğunun altını çizdi.


Son bağlantı da Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ndeki Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ile gerçekleştirildi.


Şeker, bağlantıda söz konusu merkez hakkında bilgi verdi, GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun 2016'nın ikinci yarısında yerini alıp hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Kazakistan’daki Baykonur üssünden uzaya fırlatılan Türksat 4B uydusundan ilk yayın Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’nde yapıldı. Bu uydu ile 3. havalimanı, 3. köprü, körfez geçiş köprüsü ve TAI Uydu Merkezi'ne yüksek kalite ve hızda bağlantı sağlandı.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat işbirliğiyle “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri", İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. 1 milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına dikkat çekilen etkinliğin ilk gününde, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile Türksat 4B uydusundan ilk yayın yapıldı. Böylelikle İstanbul'da yapımı devam eden 3.Boğaz Köprüsü, 3.Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara'da bulunan TAI Uydu Test Merkezi'ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Geniş bir katılımla düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye olarak, küresel bir güç haline gelmek istiyorsak, uzay çalışmalarına ve uydu teknolojilerine ayrı bir önem vermek zorundayız" dedi. Işık, Türkiye'nin bu stratejik alanlarda sadece tüketici olmakla yetinemeyeceğini söyledi.


TERÖRLE MÜCADELEYE GÖKTÜRK2 KATKISI

Teknolojik yatırımların müreffeh toplum ülküsüne hizmet ettiğini anlatan Işık, “GÖKTÜRK 2 uydusunun son aylarda terörle mücadelede yaptığı katkıyı hatırlamak bile, bu alanda milli projelerin ne kadar gerekli olduğunu anlamak için yeterli olacaktır ancak uydulara ihtiyacımız, elbette sadece askeri amaçlarla, savunma politikalarımızla sınırlı değildir. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkemiz, hem yer gözlem uydularında hem de haberleşme uydularında gerçekten de ciddi bir atılım içindedir" ifadelerini kullandı.


UYDU PİLLERİ ÜRETİLECEK

Göktürk 2 Yenileme Projesi ile 50 santimetre çözünürlüğe sahip yeni bir yer gözlem uydusu geliştirme çalışmasına başladıklarını belirten Işık, şöyle devam etti: “Bu uyduya hyperspectral kamera da taktığınız zaman 'ekilen alanda hint keneviri mi var, yonca mı var, başka bir şey mi var?' uydudan tespit edebiliyorsunuz. İnşallah bu projeyle, çözünürlüğü artırmış olacağız ve mevcut uydunun ömrü dolana kadar yeni uydumuzu tamamlama aşamasına geleceğiz."


TÜBİTAK YENİDEN YAPILANACAK

Uydularda kullanılan lityum pilleri ve güneş panellerini ve güneş hücrelerini üretmek için de gerekli projeleri başlattıklarını açıklayan Fikri Işık, 14-15 Aralık'ta yapılacak olan Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu'nda bu panel, hücre ve pillerle ilgili alt sistem projeleri imzalanacak" dedi. Işık, uydularda kullanılan optik malzemeleri geliştirmek için de bir merkez oluşturacaklarını bildirdi. Bakan Fikri Işık, “TÜBİTAK'ı özel sektörün Ar-Ge yapmasını da destekleyecek, teşvik edecek şekilde yeniden yapılandıracağız" açıklamasında bulundu.


3.Havalimanı 26 Şubat 2018, Milli uydu 2019'da

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bilgi birikimi ve tecrübesinin olduğunu belirterek, “İnşallah 2019 itibariyle ilk uydumuzu imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz" dedi. Bakan Yıldırım, 4K telekonferansla bağlantı yapılan 3.havalimanında Nihat Özdemir'e açılış için, "26 Şubat 2018" tarihini verdi.


Eko sistemde iş fırsatlarını kovalayacağız

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise yüksek katma değerli ürünlerin hedeflendiği bu süreçte, bir uydunun ortalama maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar ve kilogram maliyetinin 30 bin dolar olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Uydu Uzay ve Teknoloji Ekosistemi için bir araya geldiklerini söyleyen Olpak, “Bu etkinlikte, Ulaştırma Bakanlığımız ve ona bağlı kuruluş TÜRKSAT ile harekete geçtik. İki gün süresince, Türkiye'nin Milli Uydu Ekosistemi'nin oluşturulması, e-Devlet Kapısı'nın küresel bir marka haline gelmesi, 4,5G ve 5G teknolojilerinde yerli katkı oranı gibi önemli hususlarda, yerli ve yabancı konuklarımızla yeni iş birlikleri ve iş fırsatları kovalayacağız" görüşünü paylaştı.


Hamide HANGÜL/Yeni Şafak



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Teknolojiye yapılan yatırımların sonuçları alınıyor. Bir uydu için 1.5 milyar lira ödeyen Türkiye yüzde 100 yerli TÜRKSAT 6A için 600 milyon harcayacak


Türkiye, son 13 yılda teknolojide attığı adımların meyvesini yemeye başlıyor. Yerli uçaktan otomobile, uydudan savunma sanayisine kadar yerlileştirme atağına kalkan Türkiye, 2019'da bitirilmesi planlanan TÜRKSAT 6A uydusunu yazılımından donanımına kadar yüzde 100 yerli üretecek. Halen Fransa ve Japonya'nın ürettiği uydulara 1.5 milyar lira (500 milyon dolar) civarında ödendiği dikkate alındığında, TÜRKSAT 6A 3'te bir fiyat olan 600 milyon liraya mal olacak. MÜSİAD ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) işbirliği ile düzenlenen 'Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri' dün Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Bugün sona erecek etkinlikte yerli ve yabancı 80'in üzerinde ileri teknoloji üreten şirket yer aldı. Toplantının açılışını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, milli uyduyu TÜBİTAK'ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi. 


3 VARDİYA ÇALIŞALIM 

Yıldırım, "Sayın Bakanımız Fikri Işık'tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu, 2019'un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla emek sarf edeceğiz, 3 vardiya çalışacağız" diye konuştu. Yeni uydulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk yarısında 5A ve 5B uydularının yapımı için gerekli adımları atacaklarını anlattı. Yıldırım, 6A uydusunun tamamen milli uydu olacağını belirterek, "Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi kurulması için 2009'da adım attık. TÜRKSAT aslında uydu işletmeciliği amacıyla başlayan bir şirket olmasına rağmen günümüzde artık teknoloji geliştirme şirketine dönüştü" dedi. 


TÜBİTAK DÖNÜŞTÜRÜLE CEK 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da bir uydunun ortalama maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar ve kilogram maliyetinin 30 bin dolar olduğunu belirtti. Olpak, Türkiye'nin teknolojik dönüşümü benimseyen ikinci kalkınma hamlesini süratle başlatması gerektiğini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TÜBİTAK'ı özel sektörün yaptığı Ar-Ge'yi yaparak zaman kaybeden bir kuruluş olmaktan kurtaracaklarını kaydetti. 


HELİKOPTER MOTORU İÇİN İLK ADIM

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ve Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC), 2013 Eylül'ünden beri Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın bir programı olan Türkiye Hafif Sınıf Özgün Helikopter (TLUH) projesi için CTS800 turboshaft motorlarını sağlamak amacıyla bir anlaşma imzaladı. LHTEC'te Honeywell International Inc. ve Rolls-Royce'un yüzde 50'şer ortaklıkları bulunuyor. LHTEC Başkanı Daryl Mastin, "Bu anlaşma Türk havacılık endüstrisine yeni bir istihdam zenginliği ve endüstriyel faydalar sunacaktır. LHTEC, CTS800 motorunu üretmek için yerel Türk şirketleri ile çalışmaya da kararlı" dedi.


3. HAVALİMANI 26 ŞUBAT 2018'DE AÇILIYOR

Dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu'ndan yayın yapıldı. İlk bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ile yapıldı. İkinci bağlantı, inşası devam eden 3. Havalimanı'ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yanında bulunan İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ile gerçekleştirildi. Nihat Özdemir, limanın 2018'in ilk çeyreğinde biteceğini söyledi. Bakan Yıldırım ise "Nihat Bey, '26 Şubat 2018 dedi'" diyerek tarihi öne aldı.



Sabah


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Haliç Kongre Merkezi’nde Türksat ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığında düzenlenen ‘Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’ Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın torunu doğduğu için katılamadığı zirvede konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bilgi birikimi, tecrübe birikimi var. İnşallah 2019 itibariyle ilk uydumuz 6A’yı imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz” dedi. Yıldırım, Türksat’ın bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, mili uyduyu TÜBİTAK’ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi. TÜBİTAK’ın da maliyete katıldığını ve 170 milyon liralık kısmını karşılayacağını aktaran Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ise 370 milyon lirasını üstlendiğini, TÜRKSAT’ın da bir kısmını karşılayacağını belirtti.



TERÖRLE MÜCADELE

Bilgi toplumuna dönüşmek için biraz daha fazla gayret göstermemiz gerektiğini ifade eden Bakanı Yıldırım, “Sayın Bakanımız Fikri Işık’tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019’un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız” diye konuştu. Küresel güç olmak için uzay ve uydu teknolojilerine de yoğunlaşılması, bu alana da ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Bu stratejik alanlarda sadece tüketici aynı zamanda üretici olmak zorundayız. Bu alanlarda kapasitemizi artırmak, yerli teknolojileri geliştirmek bizim için olmazsa olmaz. Göktürk 2 uydumuzun son aylarda terörle mücadelemiz de ne kadar önemli bir katkı sağladığını hatırlamak bile bu alanda milli projelerin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun anlamak için yeterli olacaktır. Uydulara ihtiyacımız sadece askeri amaçla güvenlik politikalarımızla sınırlı değil. Uyduların sağladığı veriler Tarım, Afet Yönetimi, İletişim, Hizmet planlaması hizmet sektörü gibi bir çok değişik alanlarda bir çok ihtiyacımıza cevap üretmektedirler” dedi. 


50 CM ÇÖZÜNÜRLÜK

İlk milli yer gözlem uydusu Göktürk’ün 2.5 metre çözünürlüğe sahip olduğunu belirten Işık, Göktürk 2’nin yenileme projesi ile 50 santimetre çözünürlüğe sahip olacağı bilgisini paylaştı. Işık, “50 santimetrelik çözünürlükte yeryüzünde olan her şeyi artık çok daha detaylı görme, analiz etme ve oradan veriler çıkarma imkanına sahip oluyoruz. İlk milli haberleşme uydumuz olan TÜRKSAT 6A projesi de planladığımız takvime göre başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Bu projede özel sektörde pay veren yeni bir modeli hayata geçirdik. Türkiye’nin önünde temel bir tercih var. Türkiye ya teknolojiyi ithal eden, satın alan, tüketen bir ülke olacak yada teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olacak” dedi.



Uydunun kilosu 30 bin dolar

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yüksek katma değerli ürünlerin hedeflendiği bu süreçte, bir uydunun ortalama maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar ve kilogram maliyetinin 30 bin dolar olduğunu vurguladı. Olpak, “Fırlatma rampası ve fırlatma roketleri de bunun ekstrası oluyor. Elbette işin stratejik boyutu da bir başka önemli konu. Uydu, aslında bir uzay aracıdır. Bu platformu oluşturduktan sonra farklı şekillerde kullanarak, uzaydaki etkinliğinizi değişik alanlarda artırabiliyorsunuz. Bugün, dünyada uydu yapıp bunu ticarileştirebilen ülke sayısının 6-7 ile sınırlı olması, konunun önemini yeterince ortaya koyuyor. Uydu ve uzay teknolojisi yanı sıra e-Devlet Kapısı’nın içerik kazanımlarını zenginleştirip yeni ülkelerle pazar oluşturmasını sağlayacağız. Tüm bu unsurlar, ülkemizin ikinci kalkınma hamlesinin kodlarını oluşturmaktadır. İnanıyorum ki bu ve benzeri toplantılar, aynı zamanda yeni bir zihniyet inşasına yol açacaktır” dedi.


Havalimanı için Şubat 2018 sözü

DÜNYADA ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapıldı. İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi.  Bağlantı esnasında Bakan Yıldırım’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka eşlik etti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’a bağlanan Yıldırım, köprünün haziran ayında hizmete açılacağı bilgisini aldı. Daha sonra inşası devam eden 3. Havalimanı’ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yanında bulunan İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu’na bağlanan Yıldırım, yeni havaalanının bitiş tarihi için 26 Şubat 2018 sözünü aldı.


Hürriyet 


Geri Dön