29 / 03 / 2024

İstanbulda yıkıcı deprem ihtimali yüzde 30!

İstanbulda yıkıcı deprem ihtimali yüzde 30!

Atatürk Üniversitesinde çalıştaya katılan Prof. Dr. Jens Havskov, İstanbulda 30 yıl içinde 7-8 arası büyüklükte deprem ihtimalinin yüzde 30 olduğunu açıkladı ve Binalar sağlam yapılmalı dedi



Uluslararası Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Norveç Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, İstanbulda 30 yıl içerisinde Richter ölçeğine göre 7 veya 8 büyüklüğünde deprem olasılığının yüzde 30 olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesinin davetlisi olarak Erzuruma gelen Prof. Dr. Jens Havskov, Van ve Ercişi vuran depremin sürpriz olduğunu anlattı. Oldukça yüksek hasara yol açan depreme neden olan fayın bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr. Jens Havskov şunları söyledi:

5.6lık deprem artçıdır

Yüzeyde iz vermeyen bu fay şimdiye kadar bilinmiyordu. Eğer bölgede son 10-15 yıl içerisinde meydana gelen küçük depremler uzun süreli takip edilseydi belki bu fayın farkına varılırdı.
Vanda 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından 9 Kasımda merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ayrı bir sarsıntı olamayacağını da söyleyen Prof. Dr. Jens Havskov şöyle devam etti:
Bu 10 kilometre yakınlarında meydana gelen deprem artçıdır. Parçalı fayın çok fazla olduğu bölgede 5 binden fazla artçı meydana gelmesi normal. Bölgede imkânsız olmamakla birlikte önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde bu büyüklükte ikinci bir deprem olması muhtemel değil. Fayların üçlü eklem oluşturduğu Karlıova bölgesi çok önemli. Burası çok parçalı bir yapı gösteriyor. Doğu Anadolunun kuzey doğusu ve doğu anadolu fayı da uzun zamandır hareket etmiyor. Buralara da dikkat etmek gerekiyor.

Büyüklüğü 7-8 arasında
Prof. Havskov, İstanbulda 30 yılda deprem meydana gelmesi ihtimalinin yüzde 30 olduğunu, bu olası depremin büyüklüğünün de 7-8 arasında olacağını belirtti. Türkiyedeki fay hareketlerinin iyi izlenmesi  gerektiğini belirten  Havskov, Binaların da mutlaka sağlam yapılması gerekir diye uyardı.

Bilgisinden faydalandık
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu da Üniversitemizde sismik hareketlerle ilgili çalıştaya katılan Prof. Dr. Jens Havskovun bilgi ve tecrübelerinden faydalandık. Enstitüye ait cihazların daha etkin kullanılması konusunda da bilgiler aldık dedi.


Prof. Jens Havskov önemli bilgiler verdi

Uluslararası Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Jens Havskov, Atatürk Üniversitesinde çalıştaya katıldı. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu da Prof. Havskovun bilgi ve tecrübelerinden faydalandıklarını söyledi.
Milliyet


Geri Dön