24 / 04 / 2024

İstanbul'daki kentsel dönüşüm Arapların gözdesi!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm Arapların gözdesi!

Yeni Doğuş Gazetesi köşe yazarı olan Mehmet Aktoprak bugünkü yazısında kentsel dönüşümden bahsetti. Aktoprak, Arap şirketlerin gözdesi olan İstanbul’da yapılacak olan kentsel dönüşüm alanlarına ilgili olduklarını belirtti.



Arap şirketlerin gözdesi olan İstanbul’da yapılacak olan kentsel dönüşüm alanlarına ilgi gösteriyorlar… Türk yükleyicilerden istenilen  ölçütler Arap şirketlerinden istenilmiyor???          

                                       

Bu konu,  Bakanlar Kurulunun almış olduğu karar ve cumhurun onayı ile Zeytinburnu’nda bulunan Nakliyeciler Sitesi’nin arazisi kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edildi. Nakliyeciler Sitesi’nin 156 bin 233 metrekare olan bu alan 2014’de Suudi Arabistan Şirketine 250 milyon dolara satın alındı… Bu alımda alınması gerekli olan firmanın ödeyeceği noter harcı, tapu harcı, belediyelerin alacağı harçlar, damga vergisi gibi harçlardan muaf olacak..                                                                                                       

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI…                                                                                                                                                

23 Ocak 2017 tarihinde Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na yazdığı yazı ile Zeytinburnu sınırları içinde bulunan Nakliyeciler Sitesi’nin 156 bin 233 metrekarelik arazinin riskli alan ilan edilmesini istedi… Bakanlar Kurulu 2 Şubat 2017’de talebi yerine getirdi ve kararı cumhur onayladı.. Karar dünkü Resmi Gazete sinde yayınlandı ve yürürlüğe girdi..                                                                                                   

Bu alan 6306 sayılı Afet Riskli altındaki alımların dönüştürülmesi hakkında Kanun’un 2.maddesi ne göre; “ Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanlar” deniliyor… E-5 Karayolu kavşağı yanı başında İstanbul’un ulaşım arterlerinden biri Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nde TIR’ların yanaştığı 261 prefabrik ve betonarme tek katlı yapılar yer alıyor..                                                                                   


İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ… 

13 Mayıs 2016’da ambarların Hadımköy’e taşınmasına ve söz konusu alanın yoğun yapılaşmaya açılmasına yönelik 1/1500 plan değişikliğini İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi onaylamıştı… Bu arazinin üstüne Arap şirketi  6 bin kişinin yaşayacağı lüks konutlar, ofisler, dükkanlar ve AVM’ler inşa edilecek..                                                                                         


2017 yılında başlanacak olan projenin planlamasında 1.850 ünite yer alacak… 2020 yılında tamamlanması beklenen projede 750 milyon dolar gelir bekleniliyor.  Arap Yükleyici Şirketlere tanınan ayrımcılık olması Türk İnşaat Yükleyici Şirketleri mağdur ediliyor…  Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Türk İnşaat Yükleyici Firmalara ihaleye girmeden istenilen birçok ölçütler Arap Yükleyici Firmalardan alınmıyor?                                                                                                                                              

Neden?

Bu soruya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın yarattığı avantajlara bakıldığında; Bakanlığın çıkardığı 2012’de yasa ile TOKİ’ye verilen yetkiyle bir alanı veya binayı riskli ilan etme düzenlenmesi sayesinde getirimi bol kazançlı araziler için riskli karar alındı… Bu riskli alanlarda Kentsel Dönüşüm Projesinde konut yapacak olan Türk Yükleyicileri bu alanın riskli kararı alarak dönüşüm kapsamına sokmaları halinde, noter harcı, tapu harcı, belediyelere ödenen harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca konutlar yüzde 1KDV avantajı ile satılıyor..                                                                                                                                                                                

DUA TEPE MAHALLESİ…                                                                       

Tarsus Kentsel dönüşüm Projesi için uygulanacak birçok mahalle olduğuna bakıldığında; Dua Tepe Mahallesine gelen birçok yükleyici firma işin işinden çıkamadı…                                                                  

Dua Tepe Mahalle sakinlerinde Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bir an evvel gerçekleşmesi için kendi aralarında yaptıkları çalışmalar sonunda meyvesini verdi… Başkan Can’ın seçim çalışmalarında önemle üzerinde durduğu “sağlıklı kentleşme” isteğimizi bir görüşmemde hatırlattım… Aldığım cevabı mahalle sakinlerine konuşmamızı anlatmış ve kısa zaman içinde çözüleceğini söyledim. Kısa zaman içinde bu beklenen proje hayata geçti… Bu projeye inanmayan mahalle sakinlerinin 4 Mevsim İnşaat Yükleyici Firması sahibi Ali Yıldırım ile yaptıkları konuşmaların sonucunda noterde yapılan mukavele ile sorun çözülmüş oldu… Başkan Can ve Ali Yıldırım’ın gayretli çalışmalarının yarattığı itimat sayesinde  çözülmez denilen “Dua Tepe Kentsel Dönüşüm” projesi temeline birkaç ay sonunda yıkım ve temel atılması bekleniliyor..                                                                                                                                                           



Yeni Doğuş 


Geri Dön