28 / 03 / 2024

İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

İstanbul'da kentsel dönüşümün ilk örneklerini Zeytinburnu, Başakşehir ve Fatih Sulukule'de gördük. Konutlar tamamlandı, oturum başladı. Şimdi farklı bölgelerde dönüşüm çalışmaları sürüyor.



Bundan 3-4 yıl önce Türkiye'nin gündemine yoğun bir şekilde giren kentsel dönüşüm, olası bir depremde en fazla zarar görme riski barındıran şehir olan İstanbul'da hızla devam ediyor. 


İlk kentsel dönüşüm projesinin başladığı yer Zeytinburnu'nda  Kiptaş  tarafından yapılan kentsel dönüşüm konutları tamamlanarak oturum başladı. 


Küçükçekmece'deki Ayazma- Tepeüstü projesi TOKi tarafından, Başakşehir projesi  TOKİ  tarafından, Fatih Sulukule projesi Fatih Belediye'si tarafından tamamlandı ve mülk sahiplerine teslim edildi. 


Esenler Belediyesi tarafından Turgutreis Mahallesi'nde yapılan 282 konut hak sahiplerine teslim edilirken, ilçede 2 bin 373 konutluk yeni bir kentsel dönüşüm projesine başlandı. 


BAĞCILAR VE ESENLER


İstanbul'da bazı ilçeler kentsel dönüşümde riskli alan ilan edilen mahallerini açıkladı. Dönüşüm için açıklanan mahallere bakıldığında Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Esenler'in başı çektiği gözleniyor. 


Tarlabaşı'nda satışlar başladı 


İstanbul'un dikkat çeken bir diğer kentsel dönüşüm projesi ise Beyoğlu Belediyesi ve Çalık Gayrimenkul işbirliğiyle yürütülen Tarlabaşı 360 projesi. 2007 yılında başlayan proje satış aşamasına gelmiş durumda. 


İçinde rezidans, ofis, konut ve ticari alanlardan oluşan Tarlabaşı 360 projesi, toplam 20 bin metrekarede 269 binadan oluşuyor. Proje kapsamında yapılacak ofislerin bu yıl sonunda, rezidansların ise 2016 yılı sonunda teslim edilmesi öngörülüyor. Satışa çıkan rezidansların fiyatları 289 bin dolardan, ofislerin fiyatlarıı ise 503 bin dolardan başlıyor. 


Fikirtepe'de inşaat için toplam 8 firma ruhsat aldı 


Son dönemde kentsel dönüşüm dendiğinde ilk akla gelen bölgelerden biri kuşkusuz Fikirtepe. Kadıköy'de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merpenköy mahallelerini kapsayan yaklaşık 134 hektarlık alanda kentsel dönüşüm devam ediyor. 


2012'de yayınlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'dan önce dönüşümün başladığı Kadıköy'ün Fikirtepe bölgesinde birçok inşaat şirketi yerini almış durumda. Kadıköy'de fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim  ve Merpenköy mahallelerini kapsayan ve yaklaşık 2,5 yıldır devam eden kentsel dönüşüm kapsamında, 2000'e yakın bina boşaltılırken, 800 bina da yıkıldı. 8 firmaya ruhsat verilirken, bunların bir kısmında da inşaatlara başladı. 


Mahalle Mahalle Dönüşüm Rehberi


- Bağcılar ilçesinde Demirkapı Mahallesi, Evren Mahallesi, Göztepe Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi, Çınar İnönü Mahallesi kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli alan ilan edildi. 

- Esenler içesi Atışalan Havaalanı Mahallesi, Çiftehavuzlar Mahallesi, Oruçreis ve Tuna Mahallesi olmak üzere 4 mahallede yapılıyor. 

- Gaziosmanpaşa ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi, Hayrettinpaşa Mahallesi, Kazım Karabekir Mahallesi, Merkez Mahallesi, Mevlana Mahallesi, Pazariçi Mah. (Güney), Pazariçi Mah. (Kuzey), Yenimahalle, Yıldıztabya Mah. (Batı) Yıldıztabya Mah. (Doğu) Sarıgöl Mahallesi, Bağlarbaşı Mahalleleri dönüşümde riskli alan ilan edildi. ¦ Pendik ilçesi Batı Mahallesi, Dumlupınar Mahallesi, Kaynarca Mahallesi ¦ Kartal ilçesi Yunus Mahallesi, Kordonboyu Mahallesi, Kordonboyu Mahallesi -2 

- Üsküdar ilçesi Burhaniye Mahallesi, Tuzla İlçesi İçmeler Mahallesi

- Beyoğlu ilçesi İstiklal Mahallesi, Örnektepe Sütlüce Mahallesi 

- Sarıyer ilçesi Armutlu Mahallesi, Çamlıtepe Derbent Mahallesi 

- Küçükçekmece Fatih Mahallesi, Kanarya Mahallesi 

- Bayrampaşa ilçesi Vatan Mahallesi

- Beşiktaş ilçesi Etiler Rumelihisarı Mahallesi

- Güngören ilçesi Tozkoparan Mahallesi 

- Zeytinburnu ilçesi Sümer Mahallesi 

- Sultangazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi kentsel dönüşüm bölgesi oldu. İlk kentsel dönüşüm projelerinde yaşam başladı. 


Akşam Ek


Geri Dön