25 / 04 / 2024

İstanbul'daki ofisler dolmaya başladı!

İstanbul'daki ofisler dolmaya başladı!

İstanbul ofis pazarında birinci çeyreği yansıtan verilere göre, ofisler, 2009'un son çeyreğine göre dolmaya başladı



İstanbul ofis pazarında birinci çeyreği yansıtan verilere göre, ofisler, 2009'un son çeyreğine göre dolmaya başlarken, fiyatlardaki hafif düşüş de dikkat çekti. Propin Property'nin hazırladığı rapora göre, bu hareketlilikteki birinci neden, şirketlerin bütçelerini yeni yıl itibariyle yapmaları ve yeni bir yere taşınmalarındaki isteklilik oldu. Ancak, özellikle merkezi iş alanlarının dışında yer alan ofislerdeki boşluk oranları dikkat çekici seviyelere ulaşmış durumda. Propin'in ortaya koyduğu verilere göre, özellikle Avrupa yakasında B sınıfı ofislerde boşluk oranı yüzde 33.5'le dikkat çekici boyutlarda.

A tipi ofisler ilerliyor
2009'un son çeyreğinde `merkezi iş alanı'ndaki (MİA) A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 12.3 iken, yılın ilk çeyreğinde oran 12'ye geriledi. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı ise yüzde 14.7'den 13.8 seviyelerine çekildi.

B sınıfları % 33.5 oranında boş
İlk çeyrekte, A sınıfı ofislerin boşluk oranları MİA dışı alanlarda yine yüksek seviyelerde gerçekleşti. Avrupa yakasındaki boşluk oranı yüzde 19.6 olurken, Asya'da ise oran yüzde 14.6 kayıtlara geçti. B sınıfı ofis binalarında özellikle Avrupa yakasındaki boşluk miktarı dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Propin'in hazırladığı rapora göre MİA dışı B sınıfı ofis binalarında Avrupa yakasındaki boşluk oranı yüzde 33.5. Asya'da ise bu oran, yüzde 18.2 olarak gerçekleşti.
Raporda dikkat çeken bir diğer detay da kira ortalamalarındaki küçük düşüş oldu. MİA'daki A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalamaları metrekare başına 26.6 dolardan 25.9'a geriledi. Merkezi iş alanlarının dışında ise küçük de olsa kira değerlerinde artış oldu. Kira değerleri ortalama olarak Asya yakasında 18.8 dolar seviyesi 18.9'a ilerlerken, Avrupa yakasında ise 17.6 dolardan 17.7 dolara yükseldi.

NİTELİKLİ B TİPİ OFİS BULAMAMA ŞİKÂYETİ
Propin'in son kullanıcılarla yaptığı araştırmaya göre B sınıfı ofis binalarında önemli bir sorun yaşanıyor. Yüksek kira bedeli ödemek istemeyen, bu yüzden de B sınıfını tercih eden son kullanıcılar, bu alandaki niteliksiz yapılaşmadan şikâyetçi.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön