26 / 04 / 2024

İstanbullu ile Ankaralı'nın ev alımının 7 farkı!

İstanbullu ile Ankaralı'nın ev alımının 7 farkı!

İstanbullu ve Ankaralı ev alırken birbirinden farklı devranışlar sergiler. İsmet Ergül ve Tebernüş Kireçci bu 7 farkı kaleme aldı



Ankaralı nasıl düşünüyor, İstanbullu nasıl davranıyor?
- Konut satın alırken İstanbulluların ve Ankaralıların eğilimlerini hiç merak ettiniz mi? Nelere dikkat ederler? Ne gibi farkılılarlar vardır. Hem İstanbul'da hem de Ankara'da konut projeleri yapan Aktürk Yapı'nın Genel Müdürü İsmet Ergül aradaki yedi farkı kaleme aldı. Ergül'ün tespitlerine Tebernüş Kireçci de yorumlarıyla katıldı. Ortaya, pek çoğumuzu şaşırtacak bir analiz çıktı. Şimdi, bu yazıyı okuduktan sonra, oturduğunuz yeri hiç düşünmeden, 'Konut alırken bir Ankaralı gibi mi düşünüyorum, yoksa İstanbullu gibi mi' diye sorabilirsiniz?
 
1 YAPIMCI FİRMAYI KİM ÖNEMSER?
Ankaralı konut alıcısı için yapımcı çok önemlidir; geçmişi olan, güvenilir ve bilinen firmalar kolaylıkla tercih edilir.
İstanbullu konut alıcıları için ise yapımcı firma o derece önemli olmayabilir.
2 SEMT KAYGISI HANGİ ŞEHİRDE BASKIN?
İstanbul'dan pek öyle görünmese de Ankaralı konut alıcısı için semt çok önemlidir.
İstanbullu konut alıcıları için ise belli bir bölüm hariç, hangi semt olduğu çok da kritik bir ayraç değildir.
3 METREKARE FARKI
Ankaralı konut alıcısı konutun net metrekaresine bakar. Yani, balkon dahil süpürülebilir alan olarak tanımlanabilecek bu 'net metrekare'de uzmanlaşmışlardır.
İstanbullu konut alıcıları için kuşkusuz, metrekare önemlidir. Ama, satın alımlarda 'net metrekare' kavramını tepe noktaya yerleştirmezler. Hatta, bu, satın almalarda nadir sorulur.
4 MERKEZE YAKINLIK NE DENLİ BELİRLEYİCİ?
Ankaralı konut alıcısı İstanbul gibi trafik kaosunun yaşandığı bir şehirde yaşamasalar bile şehir merkezine yakınlık son derece önemlidir.
İstanbullu konut alıcılarının şehir merkezine bakış açıları farklıdır ve belki de şehrin yapılanması gereği mesafeyi çok önemsemezler.
5 VİLLA EVLER NE KADAR ETKİLER?
Ankaralı konut alıcısı villa tipi konutlardan genelde uzakta durmayı tercih eder. İstanbullu konut alıcılarının villa tipi konutlara bakışı ise daha sıcak ve hep ihtimal dahilindedir.
6 SİTE YAŞAMLARINI KİM SEVER?
Ankaralı konut alıcılarının bürokratik bir kent olması nedeniyle site içerisinde oturmak gibi bir alışkanlığının olduğu ve bu yüzden ısrarlı olduğu düşünülebilir. Ama, Ankaralı'da böyle bir durumdan söz edilemez.
İstanbullu konut alıcıları için ise en başta güvenlik gerekçesiyle kesinlikle bir tercih sebebidir.
7 ORTAK PAYDADA BULUŞANLAR KİM?
Ankaralı konut alıcılarının taleplerinde ortak paydayı yakalamak daha kolaydır; genel eğilim optimum genişlikte, orta düzeyde konforlu, ulaşım sıkıntısı olmayan bölgelerde konuçlanmış dairelerdir. İstanbullu konut alıcılarının talepleri ise arzı zorlayacak düzeyde radikal bir dağılım gösteriyor olabilir. İşte bu yüzden konut yapımcılarının işi daha zordur.
 
Tebernüş Kireçci ne diyor?
ANKARA NEDEN ÖYLE DÜŞÜNÜR, İSTANBUL NEDEN BÖYLE?
1) ZAMAN:
Ankaralıların zamanı bol. İstanbullular ise zaman açısından biraz fakirdir. Orta sınıfa üye birisinin hayatı boyunca kendisi veya ailesi için yapacağı en büyük alım olan konutu bile aceleye getirmek zorunda kalır. Bunun için detaylarla fazla uğraşmaz.
2) PLAN: Tarihsel sürece baktığımızda  Ankara  kooperatifler eliyle geliştirilmiş bir kenttir. Gecekondusu vardır. Ama sınırlıdır. İstanbul ise yoğun nüfus baskısına maruz kaldığı için plansız gelişmiştir… Binalar şekilsizdir. Ölçü ve estetik Ankara'ya göre daha zayıftır. Bunun için İstanbul'da yeni yapılan her site ve bina çok güzel görünüyor. Ankara'da ise mevcutların ortalaması yüksek olduğu için yeni yapılanları beğendirmek güçtür.
3) YOĞUN YAPILAŞMA: Ankara düzlük ve geniş arazilere sahip. Arazi verimsiz. Tarım açısından da çok değerli değil. İstanbul'da ise arsa az ve çok değerli. Durum böyle olunca İstanbul'da yoğun yapılaşma kaçınılmaz oluyor. Ankara'da ise TOKİ'nin yaptıklarını saymazsak, yüksek yoğunluklu bina bulmak zordur.
4) SORUN: İstanbul'da yaşamın temeli kaos, gürültü ve altyapı sorunları üzerine kurulmuştur. Ankara ise daha sakin, sessiz ve nisbeten sorunsuz bir kent. Bu yeni yapılacak evlerden tutun evlerin tercihine kadar bir sürü noktayı etkiliyor.
5) ACELECİLİK: İstanbul aceleci bir kent. Her şey acele ile yapılır. Ankara ise yavaş bir kent. Bunun için İstanbul'da binalar ve siteler acele ile inşa edilmiştir. Ankara ise yavaş bir kent. İşler düşünülerek ve yavaş yavaş yapılmıştır.
6) MARKA: İstanbul'da konut ve site yapımı, markalı konut üretimi eski bir iştir… Bugünkü kadar büyük olmasa da, markalı konut üretiminin tarihi daha eskidir. İstanbul'da ise bu işler yeni yeni gelişiyor. Uzun vadede İstanbul, Ankara'yı geçer
7) KALİTE VE SATIŞ: Ankaralı şirketler iyi ve nitelikli konut inşa ederler. Ama satmada o kadar başarılı olamazlar. Aslına bakarsanz, uygulanabilirliği zor olsa da Ankaralılara yaptırmak ama İstanbullulara sattırmak gerekiyor.
Tebernüş Kirreçci

Geri Dön